Zakelijk geld lenen

Zakelijk geld lenen van bekenden, een goed idee?

Wanneer je op zoek bent naar een zakelijke lening, maar liever wegblijft van kredietverstrekkers en banken, kan het zijn dat je in je persoonlijke kring gaat zoeken naar investeerders voor je bedrijf. Je leent dan zakelijk geld van bekenden. Denk bijvoorbeeld aan vrienden of familie. Maar is dat wel een verstandig idee?

Mogen mijn ouders geld lenen voor mijn bedrijf?

Veel ondernemers vragen familie om hulp bij hun bedrijf. Vaak zijn ouders het eerste aanspreekpunt voor een zakelijke lening binnen de eigen kring. Mogen die zomaar een zakelijke lening verstrekken? Ja, dat mag. En dat geldt ook voor allerlei andere familieleden en vrienden. Er is geen wet die dat verbiedt. Maar, je moet wel een paar stappen ondernemen.
Zo moet je bijvoorbeeld de Belastingdienst inlichten over de lening, om renteaftrek te kunnen krijgen. Hoe je dit het beste doet, kun je vragen aan de eigen belastingadviseur, of aan de Belastingdienst.

Op papier zetten wat de afspraken zijn

Het is erg verstandig om op papier te zetten tegen welke voorwaarden je de lening aangaat. Wat is het geleende bedrag? Waar mag het aan uitgegeven worden? Wanneer moet de lening terugbetaald zijn? Door deze afspraken op papier te zetten voorkom je scheve gezichten en loop je minder risico dat de relatie met je familie of vrienden bekoelt als er zakelijk iets misgaat.

Eerlijk is eerlijk: vaak hebben bekenden wel de wil om geld uit te lenen, maar ze willen natuurlijk wel dat het geld weer wordt terugverdiend. En dat zou niet tot in lengte van dagen moeten duren, maar op een redelijke termijn. Het is logisch dat welke geldverstrekker dan ook, of het nu ouders zijn of een bank, wil weten wie er aansprakelijk is en bij wie gecontroleerd kan worden dat het goed gaat met het bedrijf.

Wat vastleggen bij een notaris?

Ongeacht van wie je leent, is het goed om bij de notaris de afspraken vast te leggen. Dan ben je echt een verplichting aangegaan. Dat lijkt misschien overdreven, maar in de praktijk blijkt dit een hoop problemen te voorkomen. Het zorgt voor duidelijkheid en voorkomt frustratie. Wat leg je zoal vast?

  • De hoogte van het leenbedrag;
  • De looptijd van de lening;
  • De rente die je moet betalen;
  • De afspraken rondom om de betaling;
  • De afspraken rondom de aflossing van de lening;
  • De gevolgen als het niet lukt om de lening terug te betalen;
  • De mogelijkheden om de lening op te zeggen;
  • De mogelijkheden om de lening vervroegd af te lossen;
  • De mogelijkheden om andere kredieten aan te gaan.

Wat als het misgaat?

Denk na over wat er gebeurt als het niet goed gaat met je bedrijf. Je kunt met je ouders bijvoorbeeld afspreken dat de lening een voorschot op de erfenis is. Wanneer je dit soort dingen niet afspreekt, krijg je scheve gezichten van andere familieleden. De ene broer of zus mag natuurlijk niet meer geld ontvangen van de ouders dan de ander. Dat zorgt altijd voor frustratie.

Stel bij een lening met familieleden alle familieleden op de hoogte van de lening. Zo voorkom je moeilijkheden als een van de familieleden komt te overlijden. Daar denk je nu nog niet over na, maar dat zou je wel moeten doen.

Bepaal eerst of je het risico aan wilt gaan dat de relatie met je familie of je beste vriend bekoelt als je het geld niet terug kunt betalen, of als je er verkeerd mee omgaat. Omdat het een bekende is, loop je ook het risico dat deze zich bemoeit met hoe je het geld uitgeeft. Ook dat kan voor veel frustratie zorgen. In dat opzicht is het zeker de moeite waard nog eens na te denken over crowdfunding, een gewoon zakelijk krediet of een zakelijke lening.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print