Eetstoel en eetkamer

Eetstoel wordt zitstoel

Heeft Nederland eigenlijk wel een eetcultuur? Stamppot, pannenkoeken, haring of speculaas. In vergelijking met de Franse cuisine en de cucina Italiano is de Nederlandse keuken dikwijls beperkt tot aardappelen, groente en een stukje vlees.

Eén gezamenlijk diner

We eten ook niet meer samen als gezin. In de morgen gaan gezinsleden op wisselende tijden naar het werk of school. Het ontbijt en de lunch is niet langer een gezamenlijk samenzijn. Nederlanders lunchen relatief vroeg tussen 12:00 en 12:30 uur. De gemiddelde lunch in Nederland neemt slechts een half uur in beslag. Efficiëntie gaat in veel gevallen boven genieten. Zoals het ontbijt bestaat de lunch in vele gevallen ook uit een broodmaaltijd. Volledige warme lunchmaaltijden komen relatief weinig voor en meerdere gangen bestaat eigenlijk niet. In vergelijking met andere landen eten Nederlanders vroeg; tussen 17:00 en 19:00 uur. Het diner is wel een gezinsaangelegenheid. Tweegangen diner is gangbaar: warm eten met een nagerecht. In het gemiddelde gezin wordt er niet nagetafeld. In het weekend is het eetpatroon anders, zeker als er gasten aanschuiven.

Eetkamer wordt zitkamer

De eetkamer, eettafel en eetstoelen hebben een andere functie gekregen. Door de weeks wordt het meubilair maar enkele momenten gebruikt voor het nuttigen van eten. De werktafel of vrijetijdstafel heeft het eten verdrongen. Van nu af aan gebruiken we niet meer de term eetstoelen of eettafel omdat het niet de lading dekt. De term zitstoel is wellicht beter. Voor de inrichting bepaalt de tafel met stoelen nog steeds de woonkamer. Door het verdwijnen van de afgesloten keuken vormt de tafel een ruimtelijke afscheiding in de woonkamer. Tafel en stoelen moeten ook harmoniëren met de rest van de inrichting. De sfeer moet hetzelfde blijven: rustiek, klassiek, modern of industrieel.

Cultuur kan veranderen. Een opleving in de Nederlandse eetcultuur is gaande. Elke Nederlandse zender heeft kook- en bakprogramma’s en er verschijnen steeds meer foodfestivals. De Nederlander gaat mogelijk meer geld besteden aan eten. Vergeleken met het buitenland besteden we nog steeds weinig aan eten, slechts tien procent van het besteedbaar budget. Wordt de tafel met stoelen in ere hersteld.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print