Klimaat verandering

Ons land en klimaat veranderen in hoog tempo

Je hebt het misschien nauwelijks in de gaten, maar de omstandigheden waarin we leven en de manier waarop we ons land inrichten verandert in aardig hoog tempo. Kijk eens om je heen en vergelijk wat je ziet eens met hoe het er twintig jaar geleden uitzag. Waren al die windmolens er toen ook al? En wat dacht je van de zonnepanelen op de daken van de buren? En onze zomers, duurden die twintig jaar geleden ook al zo lang, en kenden we toen ook meerdere hittegolven per jaar? De manier waarop onze wereld verandert, hoe oude energiebronnen langzaam maar zeker uitgeput raken, vragen om een andere manier van inrichting. De energietransitie die in gang is gezet zal de komende jaren door gaan denderen.

We hebben bijzondere zomers

Waar we in de winters al lang niet meer op Elfstedentochten of zelfs maar een dun laagje ijs durven te rekenen, heeft de stijgende temperatuur in de zomer eigenlijk nog veel grotere gevolgen voor ons dagelijks leven. Met een gebrek aan vorst en ijs valt te leven, al zijn de gevolgen groter dan een gemiste schaatstocht. We merken dat de natuur meer en meer in de war raakt. Dat we door het gebrek aan vorst in de winter flinke insectenplagen kunnen hebben in de zomer. En dat we in de winter planten zien bloeien die dat eigenlijk pas in het voorjaar zouden moeten doen.

In de zomer hebben we echter het meest last van de stijgende temperaturen. Met al die warme, zonnige dagen hangt ook veel droogte samen. Er valt soms weken achter elkaar niet of nauwelijks neerslag, en wat er valt verdampt snel weer door de hogere temperaturen. Waar de natuur gebaat is bij regelmatig een beetje regen, valt onze regen in de zomer steeds vaker in de vorm van heftige buien die zoveel neerslag met zich meebrengen dat we last krijgen van overstromingen, waar de natuur op zijn beurt eerder last dan baat van heeft.

Wat kun je zelf doen?

Het klimaat veranderen, dat gaat je zeker in je eentje niet lukken. De gevolgen van de klimaatverandering beperken, daar kun je wel je steentje aan bijdragen. Door regenwater op te vangen op momenten dat het in grote hoeveelheden valt, en te gebruiken om te bewateren als het langdurig droog is, bijvoorbeeld. Door over te stappen op energie uit nieuwe energiebronnen. Nu onze zomers steeds zonniger worden is energie uit de zon een prima keuze, of dat nu uit zonnepanelen op je eigen dak of uit een zonne-energie park komt. Zetten we met zijn allen dit soort kleine stapjes, dan is ons land meer en meer in staat om om te gaan met de veranderende omstandigheden.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print