Steeds je handen wassen: zo vergeet je het niet

Handen wassen, dat was nog niet zo lang geleden iets dat je eigenlijk alleen deed als ze vies waren. Als je in de tuin had gewerkt, iets plakkerigs had gegeten, dat soort momenten. Of wanneer je naar het toilet was geweest, uiteraard, of voordat je begon met het bereiden of nuttigen van een maaltijd.

Tegenwoordig weten we dat dat eigenlijk niet genoeg is. Niet als je wilt voorkomen dat je via je handen besmettelijke ziektes overdraagt. We moeten vaker onze handen wassen, en zo voorkomen dat we eventuele ziektekiemen verspreiden. Maar hoe zorgen we ervoor dat dit echt een routine wordt, en we het niet juist op de plekken waar we ons thuis en veilig voelen vergeten te doen?

Maak er een routine van

De makkelijkste manier om eraan te denken dat je je handen moet wassen, is door er een goede routine van te maken. Door vaste momenten in te plannen waarop je je handen altijd even wast, en je daaraan goed te houden. Zorg ervoor dat er voor die momenten op logische en handige plekken zeep of andere middelen voor handdesinfectie klaar staan, zodat het niet lastig is om je eraan te houden.

Een goed moment om altijd je handen te reinigen, is als je ergens binnenkomt. Het grappige is dat we dit in winkels en op andere plekken waar we ons te gast voelen steeds vaker vanzelf doen. Maar juist op plekken waar we helemaal op ons gemak zijn, en waar we ons thuis voelen, hebben we de neiging dat te vergeten. Thuis bijvoorbeeld, maar ook op de werkplek, wassen we veel minder vaak de handen dan eigenlijk goed is.

Zorg er daarom voor dat er juist hier op strategische plekken middeltjes klaar staan om je handen te reinigen. Denk op je werk bijvoorbeeld aan je bureau, maar ook aan de koffiemachine; iets waar veel mensen bij binnenkomst in een rechte lijn op af lopen. Door jezelf een aantal dagen echt te dwingen steeds je handen te wassen op de juiste momenten, zal je zien dat dit steeds meer een gewoonte wordt en uiteindelijk vanzelf zal gaan.

Houd de rest ook een beetje schoon

Naast regelmatig je handen schoonmaken, helpt het natuurlijk ook als je de dingen die veel mensen aanraken regelmatig goed schoonmaakt. Als er dan toch iemand met ‘vieze’ handen aan heeft gezeten, voorkom je op deze manier dat ziektekiemen zich alsnog gaan verspreiden. Gebruik goede schoonmaakmiddelen, het liefst desinfectiemiddelen, om zeker te weten dat je het overgrote deel van de bacteriën en ziekteverwekkers in de kiem smoort.  Zo zorg je ervoor dat de plekken waar je je veilig en thuis voelt, ook echt een gezonde omgeving blijven voor jou en anderen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print