Je eigen naambordje maken

Een naambordje bij de deur? Keuze volop!

Je eigen huis! Misschien heb je er al jaren naar uitgezien en is het nu eindelijk zover dat je echt je eigen plekje hebt. Misschien ga je voor het eerst met je partner samenwonen, of ga je verhuizen naar een nieuwe woning. Hoe dan ook, het is jouw huis en dat wil je iedereen laten weten ook. Een naamplaatje bij de deur is dan ook geen overbodige luxe, maar hoe kies je er eentje uit? Wat zijn de zaken waar je op moet letten en hoe zorg je ervoor dat het bordje een beetje bij je woning past?

Alles kan, dus keuze genoeg

De tijd dat naambordjes alleen simpele plaatjes met de naam van de bewoner – en dan vaak alleen de achternaam – was, die is voorbij. We zijn wat informeler geworden en geven graag onze eigen draai aan dingen. Ook aan naamplaatjes bij de deur, want op dat gebied is tegenwoordig van alles mogelijk. Je kunt het nog steeds ingetogen houden, met een klein plaatje met hierop je achternaam, voornaam of een combinatie hiervan. Niks mis mee en zeker als je beperkt de ruimte hebt wel zo makkelijk. Je kunt het echter ook wat groter aanpakken en je naambordje echt een deel van je woning laten zijn.

Kies in dat geval voor een stijl en materiaal die bij de buitenkant van je huis past. Heeft dit een heel klassieke uitstraling, dan staat een supermodern bordje er echt een beetje raar bij. Hetzelfde geldt voor een rustiek, houten bordje op een verder strak en modern huis.

Heb je eenmaal een bordje in gedachten, dan ga je bedenken wat je er precies op wilt zetten. Staat je huisnummer al elders op de gevel, of moet dit ook op je bordje komen? Wil je alleen je achternaam (en die van je partner) erop, of ook jullie voorletters of voornamen? Of misschien zelfs alleen de voornamen. En de namen van eventuele kinderen, wil je die ook vermelden? Denk er goed over na en kies het bordje en de invulling die jij het mooist en prettigst vindt.

Is het eigenlijk verplicht?

Blijf jij liever een beetje anoniem en vraag je je af of het verplicht is zo’n naambordje? Geen zorgen: niemand zal je dwingen. Zolang je je huisnummer maar zichtbaar maakt, zodat de postbode en bezoekers je kunnen vinden, is alles prima. Dat kun je doen door een bordje met alleen een nummer te kopen, maar losse cijfers kopen kan natuurlijk ook.

Woon je in een rijtjeshuis, dan schaf je als je dat niet prettig vindt gewoon geen naambordje aan. In een flat of portiekwoning is dat vaak wat lastiger, omdat er bijvoorbeeld beneden bij de bel al verschillende bordjes zitten. Ook dan ben je echter niet verplicht om je naam hierop te vermelden, alleen je huisnummer is ook in dat geval voldoende.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print