Lichtplan

Verlichting nodig? Maak een lichtplan!

Misschien heb je net een nieuwe woning gekocht, of zit je middenin een grote verbouwing. Dan is het hartstikke leuk om de vloer te kiezen, de kleuren voor op de muur of de meubels. Maar wist je dat het kiezen van verlichting net zo belangrijk is? Dit kan echter moeilijk zijn, omdat er een heel groot aanbod is. Een lichtplan kan je helpen met kiezen welke verlichting je nodig hebt en voor welke plekken in huis. Maar hoe maak je nu een lichtplan? Wij geven je tips.

Maak een plattegrond

Begin met het maken van een plattegrond van de ruimte waar je verlichting voor wilt aanschaffen. Laat niets weg op de plattegrond, teken alles wat er nu ook in de ruimte te vinden is. Je kunt een plattegrond zowel tekenen op papier als met de computer maken. Zorg dat ook zaken als schilderijen worden benoemd, want misschien wil je die wel uitlichten met een mooie lamp van bijvoorbeeld Ledloket.

Functionele verlichting

De volgende stap is het bepalen van de functionele plekken in de ruimte. Dit zijn bijvoorbeeld een eettafel waar aan gegeten gaat worden, of een bank om op te lezen of om televisie te kijken. Geef deze functies aan op de plattegrond, zodat je weet waar verlichting voor nodig is.

Lichtcirkels

Geef op de plattegrond met lichtcirkels aan waar de verlichting straks op moet schijnen. Kijk daarbij niet naar waar de lamp komt te staan of komt te hangen, maar juist naar het gebied wat verlicht moet worden. Naar aanleiding van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden, kun je namelijk makkelijker een keuze maken voor het soort verlichting.

Soort verlichting

Vervolgens ga je per lichtcirkel kijken naar het soort verlichting dat je nodig hebt. Gaat het om basisverlichting? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hanglamp. Voor sfeerverlichting kun je denken aan een tafellamp, maar er zijn ook nog heel veel andere opties. Wil je energiebesparende verlichting? Kies dan overal voor ledverlichting.

Maak het lichtplan af

Nu je alle benodigde informatie hebt aangegeven op de plattegrond, en je precies weet welke soorten verlichting je nodig hebt, kun je ook de exacte positie van de verlichting bepalen. Dan is het lichtplan helemaal af en kun je op zoek gaan naar mooie lampen!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print