Volg ons

Wonen

Ventilatiesystemen in huis, waar moet je op letten?

In woningen zitten vier verschillende soorten ventilatiesystemen. Maar welke is het beste voor jouw huis? En waar moet je op letten?

Geplaatst

op

Ventilatiesystemen in huis

Er bestaan vier soorten ventilatiesystemen die in Nederlandse woningen gebruikt worden. Ze houden de binnenatmosfeer gezond en zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis.

De markt heeft verschillende aanbieders van ventilatiesystemen. Ventilatieshop.com is daar een van. Zij hebben vier verschillende systemen die bekend staan als ventilatiesysteem A, B, C, en D. Ventilatiesysteem B wordt vandaag de dag niet tot nauwelijks meer gebruikt, dus daarom focussen we ons op de systemen A, C en D. Hoe werken deze ventilatiesystemen van Ventilatieshop.com precies? En wat is belangrijk om te weten als je over een van deze manieren van woningventilatie beschikt?

Werking van ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A komt in Nederlandse huishoudens veel voor, maar is erg gedateerd. Hiervan is sprake bij een natuurlijke luchtafvoer en -aanvoer. Dit systeem werkt automatisch, zonder dat er sprake is van een mechanisch aangestuurd systeem. De ventilatie werkt via ingebouwde roosters en door deuren en ramen te openen. Ventilatiesysteem A geldt als het voordeligste systeem om de woning te ventileren.

Werking van ventilatiesysteem C

Een duurder, maar aanzienlijk beter werkend systeem is ventilatiesysteem C. Dit systeem zorgt voor luchtaanvoer op een natuurlijke manier, terwijl de vieze lucht mechanisch wordt afgevoerd via het ventilerende systeem. Voordelig aan dit systeem is dat de investeringskosten lager zijn dan bij ventilatiesysteem D en ook minder energie verbruikt. Ventilatiesysteem D is namelijk volledig mechanisch en werkt op twee ventilators.

Werking van ventilatiesysteem D

Ten slotte het systeem voor ventileren, ventilatiesysteem D. Deze ventilator werkt geheel mechanisch. Zowel de afzuiging als aanvoer van lucht gebeurt automatisch, met ventilatoren. Ventilatiesysteem D is voordelig omdat deze relatie energiezuinig is – de warmte wordt gerecupereerd – en perfect de lucht zuivert. Ga je voor de mest zuivere luchtreiniging, dan kies je voor het D-systeem!

Ventilatiesystemen in de woning, wat is belangrijk?

Om goed te kunnen functioneren hebben we 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Een goed ventilatiesysteem helpt hierbij, maar moet wel goed schoongemaakt en onderhouden worden. Laat dit uitvoeren door een erkend bedrijf met ervaring op het gebied van luchtfiltering. Is jouw ventilatiesysteem namelijk niet goed schoon en wordt deze niet periodiek gereinigd, dan treden er problemen op. De lucht wordt dan niet goed gezuiverd, omdat er vuil in de filters, roosters en ventilatiekanalen zit. Ook de energierekening loopt op, omdat de lucht vochtiger wordt en het opwarmen van vochtiger lucht kost ook mer energie! Kies daarom voor periodiek onderhoud van het ventilatiesysteem via een professionele installateur.

Ned7 is dé lifestyle community met nieuws over alles wat ons dagelijks bezighoudt. Van voeding tot huishouden.

Lees verder
Advertentie
Reacties

Wonen

Meer natuurlijk licht in je woonkamer

Hoe laat je meer natuurlijk licht je huis in? We hebben wat ideeën op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.

Geplaatst

op

door

Natuurlijk licht in huis

Het geldt als een van de nieuwere trends qua interieurstijlen: optimaal gebruikmaken van natuurlijk licht in huis. Hoe kun je op een slimme manier zorgen dat het lichter in huis wordt door natuurlijk licht in huis te benutten?

We hebben wat ideeën ter inspiratie voor je op een rijtje gezet. Laat het zonnetje maar binnenkomen, ook als het buiten misschien minder zonnig is!

1. Stijlvolle en praktische houten jaloezieën

Kies voor kwaliteit jaloezieen van hout aan de zonkant van de woning. Het is een handige manier om in een handomdraai meer licht in huis te krijgen. Je hoeft houten kwaliteit jaloezieën maar open te zetten en je geniet van veel én gratis licht. Naast gratis licht komt er ook kosteloos extra warmte naar binnen, waardoor je uiteindelijk bezuinigt op energiekosten. Houten jaloezieën voor lichtinval hebben nog meer voordelen. Zo zien ze er natuurlijk, gezellig en warm uit. Houten jaloezieën zijn dan ook echte sfeermakers die in elk soort interieur passen en tot hun recht komen. Verder hebben dit soort jaloezieën een goed isolerende werking: zowel warmte als geluid houden ze tegen (of laten dit juist, indien gewenst, naar binnen natuurlijk). Ten slotte is er veel keuze aan speciale kleuren en modellen.

