Hoge werkdruk

Zo bespreek je een (te) hoge werkdruk met je leidinggevende

Hoog tijd om die werkdruk eens bij je leidinggevende aan te kaarten. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Assertiviteits- en timemanagementcoach Björn Deusings deelt zijn tips!

1. Zoek een geschikt moment

Je wilt de tijd kunnen nemen om de situatie goed met je leidinggevende te bespreken. Overrompel hem of haar dan ook niet, maar spreek een moment af om er samen voor te gaan zitten. Dit geeft jou tijd om alles nog even rustig op een rijtje te kunnen zetten. Kies daarnaast ook een geschikte plek met voldoende privacy.

2. Benoem de kernwaarden van het bedrijf

Allereerst is het slim om de kernwaarden van het bedrijf te benadrukken; je wilt namelijk niet direct met de deur in huis vallen, maar een ietwat diplomatiekere aanpak aanhouden. Benadruk hierin het gedeelte dat niet overeenkomt met jouw werkdruk.

3. Vertel over jouw werkdruk

Dan vertel je je leidinggevende dat jouw hoge werkdruk die visie in de weg staat. Hoe hard je ook je best doet, je kunt er niet aan voldoen. Naast dat je je continu gestrest voelt, komt het ook de kwaliteit van je werk niet ten goede. Je kunt je werk niet de aandacht geven die het verdient.

4. Kom met oplossingen

Voorkom dat het een klaagzang wordt. Daar hebben zowel jij als je leidinggevende niets aan. Draag daarom zelf constructieve oplossingen aan. Dat toont aan dat je bewust bent van het pijnpunt en dat je bereid bent eraan te werken. Op die manier kunnen jullie samen tot een geschikte oplossing komen.

5. Wees bewust van je eigen perceptie

Wees je bewust van je eigen perceptie in dit verhaal. Soms voelt het wel alsof het werk je overspoelt, maar is het in werkelijkheid vooral een kwestie van een inefficiënte werkwijze. Overweeg dan om een cursus timemanagement te volgen. Daarin leer je tal van technieken en methoden om zelf je werkdruk te verlagen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print