Populairste witte wijnen

Dit zijn ‘s werelds populairste witte wijnen

Er is nooit een slecht moment voor een goed glas witte wijn. Lange tijd werd gezegd dat witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay, alleen bestemd zijn voor warme zomermiddagen in het park of op het terras. Maar veel goede witte wijnen hebben net zo veel complexiteit (soms zelfs meer) als rode wijnen.

Wat is het verschil?

Reden genoeg dus om het hele jaar door te genieten van de mooiste witte wijnen en daar hoef je geen verre reizen voor te maken! Om je een eind op weg te helpen hebben we de meest populaire witte wijnen voor je op een rij gezet. 

Chardonnay

Op bijna elke wijnkaart ter wereld kom je wel een Chardonnay tegen. Het is een van de meest populaire witte wijnen wereldwijd. De Bourgogne wijnstreek in Frankrijk staat bekend als de thuisbasis van de druif en hier is hij goed voor enkele van de beste Chardonnays ter wereld. De druif groeit in praktisch elk wijnproducerend land omdat hij zich goed aanpast aan verschillende klimaten. Bovendien is de druifsoort goed bestand tegen ziekten. 

De wijn heeft fruitige aroma’s en smaken die variëren van appel, in koelere wijnstreken, tot tropisch fruit in warmere wijnstreken. Klassiek gezien is Chardonnay wijn een droge witte wijn, maar er zijn ook zoete Chardonnays op de markt. 

Riesling

De prachtige witte wijnen uit Duitsland hebben deze druif op de kaart gezet. De Elzas in Frankrijk, Oostenrijk en Clare Valley in Australië behoren tot de weinige plekken buiten Duitsland waar ook uitzonderlijke Rieslingwijnen worden gemaakt. 

De druif staat bekend om zijn aromatische kracht, hoge zuurgehalte, mineraliteit en finesse. De druif doet het fantastisch in droge witte wijnen, maar er zijn ook zoete Rieslings te vinden zoals de Duitse exemplaren die in de Moezel worden gemaakt. 

Sauvignon Blanc

Ook Sauvignon Blanc hoort absoluut thuis in het rijtje van meest populaire witte wijnen. Als we het over fris wit hebben, dan hebben we het vaak over Sauvignon Blanc. Ook deze druif wordt bijna overal ter wereld verbouwd en past zich aan aan de omgeving waar deze wordt verbouwd. Afhankelijk van het gebied ontwikkeld de druif z’n karakteristieke smaak. Van licht en elegant in de Loire in Frankrijk, tot pittig en sappig in Nieuw-Zeeland. 

Pinot Grigio

Tot slot, de smaakmaker uit Italië: de Pinot Grigio. In Frankrijk wordt de druif Pinot Gris genoemd, dezelfde druif maar met totaal andere karaktereigenschappen. In Italië is hij goed voor een soepele en fruitige wijn met aroma’s van citrus, bessen, perzik en lichte kruiden. Staat de druif aangeplant in Frankrijk? Dan is de wijn vaak wat krachtiger en complexer van smaak.

Zoals je al merkt is wijn en in dit geval witte wijn, veel meer dan even een lekker drankje voor een snelle borrel. Verdiep je in de wonder wereld van witte wijnen en je ontdekt een schat aan verschillende, smaakvolle én intrigerende dranken waar je niet over uitgepraat raakt! 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print