Je eigen moestuin

Je eigen moestuin creëren

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Je eigen moestuin met kruiden, niets is lekkerder! Rechtstreeks uit de pot, zo de pan in. Je proeft het verschil. Toch denken veel mensen nog steeds, onterecht, dat je eigen kruiden groeien moeilijk is. Niets is minder waar. Daarom hebben we handige tips gevonden waarmee je aan de slag kunt gaan.

Het gebruik van verse kruiden tilt je warm of koud gerecht naar een hoger niveau. Ze geven je veel extra smaak. Logisch dus dat er in bijna elke keuken wel één of meer potjes met verse kruiden staan. Met de juiste verzorging zullen sommige kruiden – zoals munt, rozemarijn en tijm – je een jaar lang, iedere dag, plezier geven.

Starten

Alles begint bij de aankoop van de kruiden. Meestal vind je in tuincentra de kruiden in zaadvorm. Dit omdat het kweken van kruiden echt niet moeilijk is. Vul een pot met zaai- en stekpotgrond en maak het oppervlak glad. Verspreid de zaadjes over het oppervlak maar zorg voor genoeg ruimte tussen de zaadjes. Dek af met een dun laagje potgrond (2 tot 4mm is voldoende). Geef water en bedek nadien met een glasplaat. Vermijd felle zon. De meeste kruiden zoals peterselie, koriander, bieslook en basilicum kunnen in hun originele pot blijven staan. 6 weken na het planten geef je elke twee weken een meststof speciaal voor kruiden. Oogst de blaadjes bovenaan de plant, op die manier stimuleer je de plant om verse zijtakjes te produceren.

Kruiden uit de winkel

Je kunt ook kiezen voor een heel gemakkelijke oplossing: je koopt gewoon volgroeide kruiden die je onmiddellijk kunt gebruiken. Koop alleen volle, goed uitziende planten en kies liever geen plant waarvan de wortels uit de pot groeien. Het plezier van zelfgekweekte kruiden loop je dan wel mis en bovendien kun je die kruiden meestal niet lang houden. Ze zijn vaak onder kunstmatige omstandigheden gekweekt en staan in flinterdunne potjes. De meeste van ons geven te vaak water door de plant in het koude water te dompelen. Of geven juist veel te weinig water waardoor de plant uitdroogt. De kleine hoeveelheid potgrond die in het potje aanwezig is, geeft dan ook nog eens te weinig voeding aan de plant. Ben je echter vastbesloten om de plantjes te redden? Verpot ze dan onmiddellijk na het aankopen en geef hen op regelmatige basis lauw water. Bepaal de frequentie van water geven door regelmatig de pot op te heffen: als je merkt dat de pot lichter geworden is, geef je best opnieuw water. Geef ook regelmatig een meststof geschikt voor kruiden. Op die manier zal je nieuwe groei stimuleren. Pas ook hier weer het principe toe dat je enkel de bovenste blaadjes op een voorzichtige manier oogst.

Je eigen moestuin met…

Munt

Een fan van gebraad, boontjes? Dan mag munt niet in de moestuin ontbreken. Groene munt is de meest voorkomende soort, maar er zijn ook andere soorten. Denk maar aan Marokkaanse munt, pepermunt. Misschien heeft jouw buur wel een muntplantje waar je enkele wortels van mag gebruiken? Of koop gewoon een zakje met zaadjes. Plant munt op koele, vochtige plaatsen. Zorg ervoor dat het kruid zonlicht heeft, maar het kruid gedijt ook goed op plaatsen in halfschaduw. Munt is een heel makkelijk kruid om zelf te kweken, omdat het de neiging heeft tot woekeren. Dit kun je voorkomen door potten te gebruiken. Plant munt in een pot en stop de pot in de grond. Zorg ervoor dat de potrand boven de grond uitkomt. Zet de plantjes 30cm uit elkaar. Onthoud dat je wel iedere twee weken extra voeding geeft met een aangepaste meststof.

