Beter slapen

Beter slapen doe je zo!

Negentig procent van de Nederlanders slaapt voldoende uren. Zeven tot negen uur per nacht wordt aanbevolen voor volwassenen, maar de slaapkwaliteit laat te wensen over. In opdracht van de Hersenstichting is bij ruim 135.000 Nederlanders onderzoek gedaan. Het grote probleem is slapeloosheid, dat zich uit in klachten als moeilijk in slaap vallen, ’s nachts wakker worden en niet meer verder kunnen slapen, of veel te vroeg wakker worden.

Gezondheid

Een slechte nachtrust leidt tot slechter functioneren overdag: je niet uitgerust voelen, sneller geïrriteerd zijn, je slechter kunnen concentreren en soms ook ongewenst wegdommelen. Een chronisch gebrek aan goede nachtrust is slecht voor de gezondheid. Psychische stoornissen zoals depressie en dementie kunnen erdoor verergeren. Slaapproblemen hangen ook samen met diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht.

Klachten

Klachten van slapeloosheid komen veel vaker voor bij vrouwen en ouderen, blijkt uit het onderzoek. Een regelmatig slaappatroon is het beste voor de nachtrust, zeker als je moeilijk in slaap valt. Het lichaam stelt zich dan in op het vaste ritme, waardoor het makkelijker wordt om in te slapen en op te staan. Met lang uitslapen wordt geen slaaptekort ingehaald. Het beste is om elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op hetzelfde moment op te staan. Als je langer dan een half uur wakker ligt, is het goed om even op te staan en van omgeving te veranderen. Als je te lang niet kan slapen, raak je gefrustreerd en wordt inslapen alleen maar moeilijker.

Kwaliteit

Voor de kwaliteit van het slapen, is het juiste kussen net zo belangrijk als een goed matras. Slaapproblemen kunnen namelijk door een kussen worden veroorzaakt. De slaappositie bepaalt namelijk wat voor soort kussen je nodig hebt en of het verstandig is om met of zonder kussen te slapen. Goed slapen in de winter heeft ook te maken met een goed dekbed. Een Ganzendons dekbed met klassieke dons is gemaakt van natuurlijke materialen. Een ideaal dekbed zorgt voor het juiste klimaat in bed.

De Internationale Dag van de Slaap of World Sleep Day vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint. In 2020 is de Internationale Dag van de Slaap op vrijdag 13 maart. Op deze dag staan slapen en zaken die met slapen te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid, centraal. Slapen is net als eten en drinken een fundamentele behoefte van het lichaam. Tekort slapen is niet goed, maar te lang slapen ook niet. Het gaat er om dat je beter slaapt.  

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print