Boekhouding zelf doen

Hoe doe je zelf de boekhouding?

Heb jij jezelf tot doel gesteld om zo min mogelijk kosten te maken met je bedrijf? Dan denk je er ongetwijfeld niet aan om je boekhouding uit te besteden. Begrijpelijk want een accountant of administratiekantoor brengt namelijk een flink bedrag in rekening voor de boekhouding.

Gelukkig kun je prima zelf de boekhouding doen, zelfs als je hier weinig verstand van hebt. Als je onervaren bent op dit gebied, weet je mogelijk niet goed waar je moet beginnen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. We gaan je namelijk precies vertellen hoe je het zelf allemaal kunt regelen.  

Transacties bijhouden in Excel

Als ondernemer denk je mogelijk dat je boekhoudsoftware nodig hebt om zelf je boekhouding te doen. Je kunt hier inderdaad in investeren, maar dit hoeft niet. Zo houdt menig ondernemer zijn boekhouding gewoon bij in Excel. Dit is een programma dat waarschijnlijk al op je computer staat, waardoor je geen extra kosten maakt.

Wanneer je je boekhouding in Excel wilt doen, is het makkelijk om het tabblad op een logische manier in te richten. Op deze manier zet je de verschillende transacties van je zakelijke rekening makkelijk en snel op een rijtje. Weet je niet hoe je een tabblad indeelt voor de boekhouding? Kijk dan eens op internet. Hier vind je genoeg voorbeelden. Als je Excel gebruikt voor je administratie, dan raden we je aan de boel regelmatig bij te werken. Op deze manier voorkom je namelijk dat je dingen vergeet. Daarbij komt dat je zo niet alles in één keer moet doen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan boekhouden.

Schaf een boekhoudprogramma aan

Boekhouden met behulp van Excel is goedkoop, maar het is ook bijzonder omslachtig. Aangezien je alles handmatig in moet voeren, gaat er veel tijd in zitten. En als ondernemer weet je ongetwijfeld dat tijd geld is. Overweeg daarom toch boekhoudsoftware aan te schaffen. Met behulp van deze software is boekhouden namelijk een fluitje van een cent, zelfs als je hier geen kennis van hebt.

Je boekhouding makkelijk koppelen

Ben je van plan boekhoudsoftware aan te schaffen? Dan adviseren we je te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Zo’n programma brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee. Zo koppel je je zakelijke rekening binnen een handomdraai aan het programma. Hierdoor worden transacties direct ingelezen. Bovendien kun je factureren vanuit het programma. Als je dit doet, koppelt een online boekhoudprogramma de transacties direct aan de bijbehorende facturen. Hierdoor is jouw boekhouding eigenlijk altijd up-to-date. Benieuwd welke boekhoudsoftware geschikt is voor jouw bedrijf? Klik hier en lees wat er allemaal mogelijk is.

Bewaar je administratie lang genoeg

Doe je zelf de boekhouding? Dan is het belangrijk om je administratie lang genoeg te bewaren. Sommige ondernemers denken dat ze het papierwerk na een paar jaar kunnen vernietigen. Dit is niet het geval. Als ondernemer ben je volgens de Nederlandse wet namelijk verplicht om je administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Sommige gegevens moet je zelfs tien jaar bewaren.

Heb je je boekhouding van het afgelopen jaar afgerond? Bewaar dit dan. Je kunt alle papieren in ordners stoppen, maar dit neemt veel ruimte in beslag. Gebruik je een online boekhoudprogramma? Dan kun je jouw administratie digitaal archiveren. Dit neemt minder ruimte in beslag en bovendien hoef je niet bang te zijn dat je boekhouding verloren gaat bij brand!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print