Oregano

Dit kruid vind je meestal terug in gerechten die hun oorsprong vinden in Italië, Spanje en Griekenland. Denk maar aan ‘Moussaka’. Oregano is een iets grotere plant en kan tot 100cm hoog groeien. Geef hem daarom een plekje in een zonnige border. Je kunt de plant ook enkele maanden in huis laten groeien, maar plaats de plant dan wel op een zonnige vensterbank. Bij het zaaien van deze plant moet je een aantal belangrijke punten in het achterhoofd houden:

  • Zaai de zaadjes in een pot gevuld met een potgrond speciaal voor het zaaien.
  • Zorg ervoor dat de potgrond vochtig genoeg is.
  • Plaats de pot met zaadjes in een warme ruimte van meer dan 20°C. Op die manier kun je na 3 weken al de eerste scheutjes zien.

Zijn jouw nieuwe plantjes goed aan het groeien maar merk je dat er toch een beetje te weinig plaats is? Verpot dan een aantal plantjes. Op die manier heeft elk plant genoeg plaats. Je kunt starten met het oogsten van blaadjes als de plant ongeveer 10cm hoog is. Heb je de plant een plek gegeven in huis tijdens de winter? Vergeet dan niet om hem ook even buiten te plaatsen tijdens de zomer.

Basilicum

Basilicum vind je meestal terug in gerechten met tomaten, spaghettisaus en pizza. De meest voorkomende variant is de Genovese basilicum. Maar er zijn ook varianten die aan je gerecht een vleugje citroen, limoen of kaneel geven. Dit is een eenjarige plant die gevoelig is voor koude temperaturen en dus best tijdens de herfst en winter binnenshuis wordt gekweekt. Om een verse voorraad te hebben tijdens de winter, zaai je iedere zes weken.

Koriander

Koriander wordt zowel gekweekt voor de pittige zaadjes als voor de groene blaadjes. Koriander vind je meestal in Indiaanse en Chinese gerechten. De zaadjes zijn ook een essentieel ingrediënt in kerriepoeder. Koriander is het voorbeeld van een gemakkelijk te kweken plant, aangezien dit – eens buiten gezaaid – meerdere jaren uit zichzelf groeit. Heb je graag koriander in huis, zaai dan iedere zes weken in potgrond speciaal voor te zaaien. Geef een warm en zonnig plekje en hou de plant goed vochtig. Elke twee weken geef je extra meststof.

Salie

Een plant die lange groene blaadjes produceert en gebruikt wordt (al is het wel met mate) in sauzen, bonen- en tomatengerechten. Dit kruid kun je zelf zaaien, maar omdat je hier niet veel van nodig hebt, koop je misschien het beste één of twee scheutjes bij het tuincentrum.

Tijm

Tijm is een laag groeiende plant, die nog het meest lijkt op een struik. Het komt in drie varianten voor: gewone tijm, citroentijm en karwijtijm. De takjes worden gebruikt in soepen, stoofpotjes. Ook tijm kun je zelf zaaien, maar omdat je dit meestal niet veel gebruikt is het misschien beter om een aantal scheutjes bij het tuincentrum te kopen. Deze kun je dan in een pot planten en op een zonnige vensterbank plaatsen. Geef water wanneer de potgrond uitdroogt en geef elke twee weken extra meststof.

Rozemarijn

Een kruid dat relatief groot wordt: tussen de 60 en 80cm hoog. Rozemarijn is te herkennen aan de lange, naaldachtige blaadjes en blauwe bloemen op rechte, houten stammen. De bloemen worden meestal gebruikt om smaak te geven aan vlees en vegetarische kebabs. De blaadjes worden dan weer gebruikt om smaak te geven aan lamsvlees of varkensvlees.

Peterselie

Peterselie is een kruid dat je zeker moet hebben. Dit wordt gebruikt in sauzen, soep, stoofpotjes maar kan ook gefrituurd worden. Peterselie kweken vergt heel veel tijd. Veel mensen geven het na een tijdje gewoon op, omdat het toch wel enkele maanden kan duren voordat je een eerste teken van leven ziet. Ben je niet zo geduldig? Koop dan een plantje in de winkel, snij de wortel in vier delen en plant de vier delen apart in potjes. Op die manier creëer je voldoende extra ruimte. Als je daarnaast ook zorgt voor vochtige potgrond, dan zullen jouw plantjes lang leven. Oogst op regelmatige basis takjes en plantjes, zo stimuleer je nieuwe groei.

Veel succes en eet smakelijk![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lees ook

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bron: Tuinadvies[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print