Volg ons

Natuur

Je eigen moestuin creëren

Kruiden gebruiken uit je eigen moestuin. Zo moeilijk is het niet. We hebben wat tips voor je om vanaf nu je eigen kruiden te verbouwen.

Geplaatst

op

Je eigen moestuin

Je eigen moestuin met kruiden, niets is lekkerder! Rechtstreeks uit de pot, zo de pan in. Je proeft het verschil. Toch denken veel mensen nog steeds, onterecht, dat je eigen kruiden groeien moeilijk is. Niets is minder waar. Daarom hebben we handige tips gevonden waarmee je aan de slag kunt gaan.

Het gebruik van verse kruiden tilt je warm of koud gerecht naar een hoger niveau. Ze geven je veel extra smaak. Logisch dus dat er in bijna elke keuken wel één of meer potjes met verse kruiden staan. Met de juiste verzorging zullen sommige kruiden – zoals munt, rozemarijn en tijm – je een jaar lang, iedere dag, plezier geven.

Starten

Alles begint bij de aankoop van de kruiden. Meestal vind je in tuincentra de kruiden in zaadvorm. Dit omdat het kweken van kruiden echt niet moeilijk is. Vul een pot met zaai- en stekpotgrond en maak het oppervlak glad. Verspreid de zaadjes over het oppervlak maar zorg voor genoeg ruimte tussen de zaadjes. Dek af met een dun laagje potgrond (2 tot 4mm is voldoende). Geef water en bedek nadien met een glasplaat. Vermijd felle zon. De meeste kruiden zoals peterselie, koriander, bieslook en basilicum kunnen in hun originele pot blijven staan. 6 weken na het planten geef je elke twee weken een meststof speciaal voor kruiden. Oogst de blaadjes bovenaan de plant, op die manier stimuleer je de plant om verse zijtakjes te produceren.

Kruiden uit de winkel

Je kunt ook kiezen voor een heel gemakkelijke oplossing: je koopt gewoon volgroeide kruiden die je onmiddellijk kunt gebruiken. Koop alleen volle, goed uitziende planten en kies liever geen plant waarvan de wortels uit de pot groeien. Het plezier van zelfgekweekte kruiden loop je dan wel mis en bovendien kun je die kruiden meestal niet lang houden. Ze zijn vaak onder kunstmatige omstandigheden gekweekt en staan in flinterdunne potjes. De meeste van ons geven te vaak water door de plant in het koude water te dompelen. Of geven juist veel te weinig water waardoor de plant uitdroogt. De kleine hoeveelheid potgrond die in het potje aanwezig is, geeft dan ook nog eens te weinig voeding aan de plant. Ben je echter vastbesloten om de plantjes te redden? Verpot ze dan onmiddellijk na het aankopen en geef hen op regelmatige basis lauw water. Bepaal de frequentie van water geven door regelmatig de pot op te heffen: als je merkt dat de pot lichter geworden is, geef je best opnieuw water. Geef ook regelmatig een meststof geschikt voor kruiden. Op die manier zal je nieuwe groei stimuleren. Pas ook hier weer het principe toe dat je enkel de bovenste blaadjes op een voorzichtige manier oogst.

Je eigen moestuin met…

Munt

Een fan van gebraad, boontjes? Dan mag munt niet in de moestuin ontbreken. Groene munt is de meest voorkomende soort, maar er zijn ook andere soorten. Denk maar aan Marokkaanse munt, pepermunt. Misschien heeft jouw buur wel een muntplantje waar je enkele wortels van mag gebruiken? Of koop gewoon een zakje met zaadjes. Plant munt op koele, vochtige plaatsen. Zorg ervoor dat het kruid zonlicht heeft, maar het kruid gedijt ook goed op plaatsen in halfschaduw. Munt is een heel makkelijk kruid om zelf te kweken, omdat het de neiging heeft tot woekeren. Dit kun je voorkomen door potten te gebruiken. Plant munt in een pot en stop de pot in de grond. Zorg ervoor dat de potrand boven de grond uitkomt. Zet de plantjes 30cm uit elkaar. Onthoud dat je wel iedere twee weken extra voeding geeft met een aangepaste meststof.

Oregano

Dit kruid vind je meestal terug in gerechten die hun oorsprong vinden in Italië, Spanje en Griekenland. Denk maar aan ‘Moussaka’. Oregano is een iets grotere plant en kan tot 100cm hoog groeien. Geef hem daarom een plekje in een zonnige border. Je kunt de plant ook enkele maanden in huis laten groeien, maar plaats de plant dan wel op een zonnige vensterbank. Bij het zaaien van deze plant moet je een aantal belangrijke punten in het achterhoofd houden:

  • Zaai de zaadjes in een pot gevuld met een potgrond speciaal voor het zaaien.
  • Zorg ervoor dat de potgrond vochtig genoeg is.
  • Plaats de pot met zaadjes in een warme ruimte van meer dan 20°C. Op die manier kun je na 3 weken al de eerste scheutjes zien.

