Design radiator in huis

De radiator als blikvanger in de woning

De meeste huishoudens hebben voor de woning radiatoren. Die zijn er in soorten en vormen. Het meest bekend is de horizontale paneelradiator. In vakjargon wordt het ook wel plaatradiator genoemd. Het is in feite de standaard onder de radiatoren. Het is in vele maten en kleuren te verkrijgen. Minder bekend zijn de verticale varianten.

Capaciteit van de radiator

Elke radiator heeft een bepaalde capaciteit. Die wordt berekend aan de hand van de grootte van de ruimte. Het aantal m3 bepaalt hoeveel vermogen nodig is om een ruimte te verwarmen. Paneelradiatoren worden dan ook ingedeeld in types. Het onderscheid tussen de types wordt bepaald door het aantal platen en wel of geen convector. Hoe meer platen en convectoren hoe groter het vermogen of capaciteit. Type 10 is de kleinste paneelradiator met één plaat en zonder convector. Type 33 heeft drie platen en evenveel convectoren. De cijfers staan dus voor het aantal platen en convectoren. Logisch is dat de dikte van de radiator toeneemt als de capaciteit groter wordt. Type 10 radiator heeft een dikte van 6 cm, maar type 33 is een stuk dikker, namelijk 16 cm.

De serie van Vasco

Vasco is een toonaangevend merk in verwarming. Er is een groot assortiment beschikbaar en bij elke installateur kun je Vasco radiatoren kopen. De paneelradiator heet bij Vasco Flatline en Niva. Het zijn universele tijdloze radiatoren met een vlakke voorplaat. De serie Niva is iets klassieker door afgeronde zijkanten. Heel anders is de Beams radiator. Het zijn verticale radiatoren waarbij de nadruk is gelegd op design. Een aparte serie vormt de handdoekradiator.

Design voor de badkamer

De handdoekradiator is in feite een buis designradiator die in een rechte of gebogen variant beschikbaar is. Ze worden veel geplaatst in badkamers maar kunnen in feite overal in een woning geplaatst worden. Ze zijn verkrijgbaar in gelakte of verchroomde uitvoering. Een andere designradiator zijn de retro klassieke radiatoren.
De zware gietijzeren radiatoren zijn terug. Vooral in klassieke interieurs, maar ook bij liefhebbers van industriele inrichting komen deze radiatoren tot hun recht. De originele zijn van gietijzer. Ze zijn haast onverwoestbaar en hebben een uitstekende warmteafgifte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print