Ventilatiesystemen in huis

Ventilatiesystemen in huis, waar moet je op letten?

Er bestaan vier soorten ventilatiesystemen die in Nederlandse woningen gebruikt worden. Ze houden de binnenatmosfeer gezond en zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis.

De markt heeft verschillende aanbieders van ventilatiesystemen. Ventilatieshop.com is daar een van. Zij hebben vier verschillende systemen die bekend staan als ventilatiesysteem A, B, C, en D. Ventilatiesysteem B wordt vandaag de dag niet tot nauwelijks meer gebruikt, dus daarom focussen we ons op de systemen A, C en D. Hoe werken deze ventilatiesystemen van Ventilatieshop.com precies? En wat is belangrijk om te weten als je over een van deze manieren van woningventilatie beschikt?

Werking van ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A komt in Nederlandse huishoudens veel voor, maar is erg gedateerd. Hiervan is sprake bij een natuurlijke luchtafvoer en -aanvoer. Dit systeem werkt automatisch, zonder dat er sprake is van een mechanisch aangestuurd systeem. De ventilatie werkt via ingebouwde roosters en door deuren en ramen te openen. Ventilatiesysteem A geldt als het voordeligste systeem om de woning te ventileren.

Werking van ventilatiesysteem C

Een duurder, maar aanzienlijk beter werkend systeem is ventilatiesysteem C. Dit systeem zorgt voor luchtaanvoer op een natuurlijke manier, terwijl de vieze lucht mechanisch wordt afgevoerd via het ventilerende systeem. Voordelig aan dit systeem is dat de investeringskosten lager zijn dan bij ventilatiesysteem D en ook minder energie verbruikt. Ventilatiesysteem D is namelijk volledig mechanisch en werkt op twee ventilators.

Werking van ventilatiesysteem D

Ten slotte het systeem voor ventileren, ventilatiesysteem D. Deze ventilator werkt geheel mechanisch. Zowel de afzuiging als aanvoer van lucht gebeurt automatisch, met ventilatoren. Ventilatiesysteem D is voordelig omdat deze relatie energiezuinig is – de warmte wordt gerecupereerd – en perfect de lucht zuivert. Ga je voor de mest zuivere luchtreiniging, dan kies je voor het D-systeem!

Ventilatiesystemen in de woning, wat is belangrijk?

Om goed te kunnen functioneren hebben we 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Een goed ventilatiesysteem helpt hierbij, maar moet wel goed schoongemaakt en onderhouden worden. Laat dit uitvoeren door een erkend bedrijf met ervaring op het gebied van luchtfiltering. Is jouw ventilatiesysteem namelijk niet goed schoon en wordt deze niet periodiek gereinigd, dan treden er problemen op. De lucht wordt dan niet goed gezuiverd, omdat er vuil in de filters, roosters en ventilatiekanalen zit. Ook de energierekening loopt op, omdat de lucht vochtiger wordt en het opwarmen van vochtiger lucht kost ook mer energie! Kies daarom voor periodiek onderhoud van het ventilatiesysteem via een professionele installateur.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print