Zijn jouw nieuwe plantjes goed aan het groeien maar merk je dat er toch een beetje te weinig plaats is? Verpot dan een aantal plantjes. Op die manier heeft elk plant genoeg plaats. Je kunt starten met het oogsten van blaadjes als de plant ongeveer 10cm hoog is. Heb je de plant een plek gegeven in huis tijdens de winter? Vergeet dan niet om hem ook even buiten te plaatsen tijdens de zomer.

Basilicum

Basilicum vind je meestal terug in gerechten met tomaten, spaghettisaus en pizza. De meest voorkomende variant is de Genovese basilicum. Maar er zijn ook varianten die aan je gerecht een vleugje citroen, limoen of kaneel geven. Dit is een eenjarige plant die gevoelig is voor koude temperaturen en dus best tijdens de herfst en winter binnenshuis wordt gekweekt. Om een verse voorraad te hebben tijdens de winter, zaai je iedere zes weken.

Koriander

Koriander wordt zowel gekweekt voor de pittige zaadjes als voor de groene blaadjes. Koriander vind je meestal in Indiaanse en Chinese gerechten. De zaadjes zijn ook een essentieel ingrediënt in kerriepoeder. Koriander is het voorbeeld van een gemakkelijk te kweken plant, aangezien dit – eens buiten gezaaid – meerdere jaren uit zichzelf groeit. Heb je graag koriander in huis, zaai dan iedere zes weken in potgrond speciaal voor te zaaien. Geef een warm en zonnig plekje en hou de plant goed vochtig. Elke twee weken geef je extra meststof.

Salie

Een plant die lange groene blaadjes produceert en gebruikt wordt (al is het wel met mate) in sauzen, bonen- en tomatengerechten. Dit kruid kun je zelf zaaien, maar omdat je hier niet veel van nodig hebt, koop je misschien het beste één of twee scheutjes bij het tuincentrum.

Tijm

Tijm is een laag groeiende plant, die nog het meest lijkt op een struik. Het komt in drie varianten voor: gewone tijm, citroentijm en karwijtijm. De takjes worden gebruikt in soepen, stoofpotjes. Ook tijm kun je zelf zaaien, maar omdat je dit meestal niet veel gebruikt is het misschien beter om een aantal scheutjes bij het tuincentrum te kopen. Deze kun je dan in een pot planten en op een zonnige vensterbank plaatsen. Geef water wanneer de potgrond uitdroogt en geef elke twee weken extra meststof.

Rozemarijn

Een kruid dat relatief groot wordt: tussen de 60 en 80cm hoog. Rozemarijn is te herkennen aan de lange, naaldachtige blaadjes en blauwe bloemen op rechte, houten stammen. De bloemen worden meestal gebruikt om smaak te geven aan vlees en vegetarische kebabs. De blaadjes worden dan weer gebruikt om smaak te geven aan lamsvlees of varkensvlees.

Peterselie

Peterselie is een kruid dat je zeker moet hebben. Dit wordt gebruikt in sauzen, soep, stoofpotjes maar kan ook gefrituurd worden. Peterselie kweken vergt heel veel tijd. Veel mensen geven het na een tijdje gewoon op, omdat het toch wel enkele maanden kan duren voordat je een eerste teken van leven ziet. Ben je niet zo geduldig? Koop dan een plantje in de winkel, snij de wortel in vier delen en plant de vier delen apart in potjes. Op die manier creëer je voldoende extra ruimte. Als je daarnaast ook zorgt voor vochtige potgrond, dan zullen jouw plantjes lang leven. Oogst op regelmatige basis takjes en plantjes, zo stimuleer je nieuwe groei.

Veel succes en eet smakelijk!

Bron: Tuinadvies

Ned7 is dé lifestyle community met nieuws over alles wat ons dagelijks bezighoudt. Van voeding tot huishouden.

Lees verder
Advertentie
Reacties

Natuur

Vrijstaande overkapping in je tuin, waar moet je op letten?

Een vrijstaande overkapping voor in je tuin. Het is steeds populairder aan het worden. Maar waar moet je zoal op letten?

Geplaatst

op

door

Vrijstaande overkapping tuin

Een vrijstaande overkapping in je tuin plaatsen is in Nederland steeds populairder. Vooral mensen met een gemiddelde of grotere tuin kiezen ervoor om een vrijstaande tuin- of terrasoverkapping van foravida.nl te kopen en op een mooie plek in de tuin neer te zetten.

