Volg ons

Geld & Regels

Juiste inboedelverzekering voor je kostbaarheden in huis

Hoe kies je de juiste inboedelverzekering waarmee al je dierbare én kostbare spullen zijn gedekt? Hier moet je op letten.

Geplaatst

op

Juiste inboedelverzekering

Dit gastblog is gemaakt in samenwerking met vergelijkingssite Pricewise.nl

Je hebt waarschijnlijk veel spullen in huis die van grote (emotionele) waarde zijn. Niet alles is te vervangen, maar een groot deel wel. Een inboedelverzekering dekt eventuele schade aan alle losstaande spullen in huis. Zo zijn meubels, elektronica, muziekinstrumenten, sieraden, kleding en andere spullen in en om het huis beschermd.

Toch is de dekking bij veel mensen niet optimaal. Dat is zonde, bijvoorbeeld wanneer je een mooie antiek- of schilderijencollectie hebt. En wanneer je een mooi sieraad heb geërfd. Deze spullen moeten goed zijn verzekerd voor verlies of diefstal. Toch? Maar hoe kies je de juiste inboedelverzekering die alles dekt? In dit artikel lees je er alles over.

Welke schade dekt de standaard inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt allerlei vormen van schade. Bijvoorbeeld bij brand, storm- en waterschade. Maar je bent ook beschermd bij inbraak, diefstal en vandalisme. Hoe uitgebreider de inboedelverzekering, hoe meer vormen van schade zijn verzekerd. Daarnaast geef je op basis van de inboedelwaardemeter door hoeveel de inboedel waard is. Die waarde is belangrijk, want hiermee voorkom je onderverzekering. Ook zorg je er daarmee voor dat je je niet oververzekert. Waardoor je dan juist weer een te hoge premie betaalt voor wat je vergoed zult gaan krijgen.

Nieuwwaarde versus dagwaarde

Bij schade aan de inboedel krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed. De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om het beschadigde producten te vervangen door een gelijkwaardige, nieuwe versie. Bij de dagwaarde geldt meestal de 40-procent-regeling. Komt de waarde daarbovenuit, dan keren sommige verzekeraars alsnog de nieuwwaarde uit. Is de beschadiging te repareren, dan kan het ook zijn dat de verzekeraar alleen de reparatiekosten vergoedt.

Wonen en verzekeren

Hoe langer je ergens woont, hoe meer spullen je waarschijnlijk verzamelt. Door de jaren heen verandert de waarde van de inboedel dan ook. Nieuwe spullen worden ouder, en daardoor minder of soms juist meer waard. Je koopt tijdens het wonen in het huis een hoop nieuwe spullen en daarmee verhoog je de waarde van de inboedel misschien juist weer. Om die reden is het altijd verstandig om de waarde van de inboedel om de zoveel jaar opnieuw te berekenen. Op basis daarvan kun je dan bepalen of je de inboedelverzekering wilt aanpassen. Zodat je je niet over- of onderverzekert.

Kostbaarhedenverzekering en buitenshuisdekking

Een inboedelverzekering beschermt veel bezittingen, maar er zijn grenzen. Heb je echt een uitgebreide collectie aan schilderijen, antiek, kunst, sieraden of een andere kostbare verzameling, dan heb je meer aan een kostbaarhedenverzekering. Deze dekt wereldwijd schade aan de spullen. Raak je die mooie ring die je geërfd hebt in de supermarkt kwijt, dan dekt de kostbaarhedenverzekering dit. Er zijn wel uitsluitingen voor een vergoeding, zoals schade die ontstaat door normaal gebruik of slijtage. En ook wanneer je een kostbaar schilderij laat reinigen door een ondeskundig persoon, waardoor schade ontstaat is dit niet gedekt. In tegenstelling tot een gewone inboedelverzekering heeft een kostbaarhedenverzekering een zogeheten stellenclausule. Hiermee wordt ook waardevermindering vergoed. Wat dit inhoudt? Stel je hebt een paar oorbellen verzekerd via de kostbaarhedenverzekering, maar raakt één van die oorbellen kwijt? Dan is de andere oorbel ook minder waard, want het is immers geen set meer die je kunt dragen. In dat geval vergoedt de verzekeraar het verlies van de ene oorbel én de waardevermindering van de ander.

