Nederland BBQ-land

Nederland wordt meer en meer een BBQ-land

In tal van andere, veelal warmere landen, is de barbecue al niet meer weg te denken. Waar wij hem vooral zagen, of nog steeds zien, als een middel om een paar keer per zomer gezellig buiten te eten, is hij in veel landen een onderdeel van de keuken geworden. Een manier om het hele jaar door vlees op de allerlekkerste manier te bereiden. In Nederland lijken we nu ook meer en meer die kant op te gaan. Midden in de winter werkt het nog niet zo handig, maar de rest van het jaar gaat de BBQ steeds vaker aan.

Zodra de zon schijnt…

Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. Zodra er een weekend is waarin het droog is en de zon schijnt, gaan overal in Nederland massaal de barbecues aan. Zeker tijdens het eerste droge, zonnige weekend van het jaar is het raak, en staan er nog net geen rijen voor de slagers. We kunnen allemaal niet wachten om de BBQ weer aan te steken.

Is het de smaak van het vlees dat erop bereid wordt wat de BBQ zo populair maakt? Of is het vooral het gevoel eromheen, het samen in de tuin eten, de zomer die om de hoek komt kijken dat ervoor zorgt dat we zo dol zijn erop? Feit is dat Nederland meer en meer een BBQ-land lijkt te worden. Was het vroeger iets dat we misschien een paar keer per zomer deden, op een simpele BBQ zonder poespas, is het nu voor veel mensen (en ja, vooral mannen lijken er behoorlijk warm voor te lopen) bijna een way of life geworden. De BBQ’s veranderen niet zelden in complete buitenkeukens die voor een perfecte garing van het vlees moeten zorgen. En vlees kopen, dat doen we niet zomaar meer bij de supermarkt. Nee, we gaan op zoek naar écht goed vlees, naar iets bijzonders.

Wat leg je op je BBQ?

Alhoewel de hamburgers, spiesjes, speklapjes en andere standaard soorten vlees nog steeds mateloos populair zijn, zien we de trend verschuiven. Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet per se heel veel vlees te bereiden, maar vooral heel goed vlees. De BBQ is het perfecte instrument om eens voor grote stukken vlees te kiezen die je in je keuken niet zo makkelijk kan bereiden.

Zo zijn er steeds meer mensen die picanha kopen. In Zuid-Amerika al veel langer een populair stuk vlees voor op de BBQ, en nu ook in Nederland in opkomst. Dit stuk vlees dat we ook wel het staartstuk noemen, lijkt haast wel speciaal te zijn gemaakt om op de BBQ te bereiden. Het is voorzien van een vetlaag aan één kant, wat niet alleen veel smaak geeft, maar er ook voor zorgt dat je het op deze kant kunt bereiden. Even goed de temperatuur opmeten in de kern om zeker te weten dat het vlees ook daar gaar is, en je kunt er heerlijk van smullen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print