Maar waarom zijn terrasoverkappingen zo populair de laatste tijd? Wat maakt dat steeds meer particulieren en ook bedrijven kiezen voor een vrijstaande overkapping? En wat is de beste plek om een vrijstaande overkapping neer te zetten?

De pluspunten

De grootste plus van een vrijstaande overkapping in de tuin is dat je een plek creëert waar je altijd droog en comfortabel kunt zitten. Ook als het regent of zelfs als het sneeuwt, kun je heerlijk relaxed achter je woning genieten van alle pracht en praal in de tuin. Of je plaatst een bubbelbad, barbecue of een zwembad onder de overkapping. Zo wordt genieten in de tuin wel heel gemakkelijk en vanzelfsprekend. Zeker als je ervoor kiest om een comfortabel tuinhaard onder de terrasoverkapping neer te zetten, zodat je ook op frisse dagen heerlijk ontspannen en vooral warm in de tuin kunt zitten.

Vrijstaande overkapping geeft sfeer

Ten tweede: een vrijstaande overkapping in de tuin staat sfeervol, luxueus en creëert gevoelsmatig al extra gezelligheid. Een overkapping van foravida.nl in de tuin bouwen betekent dan ook: kiezen voor een echte sfeermaker! Ten derde zijn er veel keuzemogelijkheden qua vrijstaande terrasoverkappingen. Van welke woonstijl jij ook houdt, elke stijl is mogelijk: landelijk, eigentijds, sfeervol of juist romantisch. Er is altijd een tuinoverkapping beschikbaar die jou laat watertanden! Ten slotte: een terrasoverkapping biedt veel opties om de tuin mooi te decoreren. Aan de wanden of steunpilaren kun je fraaie, fleurige bloemen en planten ophangen. Of een mooie fotocollage van jouw familie, gezin en/of vrienden.

De ideale plek in je tuin

De ideale plek bepalen waar de vrijstaande tuinoverkapping moet komen, is afhankelijk van jouw wensen en de omstandigheden. Startpunt is het doel waar je de overkapping voor wilt gebruiken. Wil je er vooral lekker kunnen zitten om een wijntje te drinken? Of is de zelfontworpen plek bedoeld voor de zomerse barbecues en gezellige drinkavonden me je vrienden? Natuurlijk kan het ook zijn dat je in visueel en praktisch opzicht je woning wilt vergroten door een vrijstaande overkapping aan te schaffen. Wat je motivatie ook is, ga hoe dan ook voor en overkapping met een goede prijs-kwaliteitsverhouding!

Lees verder

Natuur

Kunstgras kopen, hoe bespaar ik geld?

Kunstgras kopen, waarom niet? Het heeft nauwelijks of geen onderhoud nodig, wat jou de tijd geeft om volop van de zomer te genieten!

Geplaatst

op

door

Kunstgras kopen

Kunstgras kopen, daar is niets mis mee! Waarom zou je jezelf vermoeien met het bijhouden van een gazon, terwijl je prachtig kunstgras kunt leggen waar je geen omkijken naar hebt?

Het heeft tal van voordelen, los van het onderhoud. Je houdt meer tijd over, je hoeft geen producten te gebruiken tegen onkruid of andere ongewenste zaken én, dit is voor ons Nederlanders misschien wel de belangrijkste: je bespaart geld. Maar hoe dan? We leggen het uit.

Waarom kiezen voor kunstgras?

Het hebben van kunstgras in de tuin is een ware luxe. Je hoeft je geen zorgen te maken over tuinieren en alles wat daarbij komt kijken. Kunstgras heb je in tal van verschillende varianten, prijzen én kleuren. Dus je vindt altijd wel iets wat bij jouw tuin past. Ga gewoon eens bij je lokale verkoper kijken en doe eens wat inspiratie op.

Voordelen van kunstgras

Kunstgras heeft veel voordelen. Kunstgras valt (bijna) niet te onderscheiden van écht gras en oogt natuurlijk. Wist je dat kunstgras niet verkleurd (kleurvast is)? Dit betekent dat je je absoluut geen zorgen hoeft te maken over eventuele vervagingen. Heeft iemand uit jouw huishouden last van een (gras)allergie, waardoor hij of zij nauwelijks kan zitten in de tuin? Dan is kunstgras dé ideale oplossing. Kunstgras is namelijk perfect voor mensen die lijden aan een (gras)allergie en biedt hen de mogelijkheid om weer te volop gebruik te maken van de tuin.

