Schuur bouwen

Let hier op voordat je een schuur gaat bouwen

Van plan om een schuur te bouwen? Steeds meer doe-het-zelvers kiezen ervoor om een houten schuur te bouwen. Niet zo gek, want een houten schuur is relatief gemakkelijk te bouwen door het materiaal dat makkelijk te bewerken is, mits je het wel goed doet. Dat spreekt voor zich. In dit artikel delen we een aantal belangrijke zaken die je niet uit het oog mag verliezen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

1. Maak een bouwtekening

Als je van plan bent om een schuur te bouwen, dan begin je natuurlijk met een bouwtekening. Je hebt persoonlijke wensen en de luxe om zelf de inrichting te bepalen. Hoe groot moet de schuur worden en wat wil je erin gaan doen? Welke type dak krijgt de schuur en welk houtsoort ga je gebruiken? Kies je voor vuren balken, Douglas hout of grenenhout?

Misschien wil je de houten schuur gebruiken als werkplaats of voor het veilig stallen van de fietsen en/of scooter. Rijd je graag motor en wil je deze ook droog en veilig kunnen stallen, dan moet je hier vooraf rekening mee houden.

En, hoe zit het met kinderen of de wens daartoe? Wil je ook hun speelgoed in de schuur kunnen opbergen? Kijk niet alleen naar het nu, maar ook naar de toekomst. Het zou toch jammer zijn als je straks begint met bouwen en er achteraf achter komt dat je meer (of minder) ruimte nodig had.

2. Geen vergunning nodig, of toch wel?

Nog een ander aspect om rekening mee te houden. In elke gemeente gelden andere regels, maar meestal heb je geen vergunning nodig om in de achtertuin een houten schuur te plaatsen. Een schuur in de voortuin of op de hoek van het zijerf is daarentegen wel een ander verhaal. Hier heb je wel een vouwvergunning voor nodig.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de afmetingen van de schuur, want hier gelden ook een aantal regels voor. Neem daarom eerst contact op met je gemeente, zodat je teleurstellingen achteraf voorkomt of de schuur weer moet afbreken.

3. Een stevige fundering

De fundering is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een houten schuur. Een goede fundering voorkomt ongedierte en vocht, maar zorgt er ook voor dat de houten schuur waterpas, sterk en stabiel is. Kies bij voorkeur voor hardhout of geïmpregneerd houten funderingsbalken. Geen zin om een schuur te bouwen? Dan kun je natuurlijk altijd nog een kant-en-klare schuur kopen of het werk overlaten aan vakmensen. Succes!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print