Kostbaarheden meeverzekeren met de inboedel

Veel kostbaarheden zijn meeverzekerd in de inboedelverzekering, maar het kan dus verstandig zijn om toch ook een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Om te bepalen welke verzekering(en) je kiest, kun je online op basis van jouw persoonlijke situatie een vergelijking tussen alle relevante verzekeringen maken. Je kunt direct zien of de inboedel jouw kostbaarheden ook voldoende meeverzekerd of dat een andere verzekering nodig is. De inboedelverzekering kun je eventueel ook nog uitbreiden met een buitenshuisdekking. Hiermee is die dure camera die je voor je werk of als hobbyist altijd bij je hebt ook gedekt tegen diefstal of verlies als je van huis bent.

Meer weten?

Wil je meer weten over het kiezen van de juiste inboedelverzekering of wil je een andere producten vergelijken? Bezoek dan eens de website van Pricewise en ontdek waar je op kunt besparen.

Geld & Regels

Gestolen goederen kopen of verkopen, kan dat zomaar?

Gestolen goederen kopen of verkopen, kan dat zomaar? Ned7 huisadvocaat Ruud van Domselaar legt uit hoe het zit en waar je op moet letten.

Geplaatst

op

Gestolen goederen kopen en verkopen

Gestolen goederen kopen of verkopen. Iedereen zou gelijk zeggen: dat kan toch niet! Maar het gebeurt vaker dan je denkt. Meestal zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Kun je dan juridisch in de problemen komen? Ned7 huisadvocaat mr. Ruud van Domselaar vroegen we om het eens tot in detail uit te leggen. 

Bart geniet sinds kort van zijn welverdiende pensioen. Na zijn drukke bestaan als machinist, heeft hij nu alle tijd voor zijn grote hobby: modeltreinen! Bart koopt van zijn gratificatie van zijn oud-werkgever, de NS, een mooie en peperdure modeltrein. Het historische Beierse EP5-model koopt Bart tegen een prijs van maar liefst € 2.300,- bij Hendrik, die eigenaar is van de vennootschap Het Oude Modeltreintje B.V.

Sommatie

Bart heeft de trein nog geen maand in zijn bezit, als hij een sommatiebrief van ene Theo ontvangt. Theo meent dat de trein zijn eigendom is. Volgens Theo heeft hij aangifte gedaan jegens Hendrik, de eigenaar van het Oude Modeltreintje BV, wegens diefstal of heling. Theo sommeert Bart om de trein zo spoedig mogelijk aan hem af te geven. Bart stelt zich op het standpunt dat – nu hij geen weet had van de diefstal – hij de trein niet hoeft terug te geven aan Theo. Theo laat het hier niet bij zitten en besluit Bart voor de burgerlijke rechter te dagvaarden om alsnog zijn modeltrein terug te krijgen. Bart schrikt zich rot als de deurwaarder de dagvaarding aan zijn deur komt betekenen. Daarom kwam Bart bij mij met de zaak.

lees hieronder verder

Juridisch

De wet geeft aan dat voor de overdracht van de modeltrein, Hendrik als verkoper beschikkingsbevoegd dient te zijn om het goed over te kunnen dragen aan Bart. Het uitgangspunt is de in het Latijn aangeduide regel: ‘nemo plus iuris transferre potest quam ibse habet’, vertaald: ‘niemand kan meer rechten overdragen dan hij zelf heeft’. In deze zaak is Hendrik géén eigenaar van de modeltrein, waardoor hij beschikkingsonbevoegd is om het goed over te dragen. Hierdoor is Bart geen rechthebbende geworden van de modeltrein.

Gestolen goederen kopen

De wetgever heeft de bedoeling gehad om een koper in bepaalde gevallen te beschermen en heeft een aantal uitzonderingen op voornoemde hoofdregel geformuleerd. Eén van de situaties waarin een koper wordt beschermd, is de situatie dat de koper ervan uit mocht gaan dat verkoper wél beschikkingsbevoegd was. Hierbij zal Bart de gegevens moeten kunnen verschaffen, aan de hand waarvan Hendrik kan worden teruggevonden of die hij ten tijde van de koop van de modeltrein voldoende mocht achten om Hendrik terug te kunnen vinden. Op basis van deze uitzondering in de wet, lijkt Bart alsnog de rechthebbende geworden te zijn van de modeltrein. Toch dienen door Bart nog enkele horden genomen te worden. De wet maakt namelijk weer een uitzondering op voornoemde uitzondering.

