Infraroodverwarming

Infrarood verwarming, nieuwe revolutionaire manier van verwarmen

Er is een revolutie gaande op het gebied van verwarming. We weten allemaal dat we in de toekomst van het gas af moeten, en de traditionele CV-ketels zullen dus plaats moeten maken voor een duurzamere manier van verwarmen.  Infrarood verwarming is één van die duurzame verwarmingsmethodes. Waar een warmtepomp niet overal mogelijk is vanwege de ruimte die hij inneemt, kan infrarood verwarming in elke ruimte worden toegepast. De kans is dus groot dat infrarood verwarming in de toekomst een veelgebruikte manier van verwarmen is, maar hoe werkt het eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is stralingsverwarming. Dit houdt in dat de omgeving verwarmd wordt door onschadelijke infraroodstraling. Bij infrarood verwarming wordt er een wit infraroodpaneel aan de wand of aan het plafond gehangen. Dit paneel geeft vervolgens warmtestralen af. De warmtestralen zijn te vergelijken met de warmte die je voelt van de zon. Deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in je meubels, vloeren en wanden. De verwarmde objecten geven dan de warmte weer af aan de lucht, waardoor de ruimte comfortabel warm wordt. Dit is in het kort het werkingsprincipe van infrarood verwarming.

Voordelen infrarood verwarming

Infrarood verwarming heeft vele voordelen ten opzichte van convectieverwarming. Ten eerste is infrarood verwarming duurzaam en kan het je een flinke energiebesparing opleveren. Je kan de verwarming gebruiken in de ruimte waar je bent, en hoeft dus niet het hele huis te verwarmen om bijvoorbeeld je werkkamer warm te krijgen. Je kunt de basistemperatuur instellen op bijvoorbeeld 17 graden Celsius en de draadloze thermostaat hoger zetten als je daadwerkelijk in de kamer bent.

Omdat infrarood verwarming gebruik maakt van stralingswarmte, is er geen sprake van luchtverplaatsing. Je hebt dus geen last meer van een koude trek of verplaatsende lucht die stof en pollen door je huis verspreidt. Naast comfortabele warmte, zorgt infrarood verwarming dus ook nog eens voor een betere luchtkwaliteit in je woning. De infraroodpanelen zijn overigens volledig reuk- en geluidloos, er hoeft immers niets rondgepompt te worden zoals het geval is bij convectieverwarming.

Nadelen infrarood verwarming

Omdat infrarood verwarming zo anders werkt dan traditionele convectieverwarming, zal het in het begin even wennen zijn. De basistemperatuur wordt ingesteld met een app, en met de draadloze thermostaat is de temperatuur aan te passen als je daadwerkelijk in de te verwarmen ruimte bent.

Mocht je je hele huis willen verwarmen met infrarood, dan kan het nodig zijn om extra elektra aan te leggen. Goede adviseurs kunnen beoordelen welke aanpassingen er eventueel gemaakt moeten worden in de woning en de meterkast.

In de meeste gevallen worden de infraroodpanelen aan het plafond bevestigt. Dit vraagt echter wel een bepaalde draagkracht van het plafond. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer panelen verkrijgbaar die bijvoorbeeld aan de wand bevestigd kunnen worden. De kans is dus erg groot dat duurzame infrarood verwarming ook geschikt is voor jouw woning!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print