Internetabonnement

Hoe kies je het juiste internetabonnement?

Vrijwel iedereen wil thuis een internetverbinding hebben. En als we er een hebben, willen we er ook iedere dag op kunnen vertrouwen. Maar hoe kies je nu het internetabonnement dat past bij jouw behoeften? We geven wat tips en uitleg.

Lineaire televisie of niet?

Een belangrijke factor om mee te nemen in je keuze, is of je ook een televisie abonnement bij je internetabonnement wilt. Het is immers helemaal niet ongewoon meer om ‘cord-cutter’ te worden en geen abonnement voor lineaire televisie meer te nemen. Er kan immers zo veel gekeken worden via streamingsdiensten als Netflix, Videoland, HBO en Disney+ én Nederlandse online televisiemogelijkheden als NPO Start of NPO Plus en NLZIET.

Wil je afzien van een televisie abonnement, dan is het goed om te weten dat dit niet geheel mogelijk is bij kabelinternet. De kabelbeheerder heeft het alleenrecht hierop en dwingt consumenten om ook een televisieabonnement te nemen. Tegenwoordig kan dat vaak echter ook in de vorm van een goedkoper abonnement voor online TV. Je krijgt dan geen mediabox, maar kunt via de app van de provider naar live televisie kijken. Dit is de enige besparingsmogelijkheid wanneer je kabelinternet neemt, tenzij je er een zakelijk abonnement van zou kunnen maken. Dan geldt die verplichting namelijk niet en zijn de diensten wél te scheiden.

Een waarschuwing over DSL-internet

Vergelijk internet abonnementen online voor een gunstige aanbieding, maar wees beducht op abonnementen voor DSL-internet (via de telefoonlijn). Dit zijn de goedkoopste internetabonnementen en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is dit het minst stabiele soort internetverbinding die beschikbaar is. De maximaal haalbare snelheden overlappen net met het lagere deel van het segment van kabelinternet, maar de vraag is dan maar of die snelheid ook bij jou thuis wel te halen is. Het is namelijk zo dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale de maximaal haalbare snelheid doet afnemen. Kijk daarom goed naar wat de maximale downloadsnelheid is die de aanbieder je daadwerkelijk kan bieden. Een abonnement afsluiten voor DSL-internet met een hogere snelheid is dan weggegooid geld, want die snelheid wordt toch niet gehaald.

De juiste snelheid kiezen

De keuze voor een passende downloadsnelheid voor jouw huishouden kan lastig zijn, maar we hebben er wel een aantal tips voor. Voor een eenpersoonshuishouden waarin niet online gegamed wordt of niet regelmatig veel data gedownload wordt, kan 30 Mbps voldoende zijn. Tel er voor elk extra gezinslid dat actief gebruikmaakt van de internetverbinding door bijvoorbeeld te streamen 20 Mbps bij op. Maar let op: wordt er aan online gamen gedaan in het huishouden, dan is een minimale downloadsnelheid van 100 tot 150 Mbps zeer wenselijk om die ervaring niet frustrerend te maken. Houd rekening met andere gezinsleden die tegelijkertijd bijvoorbeeld willen streamen en verhoog de downloadsnelheid als dat het geval gaat zijn. Vanaf 100 Mbps kom je in het terrein van kabelinternet terecht, wat een behoorlijk stabiele vorm van internet is.

Kabelinternet kan nog sneller dan de eerdergenoemde downloadsnelheden, maar de hoogste snelheden zijn te halen met het ultrastabiele glasvezel internet. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de uploadsnelheid, het verzenden van bestanden dus, even hoog is als de downloadsnelheid. Dat is bij de andere typen internetverbinding niet het geval.

Hopelijk biedt dit je wat houvast bij het uitkiezen van het meest passende internetabonnement. En onthoud: sneller is niet altijd duurder, dus vergelijk de aanbiedingen goed met elkaar voordat je een keuze maakt.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print