Aanvullende zorgverzekeringen

Aanvullende zorgverzekeringen voor 50-plussers

Dit gastblog is gemaakt in samenwerking met vergelijkingssite Pricewise.nl

Hoe ouder we worden, hoe meer zorg we nodig hebben. Als 50-plusser stel je daarom andere eisen aan de zorgverzekering dan bijvoorbeeld een student. In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering te hebben. Voor ouderen kan het lonen om aanvullende verzekeringen af te sluiten, afgestemd op de zorg die je nodig hebt. Hoe vind je de zorgverzekering die het beste bij je past en wat wordt er allemaal vergoed?

Medicijnen

De basisverzekering vergoedt alleen medicijnen die door de overheid zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Wil je liever geen eigen bijdrage betalen óf gebruik je medicijnen die niet onder bovenstaand systeem vallen? Dan kun je het beste een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Fysiotherapie

De dekking voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering is afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde. Over het algemeen worden behandelingen voor mensen met een chronische ziekte vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. De kans bestaat dat er voor jouw aandoening geen vergoeding is vanuit de basisverzekering. In dat geval kun je kiezen voor een extra aanvullende zorgverzekering.

Gehoorapparaten en kunstgebitten

Heb je een gehoorapparaat of een kunstgebit nodig? De basisverzekering vergoedt 75% van de totale kosten. De overige 25% betaal je zelf. Ook hiervoor geldt dat je jezelf aanvullend kunt verzekeren, zodat de kosten volledig worden vergoed. Bij sommige zorgverzekeraars valt het kunstgebit onder de dekking van de tandartskosten. Als je extra tandartskosten maakt, kan het dus zijn dat je niet alle kosten voor het kunstgebit vergoed krijgt. Hou hier rekening mee bij de keuze voor de tandartsverzekering.

Vergoeding voor thuiszorg

Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de verpleging en verzorging aan huis. Deze onderdelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd. De onderdelen huishoudelijke hulp en ondersteuning worden door de gemeente opgepakt. Bij een aantal zorgverzekeraars bestaat de mogelijkheid om je te verzekeren voor de eigen bijdrage voor de thuiszorg.

Eigen risico verhogen

Als je nog gezond bent en niet zo veel zorg nodig hebt, dan kun je overwegen om het eigen risico te verhogen. Dit noemen we ook wel het vrijwillig eigen risico. Je kunt het vrijwillig eigen risico verhogen met maximaal € 500. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico is, des te minder premie je betaalt per maand.

Zorgverzekering vergelijken

Wist jij dat je honderden euro’s kunt besparen als je elk jaar jouw zorgverzekering vergelijkt? Wil jij weten welk 50-plus pakket het beste bij jouw behoeften en wensen past? Via deze website kun je verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Houdt er rekening mee dat je nog maar één keer per jaar mag wisselen van zorgverzekering. Je hebt tot en met 31 december de tijd om over te stappen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print