Sport je fit

Sport je fit na je vijftigste

Dit gastblog is gemaakt in samenwerking met vergelijkingssite Pricewise.nl

We worden met zijn allen steeds ouder. In Nederland is in 2020 maar liefst de helft van de volwassenen vijftig jaar of ouder. Dat het leven niet ophoudt na je vijftigste kan niet vaak genoeg worden gezegd.

Voor de 50-plusser ligt een wereld aan mogelijkheden in het verschiet: veranderen van baan, weer studeren, een wereldreis maken, opnieuw verliefd worden of bijvoorbeeld regelmatig(er) sporten. Onderzoek wijst uit dat wie gelukkig oud wil worden moet investeren in de gezondheid en een sociaal netwerk. In sport kun je deze elementen goed combineren.

Sporten voor 50-plussers

De meeste mensen hebben in een grijs verleden wel eens aan sport gedaan. In de leeftijdsgroep 50 tot en met 65 jaar is de sportdeelname echter relatief laag. Terwijl deze leeftijdscategorie meestal juist meer vrije tijd heeft; de kinderen zijn het huis uit en ze zijn mogelijk minder gaan werken. Maar welke sport kies je als je de vijftig bent gepasseerd? Waar de een zich het liefst in het zweet werkt tijdens een intensieve spinning training op knallende muziek, zoekt de ander de rust op in een mindful yogasessie. Of misschien is een teamsport meer voor jou?

Iedereen kan sporten

Twijfel je aan je eigen sportiviteit of de haalbaarheid van sportactiviteiten? Begin rustig aan. Dansen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn laagdrempelige sporten. Dansen is een aanstekelijke manier om sportief en gezond te blijven. Veel dansscholen bieden programma’s of lessen aan voor 50-plussers, van stijldansen tot salsa. Wandelen is misschien wel de makkelijkste manier om voldoende beweging te krijgen. Je verbrandt maar liefst 200 calorieën als je elke dag 10.000 stappen (circa zeven km) zet. Elke stap telt: stap een halte eerder de bus uit, loop de trap op en af, ga stofzuigen of de hond uitlaten.

Sport je fit

Fietsen is populair onder 55-plussers en dan vooral als buitenactiviteit. Zie jij jezelf niet in lycra op de racefiets stappen? Dat hoeft ook niet. Ga eropuit en maak samen een fietstocht. Bevorderlijk voor je gezondheid én je sociaal leven. De Fietsersbond organiseert cursusdagen voor oudere fietsers, zodat iedereen gezond en veilig kan fietsen. Zwemmen is ideaal om je gewrichten te ontlasten. In het zwembad baantjes trekken of wie weet wordt er bij jouw in de buurt aquarobics gegeven. Met aquarobics verbeter jij je kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Door de verminderde zwaartekracht in het water heb je bovendien weinig kans op blessures.

Naar de fysio bij blessures

Heb je fysieke klachten? Ook dan kun je bewegen en je lichaam trainen. Vraag advies aan je fysiotherapeut, huisarts of een goed onderlegde sportinstructeur. Een goede trainer houdt rekening met jouw persoonlijke (on)mogelijkheden, of je nu 18 of 88 bent.  Mocht je tijdens het sporten onverhoopt wel een sportblessure oplopen, dan helpt de fysiotherapeut je weer op de been. Fysiotherapie wordt boven de 18 jaar slechts beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Overweeg een aanvullende verzekering. Jouw zorgverzekering vergelijken met andere zorgaanbieders kan kosten besparen.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print