Na diefstal

De wet geeft aan dat Theo gedurende drie jaar nadat hij de modeltrein is verloren door diefstal, deze kan opeisen van Bart. Dit zou in deze zaak betekenen dat Theo rechthebbende is van de modeltrein. Gelukkig voor Bart kent de wet op deze uitzondering ook weer een uitzondering; wanneer Bart de modeltrein als consument van een winkelier heeft gekocht, wordt hij beschermd tegen de revindicatie (terugvordering) van de bestolene. Daarvan is sprake. Om deze reden zal Bart uiteindelijk de rechthebbende zijn van de modeltrein en hoeft hij deze niet aan Theo terug te geven.

Geleden schade

Theo zou ervoor kunnen kiezen om Hendrik te dagvaarden om de door hem geleden schade op grond van onrechtmatige daad vergoed te krijgen. In ieder geval heeft de rechter Theo – in de procedure tussen hem en Bart – in het ongelijk gesteld en veroordeeld in de proceskosten van Bart.

Tip! Bart wordt gelukkig door de wetgever beschermd nu hij de modeltrein als consument van een professionele verkoper heeft gekocht. Indien u een duur product koopt, bewaar de factuur en de gegevens van de verkoper goed. Dit is namelijk één van de voorwaarden om als consument beschermd te worden tegen degene die een gestolen goed opeist.

Meer weten?

Wil je meer weten over juridische zaken waar je als consument mee te maken kunt krijgen? Mr. Ruud van Domselaar is advocaat bij advocatenkantoor Amice Advocaten in Utrecht. Klik hier om meer van zijn artikelen te lezen op Ned7.

Lees verder

Geld & Regels

Veilig elektrisch fietsen voor 50-plussers

Veilig elektrisch fietsen? Het kan! Met deze tips kun je met een gerust hart de straat op en genieten van je omgeving.

Geplaatst

op

door

Veilig elektrisch fietsen

De opkomst van de elektrische fiets is voor veel mensen ideaal: ze geven je meer bewegingsvrijheid, houden je actief, zijn sneller dan de fiets en verbruiken bovendien schone energie doordat ze op elektriciteit rijden.

Vooral veel 50-plussers maken gebruik van deze handige fietsen, maar die fietsen blijken niet altijd even veilig te zijn. Fietsenmaker Erik Jan Dijkman vertelde De Volkskrant dat deze e-bikes namelijk niet altijd zijn ingesteld op de houding, coördinatie en fysieke vermogens van ouderen. Hierdoor ontstaan er regelmatig onveilige situaties op hoge snelheid, wat de nodige risico’s met zich meebrengt. Toch is het mogelijk om op een meer veilige en vertrouwde manier gebruik te maken van een e-bike.

Kies het juiste frame

Het frame is het grootste probleem waar ouderen tegenaan lopen. Sommige elektrische fietsen hebben namelijk een sportieve bouw, waardoor je als bestuurder naar voren leunt. Dit kan voor problemen zorgen, aangezien veel ouderen deze positie niet goed volhouden. Daarom is het beter om een fiets uit te zoeken waarbij je met een rechte rijhouding fietst. Het is comfortabeler en zorgt ervoor dat je meer controle hebt over de fiets. Deze fietshouding is bovendien ideaal wanneer je rustig wilt fietsen. Daarom zijn deze frames over het algemeen veiliger voor 50-plussers die een nieuwe elektrische fiets willen aanschaffen.

Let op het stuurgedrag

Niet alleen het frame van iedere fiets is anders, ook het stuurgedrag kan variëren. Dit beïnvloedt de manier waarop de fiets wordt aangestuurd en bepaalt hoe gevoelig deze is voor bewegingen. De meeste sportieve fietsen zijn makkelijk wendbaar aangezien je op hoge snelheden moet kunnen fietsen. Voor 50-plussers is het daarom raadzaam om een fiets aan te schaffen die rustig bestuurbaar is. Dit kun je testen door vooraf een proefrit te maken. E-bikes zijn makkelijk te besturen, maar hebben wel vaak een zwaarder stuur.

Het vermogen van de fiets

Het vermogen van een elektrische fiets bepaalt verschillende zaken. Zo heeft de accu invloed op de hoeveelheid energie die een fiets verbruikt. Wat vooral van invloed is op de veiligheid, is de snelheid van een e-bike. Fietsen op hoge snelheden brengt namelijk een groter risico met zich mee. Het is dan makkelijker om de controle over de fiets te verliezen, waardoor je in een botsing terecht kunt komen. Houd daarom tijdens het rijden rekening met de snelheid en experimenteer met wat de prettigste maximale snelheid is.

