Speeltuin inrichten voor de kinderen

5 tips voor het inrichten van een speeltuin

Ga je samen met je buurtbewoners in de buurt aan de slag met het inrichten en ontwerpen van een speeltuin? Een speeltuin is leuk voor de kinderen en geeft het de ouders een fijn gevoel. De kinderen hebben een leuke en veilige plek waar ze heerlijk buiten kunnen spelen.

Een goede veilige en leuke speeltuin vereist een goede inrichting. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Welke speeltoestellen kies je? Wat doe je als de openbare ruimte voor de speeltuin maar slechts beperkt is? In dit artikel geven we je 5 tips voor een geslaagde inrichting van een speeltuin.

Tip 1: Ken de buurt

Het is ten eerste belangrijk dat je een goed inzicht krijgt wat de demografische samenstelling van de buurt is. Bereken gemiddeld hoe oud de kinderen zijn en ga na wat dit in de toekomst gaat doen. Stijgt bijvoorbeeld de verwachting van kinderen tussen de 0-3 jaar of de verwachting van de leeftijdscategorie 4 tot 11 jaar? Op basis daarvan weet je waar behoefte aan is en kun je een speeltuin ontwerp maken dat hierop aansluit.

Tip 2: Houdt rekening met de ruimte

Het is natuurlijk erg belangrijk als je een speeltuin gaat ontwerpen, dat je goed kijk waar de ruimte voor is. Als je de juiste plek hebt gevonden dan moet de ruimte hierin worden opgevuld. Met iets meer ruimte kun je natuurlijk veel meer toestellen plaatsen dan een kleinere beschikbare ruimte.

Met bijvoorbeeld meer ruimte kan je meerdere glijbanen plaatsen en bij een kleinere ruimte zal je bijvoorbeeld wat meer schommels kunnen plaatsen. Een goede oplossing voor kleinere speeltuinen is het gebruiken van multifunctionele speeltoestellen. Hierdoor creëer je een speelplek waar het voor kinderen van alle leeftijden mogelijk is om te spelen, bewegen en te sporten.

Tip 3: Kies uitdagende, leerzame en leuke toestellen

Naast goed rekening te houden met de ruimte, is de invulling van de speeltuin ook belangrijk. Veiligheid in een speeltuin is erg belangrijk, maar wat ook net zo belangrijk is dat speeltoestellen leuk zijn. Ze moeten leuk zijn om op te spelen, uitdagend genoeg zijn voor veel leeftijden en daarnaast ook leerzaam voor de ontwikkeling van de kinderen.

Tip 4: Focus op de kinderen

Verdiep je in de kinderen tijdens het ontwerpen van een speeltuin. Wat zou jij leuk vinden als kind zijnde? De kinderen zijn tenslotte degenen die er in gaan spelen. Naast rekening te houden met de kinderen is het belangrijk om ook te kijken naar de behoeftes van de ouders. Vinden zij het veilig genoeg om een kind alleen te laten spelen? Durven zij hun kinderen op elk toestel te laten spelen? Het organiseren van een buurtparticipatie kan hierbij helpen om goed inzicht te krijgen in de wensen en behoeftes van de ouders.

Tip 5: Schakel professionele hulp in

Een speeltuin inrichten is veel meer dan het zomaar plaatsen van speeltoestellen. Met een goede speeltuin inrichting weet je waar kinderen in verschillende leeftijdscategorieën voldoende plezier en uitdaging uit halen. Met de juiste combinatie van speeltoestellen creëer je een fantastische speeltuin voor peuters, kleuters en kinderen. Zoek je een specialist in speeltuin ontwerpen? IJslander helpt jou graag met het ontwerpen en inrichten van een natuurlijke speeltuin. Zij maken een goed doordacht ontwerp, waarbij zij rekening houden met jouw wensen en de doelgroep.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print