Leeftijdsdiscriminatie

Leeftijdsdiscriminatie in vacatures komt nog steeds voor

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Leeftijdsdiscriminatie in vacatures is in Nederland nog steeds een veel voorkomend probleem. Dit blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Volgens de ANBO moet dit stoppen. Een ervaren werknemer kan het bedrijfsleven namelijk veel opleveren. Maar wat kunnen we er aan doen? 

Leeftijdsdiscriminatie komt nog altijd veel voor in vacatureteksten, waardoor oudere werknemers al ‘aan de poort’ geweerd worden. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens, naar aanleiding van onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie bij het vinden van een baan. Het eerste onderzoek ging over de inhoud van vacatureteksten: van de 1,8 miljoen onderzochte teksten bevatten tussen de 40.000 en 60.000 vacatures leeftijdsdiscriminatie.

Niet verbaasd

“Het is pijnlijk, maar ik ben eigenlijk niet eens verrast door deze cijfers”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Helaas staan bij veel werkgevers de oudere werknemer en oudere werkzoekenden niet hoog op de verlanglijst. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste langdurige werkzoekenden ouder dan 45 jaar is.” Vacatures die vragen om jonge medewerkers, schrikken oudere werkzoekenden af. In de beslissing om te solliciteren, weegt een leeftijdseis in een vacature zwaarder dan het salaris, de reistijd en het type contract bij elkaar, blijkt uit onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie van het College.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwYXN5bmMlMjBzcmMlM0QlMjIlMkYlMkZwYWdlYWQyLmdvb2dsZXN5bmRpY2F0aW9uLmNvbSUyRnBhZ2VhZCUyRmpzJTJGYWRzYnlnb29nbGUuanMlMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlMEElM0NpbnMlMjBjbGFzcyUzRCUyMmFkc2J5Z29vZ2xlJTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwc3R5bGUlM0QlMjJkaXNwbGF5JTNBYmxvY2slM0IlMjB0ZXh0LWFsaWduJTNBY2VudGVyJTNCJTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1hZC1sYXlvdXQlM0QlMjJpbi1hcnRpY2xlJTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1hZC1mb3JtYXQlM0QlMjJmbHVpZCUyMiUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtYWQtY2xpZW50JTNEJTIyY2EtcHViLTA3NzMwNTA1MTc0OTc1NDElMjIlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjBkYXRhLWFkLXNsb3QlM0QlMjI5NjM0MTY4ODYxJTIyJTNFJTNDJTJGaW5zJTNFJTBBJTNDc2NyaXB0JTNFJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTI4YWRzYnlnb29nbGUlMjAlM0QlMjB3aW5kb3cuYWRzYnlnb29nbGUlMjAlN0MlN0MlMjAlNUIlNUQlMjkucHVzaCUyOCU3QiU3RCUyOSUzQiUwQSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRQ==[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Onkunde of gewoon geen idee hebben

Volgens het College is de oorzaak tweeledig; onkunde bij de werkgever of bewust handelen. “Het is toch gek dat we allemaal weten dat je niet op geslacht of afkomst mag selecteren, maar dat het blijkbaar onduidelijk is dat een selectie op leeftijd óók niet mag. Maar eigenlijk maakt het niet uit wat de oorzaak of aanleiding is van leeftijdsdiscriminatie,” aldus Den Haan.”‘Linksom of rechtsom, de uitkomst is dat een oudere werknemer – geheel onterecht – meteen al op achterstand staat bij het vinden van een nieuwe baan.”

Ervaring loont!

Hoewel werkgevers aangeven dat de aantrekkende economie leidt tot een steeds krappere arbeidsmarkt, laten ze een enorm potentieel dat de groep oudere werknemers in zich heeft veelal onbenut. Den Haan: “John de Wolf, onze ambassadeur werk & inkomen, komt de verkeerde beeldvorming die werkgevers nog steeds hebben, nog dagelijks tegen. Tegelijketijd zien we ook werkgevers die het licht al gezien hebben: ervaring betaalt zich uit! Oudere werknemers zijn geen jobhoppers en ze hebben veel meegemaakt. Ze raken niet meer in paniek van tegenslag. Diversiteit loont dus.

Het College beidt werkgevers via een training de mogelijkheid om leeftijdsdiscriminatie uit te bannen. Niet alleen bij de vacaturetekst, maar ook bij de volledige sollicitatieprocedure.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat de ANBO doet voor ouderen? Bezoek eens hun website of volg ze op Facebook.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lees ook

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bron: ANBO[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print