Kerstversiering in je huis

Wanneer doe je wat met je kerstversiering?

Het is ieder jaar weer een vraag die veel mensen bezighoudt: wanneer zet ik de kerstboom op? Wat is het juiste moment om de kerstversiering weer van zolder te halen? Alhoewel het moment waarop we dat doen voor iedereen persoonlijk kan verschillen, is er wel een duidelijke trend zichtbaar: we beginnen er de laatste jaren steeds eerder mee.

Hoe zit het, traditioneel gezien?

Weet je wanneer we vroeger pas de kerstboom neerzetten? Vlak voordat het kerst was, pas op 21 december. Dan begint namelijk officieel de kerstperiode, wat ook het moment was waarop de kerstboom werd neergezet en opgetuigd.

Dat is inmiddels al een hele tijd niet meer zo. We vinden het ook allemaal een beetje zonde van ons werk, als we maar zo kort van onze mooie, versierde boom kunnen genieten. Dus zijn we ons huis steeds eerder gaan versieren. Twee weken voor kerst, is voor veel mensen lang een vuistregel geweest, al werd het al snel direct na onze Sinterklaasviering, dus direct na 5 december.

Dit moment is heel lang min of meer heilig geweest, net zoals in Amerika de boom traditioneel min of meer direct na Thanksgiving in huis wordt gehaald. De laatste jaren is ook dit echter weer veranderd. Het Sinterklaasfeest wordt wat minder uitbundig gevierd en veel mensen wachten niet langer tot de Goedheiligman naar Spanje is vertrokken. Steeds vaker verschijnt de kerstboom al in het eerste weekend van december of zelfs eind november al in de woonkamers.

Wat is voor jou het beste moment?

Wanneer je je kerstversiering tevoorschijn haalt, dat is uiteindelijk helemaal aan jou. Steeds meer mensen kiezen ervoor om het in fases te doen. Ze zetten bijvoorbeeld al vroeg de kerstboom neer, vanwege alle gezellige lichtjes. Maar ze wachten nog even met het ophangen van de kerstslingers door de hele woonkamer tot de feestdagen écht in zicht komen. Een fout of een goed moment is er op zich niet, de enige trend die echt zichtbaar is, is dat over het algemeen de boom steeds vroeger in de huiskamers verschijnt.

Wat je ook steeds meer ziet, zijn manieren om af te tellen naar kerst. De adventskalenders, die een tijdje wat minder populair zijn geweest, zijn weer helemaal terug van weggeweest. En hoe! Je kunt nog steeds kiezen voor herbruikbare, papieren kalenders met achter ieder luikje een afbeelding. Of de ook zo bekende, met een klein chocolaatje voor iedere dag.

Maar steeds vaker kiezen we voor heel luxe exemplaren. Een adventskalender met bier, met beautyproducten of zelfs met etenswaren of sieraden. Een heel fijne manier om ook in de weken voor kerst jezelf alvast te verwennen en warm te laten lopen voor waar het allemaal om draait; de kerstdagen die op de dag van het laatste luikje gaan beginnen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print