Kindvriendelijke optie

Kleine kinderen in huis die maar wat graag met zand en modder spelen? Geen enkel probleem wanneer je kiest voor kunstgras. Nu het zo warm is wil je misschien wel gebruik maken van een zwembad in de tuin. Kunstgras is perfect bestand tegen water en opblaasbare zwembaden. Geen bruine plekken meer of modderbaden. Het is dus sterk, kindvriendelijk, diervriendelijk en milieuvriendelijk. Je hoeft niet te maaien, besproeien, bemesten, knippen of onkruid te wieden. Hoe fijn is dat allemaal?!

Kwalitatief kunstgras kopen

Het is erg belangrijk om je van te voren in te lezen over het aanschaffen van kunstgras. Er zijn diverse soorten in verschillende prijsklassen, soorten, kleuren en kwaliteit soorten. Wil jij optimaal kunnen genieten van de voordelen die kunstgras met zich meebrengt? Dan is kwalitatief hoogstaand kunstgras kopen van een professionele kunstgraszaak de beste optie. Durf vooral vragen te stellen en om advies te vragen. Het gaat tenslotte om je tuin!

Mosdraad of niet

Ook is het handig om even na te gaan of je kunstgras wilt met of zonder mosdraad. Mosdraad zorgt vaak voor een natuurlijke look en oogt gewoon mooier. Houd wel rekening met de prijsverschillen wat betreft kunstgras met of zonder mosdraad. Het valt ook aan te raden (mocht je zelf kuntsgras willen laten leggen in je tuin) om onderdoek en invulzand aan te schaffen. Heb je geen ervaring met het leggen van kunstgras? Dan doet de kunstgraszaak dit natuurlijk voor je.

Dus, ben jij helemaal klaar voor de zomer, maar wil je liever weinig tot geen moeite in je tuin en gazon steken? Dan is kunstgras van BuitenGewoon Kunstgras dé ultieme oplossing!

Lees verder

Natuur

Heerlijk relaxen op je tuinbank!

Het zonnescherm mag weer uit en de tuinbank kan weer in de achtertuin worden gezet. Het is zomer! Maar welke tuinbank past bij jou?

Geplaatst

op

door

Tuinbank in de achtertuin

Het is zomer! Eindelijk kun je wel zeggen, want het leek er even op dat we dit jaar nooit meer in de tuin konden zitten. Maar gelukkig, het zonnescherm mag uit en de tuinbank kan weer worden neergezet. Tijd om te relaxen in de tuin!

Om echt te kunnen genieten in de achtertuin is het van belang dat de tuin van alle gemakken is voorzien. Lekker zittende tuinbanken horen daar bij en zijn essentieel om in de tuin te kunnen ontspannen met jouw gezin, familie of vrienden. Maar welke tuinbanken zijn het meest geschikt voor jou?

Exotische loungebank voor in de tuin

Populair is momenteel een loungebank in de tuin met een exotische uitstraling. Dit type loungebank haalt op subtiele manier de tropen naar de achtertuin. Gewild is bijvoorbeeld de Long Beach tuinbank. Dit merk tuinbank is voorzien van erg comfortabele kussens en heeft een hoge en sterke rugleuning. Het frame van de bank is van staal en doorvlochten met touw. Als je deze bank aanschaft, weet je zeker dat jouw tuin er relaxed en stijlvol uit komt te zien!

Kies voor koninklijke luxe

Van hoogwaardig gemaakt aluminium en met koninklijke allure is de VidaXL tuinbank. Deze tijdloze tuinbank heeft een enorme luxueuze en strakke uitstraling, maar is tegelijk tijdloos meubilair waar je over twintig jaar nog de show mee steelt. Het materiaal van deze prettig zittende bank, waar je uiteraard siervolle kussens op kunt leggen (maar dat hoeft niet), is roestbestendig en goed bestand tegen uiteenlopende weersituaties.

Houten tuinbank als all-time klassieker

Een tuinbank van hout zie je nog steeds veel in Nederlandse tuinen. En dat is logisch, want een houten tuinbank is een all-time klassieker, een evergreen onder de tuinbanken. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei modellen, maten en soorten, overschilderbaar en zitten superrelaxed.

De multifunctionele tuinbank

Geliefd is vandaag de dag ook de multifunctionele tuinbank. Dit soort bankjes is voorzien van meerdere zitplekken en heeft een uitklapbaar tafeltje in het midden. Praktisch dus en ideaal om schaaltjes met eten, een glas lekkere witte wijn of het boek wat je aan het lezen bent even op te leggen. Vooral samen met je partner is dit bankje knus en gezellig en een echte sfeermaker!

Canadees design

In Canada zijn houten tete-a-tete banken voor in de tuin erg populair. Niet alleen zitten deze banken superieur, ook bieden ze een houten tafelblad in het midden waar je jouw lekkere cocktail op kunt neerzetten.

Lees verder

Meest gelezen