Eigen sloep kopen

Je eigen sloep kopen, wie wil dat niet?!

De meest volledige en betrouwbare cijfers over het totale aantal pleziervaartuigen vinden we bij De HISWA Vereniging. De overkoepelende belangenorganisatie voor watersportbedrijven stelt het aantal pleziervaartuigen op 211.000. Dit cijfer blijkt vrij stabiel te zijn. Er is volgens de vereniging een daling van het aantal boten te verwachten.

Sloepen kopen

Waterrecreatie Advies becijferde dat er zo’n 1.200 boten per jaar aangeschaft worden. Het gaat om ongeveer 500 sloepen, 100 zeilboten en 600 motorboten, zowel van Nederlandse als buitenlandse makelij. Nederlandse werven die boten maken, exporteren vaak ook naar het buitenland. Klopwatersport biedt zowel nieuwe als gebruikte sloepen. Met een sloep kan makkelijk één of enkele dagen gevaren worden. Er wordt ook steeds meer werk gemaakt van een aaneengesloten routenet voor sloepen. Dit type boot vormt inmiddels de grootste sectie op de Hiswa.

Passie

Voor veel watersporters is hun boot hun passie. Met een eigen sloep kun je zelf bepalen wanneer je gaat varen. Je kunt varen en genieten als je zin en tijd hebt. Op een eigen boot heb je altijd je eigen spullen en eigen inrichting. Een eigen schip en het altijd naar je boot kunnen gaan, geeft veel mensen een goed gevoel. Voor sommigen is het status. Een eigen boot is als een tweede huis.

Routes in eigen land

Het aantal routes in Nederland is vrij uitgebreid vooral in de waterrijke provincies. Bootliefhebbers organiseren thuis dagprogramma’s en combineren het varen met uitstapjes op de wal. Het bezoeken van traditionele stadjes of bezienswaardigheden. Eten wordt ook meestal op de vaste grond gedaan ofschoon veel sloepen genoeg ruimte bieden voor proviand. Veel boten zijn voorzien van een kombuis vergelijkbaar met een keukeninrichting van een caravan. Comfort wordt bereikt met koeling en de mogelijkheid van verwarmen. De scheepskeuken is meestal van teakhout.

Weer

Mooi weer is subjectief. Voor een zeiler moet het waaien en aan het strand willen we zon en aangename warmte. In het algemeen is een zonnige, droge en vrij warme dag ook een mooie dag. Het KNMI heeft mooi weer gedefinieerd als een dag met veel zon, weinig of geen neerslag en een bovennormale temperatuur. Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Een heel jaar biedt gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Genoeg tijd dus voor dagtochten met de sloep.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print