2. Een lichtkoepel op het dak

Naast fraaie houten kwaliteit jaloezieën is de lichtkoepel een manier om extra lichtinval te creëren. Een lichtkoepel wordt meestal op platte daken gebruik en bestaat uit een glazen of kunststof overkapping die lichtdoorlatend is. Naast lichtkoepels kun je ook kiezen voor lichtstraten, die een stuk langer zijn en dus ook meer licht binnen laten. Lichtkoepels en lichtstraten isoleren uitstekend en staan lekker luxe en modern. Nadelig aan lichtkoepels en lichtstraten is wel dat deze prijziger zijn dan houten jaloezieën.

3. Led verlichting met een natuurlijke uitstraling

Ten slotte is er tegenwoordig ook prima led verlichting te koop wat een natuurlijke uitstraling heeft. Led lampen zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden en verkrijgbaar in allerlei lichte kleuren die het interieur een natuurlijke uitstraling geven. Echt natuurlijk licht geeft een led lamp natuurlijk niet. Maar als je op een plek woont waar weinig natuurlijk licht komt, kan led een goed alternatief zijn. Een van de grootste voordelen van led lampen zijn de energiebesparende werking ervan. Led gaat namelijk veel langer mee dan traditionele verlichting en gebruikt ook aanzienlijk minder energie. Dat scheelt je behoorlijk in de portemonnee!

Lees verder

Wonen

Watervlekken uit hout verwijderen

Hoe verwijder je watervlekken uit hout? Onze eigen Ned7 schoonmaakexpert Marja Middeldorp heeft daar een oplossing voor.

Geplaatst

op

Watervlekken uit hout verwijderen

Hoe verwijder je watervlekken uit hout? Ned7 schoonmaakexpert Marja Middeldorp, van het blog Schoonmaken met Marja, heeft daar dé perfecte oplossing voor. Met deze tip worden je mooie oude houten meubels weer prachtig.

Ik heb zelf oude houten tafels waar regelmatig watervlekken op zitten. Een glas valt op, of is nat zonder dat je het in de gaten hebt. Je ziet het té laat en oh jee…daar zit al een vlek. Maar vrees niet, want ik heb een oplossing die vrijwel iedere watervlek uit hout verwijdert. Gegarandeerd!

Watervlekken uit hout verwijderen met…

Om de watervlekken uit hout te krijgen maak ik altijd een mix van de volgende ingrediënten:

  • Slaolie
  • Spiritus

De spiritus mag niet meer zijn dan de helft of minder dan de slaolie. Het moet goed in verhouding zijn. Ik heb het in een schaaltje en gebruik vervolgens een échte kurk, zo een van de wijnfles, om het mengsel aan te brengen op de vlek. Maar belangrijk is dat het wel een echte kurk is en niet iets anders!

Lees verder

Wonen

De badkamer is mijn tempel

De badkamer is een plek waar je heel vaak komt. Dan wil je toch ook dat deze uitnodigend is? Wij hebben wat tips om dit te bereiken.

Geplaatst

op

door

De badkamer aanpassen

De badkamer is de plek waar je vaak komt, of het nu is om te douchen of om je tanden te poetsen. Het is een plek voor ontspanning, althans dat is wat je graag zou willen.

Maar als je naar je badkamer kijkt, hoe past die van jou dan in dat rijtje? Hoe uitnodigend is het? Hoe ontspannen? We hebben enkele tips op een rijtje gezet om deze plek, waar nodig, weer makkelijk wat op te fleuren.

Nieuwe tegels

Badkamertegels kunnen de sfeer in je badkamer voor een belangrijk deel bepalen. Oude tegels kunnen lelijk ogen en een sobere uitstraling geven. Als je het budget hebt, kies dan voor een moderne, landelijke of andere stijl die bij jou past. Niet alleen knapt de badkamer op, je geeft ook wat extra waarde aan je woning. Zo wil je zeker vaker je badkamer inlopen!

Stijlvolle meubels voor de badkamer

Een goedkope en makkelijke manier om je badkamer er gezelliger uit te laten zien is nieuwe badkamermeubels kopen. Door deze op diverse plekken te plaatsen geef je een persoonlijke touch. Zorg ervoor dat je het wel functioneel houdt: hou genoeg ruimte over om te bewegen en koop geen meubels om maar ruimte op te vullen. Wat dacht je van een stoere industriële look? Of juist strak en modern? Er zijn vele opties te vinden in diverse prijsklassen.

Opvallende verlichting

Hang stijlvolle verlichting op om de uitstraling te versterken. Je kunt kiezen voor unieke lampen in plaats van de gebruikelijke saaie plafonnières. Daarbij kun je bij de wastafel ook een leuke lamp ophangen. Zo maak je de ruimte functioneel én origineel.

Nog meer sfeer met accessoires

Accessoires zijn vaak goedkoop waardoor je makkelijk een leuke sfeer kunt creëren in diverse ruimtes. Dit kun je dus ook in de badkamer doen! Zet of hang wat leuke (nep)planten op, hang stijlvolle raamdecoratie op en kies voor opvallende houders en rekken. Heel veel succes!

Lees verder

Meest gelezen