Zonnepanelen

Zonnepanelen, een goede investering

Wie goed om zich heen kijkt in de buurt, is het ongetwijfeld opgevallen: de hoeveelheid zonnepanelen op Nederlandse daken is de afgelopen jaren indrukwekkend gestegen. Inmiddels zijn al meer dan een half miljoen woningen in ons land voorzien van panelen om zonne-energie op te wekken. En dat is een slimme zet, want de baten van zonnepanelen wegen zeker op tegen de kosten van zonnepanelen. Welke voordelen benut je zoal als je kiest voor het plaatsen van zonnepanelen?

Snel terugverdiend

De kosten van zonnepanelen heb je snel terugverdiend. In gemiddeld zeven jaar is de investering eruit. Vervolgens kun je nog zo’n achttien jaar profiteren van gratis stroomvoorziening in huis, want een zonnepaneel gaat ongeveer 25 jaar probleemloos mee. Zonnepanelen zijn dan ook een verstandige investering met een rendement van circa zes procent. Kom met dat rentepercentage maar eens bij een bank om.

Goed voor klimaat en milieu

Wie ervoor kiest om zonnepanelen te installeren, draagt een steentje bij aan een duurzamer milieu. Conventionele energiebronnen raken uitgeput en stoten CO2 uit. Zonne-energie daarentegen is gratis, onbeperkt aanwezig en het belast het milieu minimaal. Zonnepanelen passen ook bij het groene beleid van de Nederlandse overheid en Europa. Zo levert één zonnepaneel jaarlijks genoeg energie op om bijvoorbeeld 2.276 liter thee te verwarmen. Dat zijn ruim 200 kopjes per week!

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen vangen licht en warmte op en zetten die om in elektrische energie. De paneeltjes in het apparaat bestaan uit een dubbele laag silicium. Hiertussen ontstaat er bij lichtinval energie, die door een omvormer in elektriciteit wordt omgezet. De omvormer zorgt ervoor dat de energie bij de meterkast komt en wordt getransformeerd in het bruikbare wisselstroom. Zonnepanelen bevatten een meter die exact bijhoudt hoeveel stroom er is opgewekt door de installatie. Overigens is, dat is nog een extra voordeel waar je van profiteert, een eventuele ‘overproductie’ van zonne-energie winstgevend. Verbruik je minder stroom dan er wordt geproduceerd, dan kun je het restant stroom terug leveren aan de energiemaatschappij en krijg je hier een leuk bedrag voor. Dat is dus nog een extra manier om de kosten van zonnepanelen terug te verdienen.

Vraag meerdere offertes op

De prijzen van zonnepanelen kunnen sterk uiteenlopen. Vraag daarom meerdere offertes op en vergelijk die onderling goed, zodat je de beste deal kunt krijgen. Alvast veel plezier met je zonnepanelen!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print