[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dit gastblog is gemaakt in samenwerking met vergelijkingssite Pricewise.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]We zijn maandelijks veel geld kwijt aan de energierekening. Gemiddeld besteden we bijna twee keer zo veel als de jongere doelgroep aan energiekosten. Wat zegt leeftijd over het energieverbruik? Hoe komt het dat we, naarmate we ouder worden, een ander energieverbruik krijgen? En hoeveel invloed heb je hier zelf op?
Meer thuis en behoefte aan warmte
Senioren zijn, al dan niet door hun pensioengerechtigde leeftijd, vaker thuis dan gezinnen met kinderen. Dit zorgt vaak vanzelfsprekend voor een hoger energieverbruik. Met name ouderen (en zieken) krijgen het sneller koud en zullen daardoor meer gas voor de verwarming gebruiken. Toch gebruiken gezinnen met jonge kinderen weer meer warm water om te douchen en in bad te gaan dan ouderen. Water kost niet veel, maar het verwarmen van dit water zorgt wel voor een verhoging van de gaskosten. Eén persoon verbruikt ongeveer 133 liter water per dag. In een gemiddeld gezin van 3 personen wordt er jaarlijks ongeveer 1.500 m3 aardgas gebruikt. In een eenpersoonshuishouden ligt het gasverbruik op ongeveer 650 m3. Staat de kachel vaak een aantal graden hoger dan vroeger, dan stijgt dit verbruik.
Kleiner gezin, oudere apparaten
Ouderen hebben minder van de nieuwe apparaten in huis. Hierdoor is het energieverbruik lager. In gezinnen met kinderen zijn er tal van apparaten aanwezig, die vaak volop draaien. Vooral grootgebruikers van de playstation, Xbox en andere game-apparaten kunnen de energierekening flink opdrijven. Ook de opladers van deze apparaten en mobiele telefoons verhogen het verbruik. Gaan de kinderen uit huis? Dan daalt het energieverbruik vaak wel behoorlijk. Wel is het weer zo dat nieuwere apparaten vaak energiezuiniger zijn, omdat deze een beter energielabel hebben. Worden er nog veel oude apparaten – vooral grote als wasmachines en koelkasten – gebruikt, dan kan het energieverbruik van deze apparaten hoger zijn dan in de jongere gezinnen.
Bouwjaar woning invloed op energierekening
Drie van de vier woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Afhankelijk van het type woning waarin je woont, kan het lonen om je huis te laten isoleren. Hiermee kun je tot wel 30 procent op jouw energieverbruik besparen. Er zijn diverse manieren van woningisolatie, bijvoorbeeld muurisolatie, en dakisolatie. Het isoleren van een woning is ook beter voor het milieu. Doordat warmte beter wordt vastgehouden, hoef je aanzienlijk minder te stoken. Hierdoor verbruik je minder gas, wat weer goed is voor het klimaat en de energierekening. Ouderen wonen vaak nog in een woning die van een vroeger bouwjaar is. Nieuwbouwwoningen zijn vaak een stuk beter geïsoleerd dan de oudere huizen. In oudere woningen, is het gasverbruik dus een stuk hoger.
Goedkoper energiecontract kiezen
Om te besparen op energie kun je verschillende dingen doen. Dat is één het rekening houden met het gas- en stroomverbruik en dit verminderen. En twee; het overstappen op een voordelig energiecontract. Met dat laatste kun je honderden euro’s per jaar besparen. Denk je nu ‘ik moet zoveel regelen als ik energie vergelijk’? Weet dan dat het je heel weinig tijd kost als je online contract gaat vergelijken op een site die hier speciaal voor is. Er zijn meerdere bedrijven die dit voor je doen. Je hoeft dan alleen je adres en het verbruik in te vullen en je krijgt een overzicht met de goedkoopste energiecontracten. Doe je dit elk jaar, dan kun je heel veel geld overhouden. Het is voor ouderen raadzaam om te kiezen voor een energieleverancier met een laag gastarief. Per contract kun je zien wat de tarieven zijn, hoe hoog de netwerkkosten zijn en hoe hoog de eventuele welkomstkorting is.
Verminderen energieverbruik
Naast het verlagen van het energietarief, kun je ook het verbruik verminderen. Wist je dat als je de verwarming 1 graad lager zet kunt zorgen voor een besparing van 6 tot 8 procent op jaarbasis? Daarnaast is het ook niet nodig om de verwarming ’s nachts op een hogere temperatuur aan te laten. Evenals wanneer je niet thuis bent. Zet de kachel op dat soort momenten op ongeveer 18 of 17 graden. Ben je dagen van huis? Zet de kachel dan uit of stel de temperatuur (in de winterperiode) op de minimale 15 graden in. Zet je de kachel lager, dan loop je bij vrieskou het risico op bevroren leidingen. Dat wil je voorkomen, want anders kunnen ze knappen. En dan ben je verder van huis. Ook door een waterbesparende douchekop te gebruiken, verbruik je een stuk minder water (en daarmee energie). Net als wanneer je deuren sluit en apparaten die je niet gebruikt uit zet. Nog beter is het om stekkers uit het stopcontact te halen.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je geld kunt besparen op je energierekening of wil je een andere producten vergelijken? Bezoek dan eens de website van Pricewise en ontdek waar je op kunt besparen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]