Gezond ontbijt

Gezond ontbijt, noodzakelijk of totaal onnodig?

Een gezond ontbijt, iedereen lijkt er een andere mening op na te houden. “Je MOET ontbijten want dat is de belangrijkste maaltijd van de dag” “Het is nergens voor nodig, wat iedereen zegt over het ontbijt is onzin”. Maar wie heeft er nu gelijk? Is een gezond ontbijt essentieel? Of is het juist beter om deze maaltijd over te slaan als je er toch geen zin in hebt? We vroegen het aan de voedingsdeskundigen van het blog Afvallen met Nederland

Is het voor jou ook zo’n uitdaging om elke ochtend alles op tijd klaar te hebben? Opstaan, douchen, aankleden, ontbijt klaar maken, tanden poetsen en het lijkt keer op keer een race tegen de klok om op tijd op je werk aan te komen.

Ontbijten noodzakelijk?

Uit cohort studies blijkt dat mensen die regelmatig ontbijten, vaak gezonder eten. Het is goed mogelijk dat mensen die wel ontbijten dan ook bewuster met hun voeding bezig zijn. Bovendien wordt het ontbijt regelmatig in verband gebracht met een betere concentratie. Is ontbijten dan noodzakelijk? Het antwoord is nee.

Allereerst is het onnodig om ’s ochtends wat eten naar binnen te proppen als je geen trek hebt. Neem je ontbijt liever mee en eet het pas op wanneer je wel trek krijgt. Het is – als je wel ontbijt – belangrijk dat je kiest voor een goed ontbijt en dat je het croissantje dat verkocht wordt op het station laat liggen. Ontbijtgranen zijn bijvoorbeeld wel lekker makkelijk, maar eigenlijk werk je een bordje in melk opgeloste suiker met wat bewerkte granen naar binnen. Een combinatie die zorgt voor flinke pieken in je bloedsuikerspiegel.

Een goed ontbijt

Wil je een gezond ontbijt maken? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips:

  • Ontbijt met een bordje havermout
  • Ontbijt je graag met yoghurt of melk? Vul dit dan aan met wat muesli of havermout, fruit, noten, zaden en eventueel wat kruiden (zoals kaneel of cacao).
  • Ontbijt je graag met een boterham met zoetigheid? Kies dan voor volkorenbrood met bijvoorbeeld een notenpasta en wat fruit zoals bananen of aardbeien. Banaan en kaneel vormen ook een goed team.
  • Ontbijt je graag met een boterham met hartig beleg? Kies dan voor volkorenbrood met bijvoorbeeld hummus, groentespreads, een gekookt of gebakken eitje of cottage cheese. Eventueel belegd met wat groenten, kiemen en/of kruiden.
  • Of ontbijt eens met een omelet gevuld met groente of kies voor tomaten gevuld met hüttenkäse en een beetje peper.

Haastige spoed is zelden goed, dat geldt ook voor het ontbijt! Wil je in de ochtend nog meer tijd besparen? Maak je ontbijt dan de avond van te voren klaar. In de ochtend haal je het uit de koelkast en ontbijten maar.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je gezond kunt afvallen of ben je op zoek naar gezonde recepten die je daarbij kunnen helpen? Bezoek dan eens de website van Afvallen met Nederland. Deze staat vol handige tips, adviezen én overheerlijke maaltijden waar je een stuk fitter door wordt!

Op zoek naar inspiratie?

Deze boeken staan vol gezonde recepten waarmee afvallen heel makkelijk wordt!

Lees ook

Afvallen met Nederland

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print