Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Heb ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Omdat er verschillende verzekeringen zijn die je voor je bedrijf af kunt sluiten, weet je misschien niet welke je wel en niet nodig hebt. Zo vraag jij je misschien af of je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. In deze tekst helpen wij je om te bepalen of je deze verzekering wel of niet af moet sluiten.

Particuliere aansprakelijkheid is niet voldoende

Als je op jezelf woont, is de kans groot dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor schade die jij, je partner, je kind(eren) of huisdier(en) bij anderen aanrichten. Daarom denk je misschien dat het overbodig is om deze verzekering ook voor je bedrijf af te sluiten.

Toch is dit niet het geval, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die tijdens je werk ontstaat. Wil je dat ook deze schade vergoed wordt? Sluit dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Voordat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit, moet je weten dat dit niet verplicht is. Daarom denk je er misschien aan om deze verzekering links te laten liggen. Dit levert je op de korte termijn een besparing op, maar kan je op de lange termijn ook heel veel geld kosten.

Word je aansprakelijk gesteld voor schade die je tijdens het werk hebt veroorzaakt en ben je hier niet voor verzekerd? Dan moet je jouw eigen vermogen aanspreken om de kosten te vergoeden. Omdat een schadeclaim hoog op kan lopen, is er lang niet altijd voldoende geld beschikbaar. Wanneer dit het geval is, kan dit het einde van je bedrijf betekenen. Reden genoeg om je (ook) zakelijk te verzekeren voor aansprakelijkheid als je het ons vraagt.

Welke dekking kies je?

Wie denkt dat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor ieder bedrijf hetzelfde is, heeft het mis. De meeste verzekeraars werken inderdaad met een standaarddekking, maar deze kun je uitbreiden met aanvullende opties. Of dit nodig is, hangt af van het werk dat je doet en de branche waarin je actief bent. Is de kans relatief klein dat je schade aanricht bij een klant? Dan volstaat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering mogelijk.

Beoefen je een juridisch, adviserend, financieel of technisch beroep? Dan is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Schade door beroepsfouten en verkeerde adviezen wordt namelijk niet standaard vergoed door een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Voor sommige beroepen is beroepsaansprakelijkheid zelfs verplicht, zoals voor financieel adviseurs, advocaten en architecten.

Ben je bestuurder, commissaris of toezichthouder? Dan is het verstandig om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met bestuurdersaansprakelijkheid. Je hoeft zo niet bang te zijn dat je privé aansprakelijk gesteld wordt voor een bestuurlijke fout van jezelf of een medebestuurder.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print