Laat je adviseren

Tegenwoordig zijn e-bikes overal te koop, ook online. Het is natuurlijk fijn wanneer je nieuwe fiets binnen een paar dagen thuis wordt bezorgd, maar vaak ontbreekt een stukje advies. Het bepalen van het juiste frame en het stuurgedrag kan moeilijk zijn. Daarom is het altijd een goed idee om een expert in te schakelen voordat je een elektrische fiets koopt. Laat je adviseren door een echte fietsenmaker of -verkoper, zodat je uiteindelijk naar huis fietst of gaat met een fiets die comfortabel en veilig is.

Lees verder

Geld & Regels

Het goedkoopste energiecontract kies je zo

Hoe zorg je ervoor dat je energiekosten bespaart? Het goedkoopste energiecontract vinden is een kwestie van vergelijken.

Geplaatst

op

door

Goedkoopste energiecontract

De winter komt er weer aan. En wanneer de buitentemperatuur daalt, moet het binnen behaaglijk zijn. De thermostaat zet je een aantal graden hoger, met als gevolg dat de energierekening stijgt.

Gelukkig kun je besparen op de kosten zonder dat je inlevert op comfort. Met energie vergelijken kies je namelijk de goedkoopste leverancier. En dankzij een aantal handige tips dring je de energiekosten nog verder terug.

Energiekosten door de jaren heen

In 2004 werd de energiemarkt in Nederland vrijgegeven. Op dat moment bedroeg de energierekening voor een gemiddeld huishouden zo’n 1.400 euro volgens onderzoek van Pricewise. In 2018 bedraagt de energierekening gemiddeld 1.750 euro. De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door hogere belastingen, netwerkkosten en de hogere olieprijs. Hoewel je als consument geen invloed hebt op die kosten, kun je toch besparen. Dit doe je door regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier.

Zo vind je het goedkoopste energiecontract

De zoektocht naar het goedkoopste energiecontract begint met het vergelijken van aanbieders. Hiervoor hoef je niet zelf alle aanbiedingen naast elkaar te leggen, energie vergelijken kan gemakkelijk via een vergelijkingssite. Je krijgt op basis van jouw situatie een overzicht van de goedkoopste aanbieders. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je ook echt profiteert van het aangeboden voordeel. Door te kiezen voor vaste energietarieven kom je gedurende de contractperiode niet voor verrassingen te staan. Vaak krijg je dan ook een hoge welkomstkorting. Op leveringskosten valt moeilijk te besparen. In de regel geldt dat deze kosten in het noorden van het land lager zijn omdat de energie vanaf het aardgasveld in Slochteren minder ver hoeft te worden getransporteerd. Ook de netbeheerkosten variëren per regio, omdat de netbeheerders zelf bepalen hoe hoog deze zijn. In het algemeen ben je het gunstigst uit met een contract voor één jaar en vaste tarieven. Je hebt daarmee de vrijheid om elk jaar een nieuwe energieleverancier te kiezen en te besparen.

Zo houd je de energiekosten laag

Je drukt de energiekosten niet alleen door te kiezen voor de goedkoopste leverancier. Je kunt ook besparen op het verbruik zelf. Je bereikt het beste resultaat door het huis goed te isoleren. Denk aan een simpele oplossing als tochtstrips van de bouwmarkt. Maar je kunt ook duurdere maatregelen nemen zoals dubbel glas of een betere muur- en vloerisolatie. Met een goede isolatie kun je de thermostaat gerust een aantal graden lager zetten zonder dat het koud wordt in huis. Je bespaart jaarlijks zo’n 80 euro door de thermostaat ’s nachts op 15 graden te zetten. Overdag verwarm je alleen de ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer. En je bespaart jaarlijks zo’n 70 euro door de slaapkamer niet te verwarmen. Verder bespaar je op zowel het water- als energieverbruik als je korter doucht. Voorkom ook sluipverbruik. Laat apparaten niet op stand-by staan maar trek de stekker uit het stopcontact. Daar bespaar je jaarlijks tientallen euro’s mee.

Meer over besparen en financiële zaken

In onze rubriek Geld & Regels vind je meer besparingstips en informatie over financiële zaken. De online community biedt verder ook alle relevante en bruikbare content over voedsel, gezondheid, vrije tijd, liefde en lichaam & geest.

Lees verder

Meest gelezen