Zo’n 15% van de ouderen in een verpleeg- en verzorgingshuis mist romantisch of seksueel contact, blijkt uit het onderzoek ‘Jezelf zijn in het verpleeghuis’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Seksbehoefte
Het is de eerste keer dat is expliciet is gevraagd naar de seksuele behoefte van deze doelgroep. Tussen april 2015 en april 2016, deden 958 steekproefsgewijs gekozen 55-plussers mee. Vrouwen (72%) zijn vaker ondervraagd dan mannen (28%). De geïnterviewde ouderen komen uit 250 verschillende Nederlandse zorginstellingen.
Open deuren
“Het zijn vaak veiligheidsmaatregelen die op gespannen voet staan met de privéruimte die mensen nodig hebben om hun seksualiteit vorm te geven. Denk daarbij aan deuren die overdag open staan, bewegingssensoren of een zorgmedewerker met een sleutel van iedere kamer in haar zak”, aldus onderzoeker Lisette Kuyper in TROUW.
Stop met lacherigheid
Mensen die seks en/of romantiek missen zijn minder gelukkig, eenzamer, hebben meer psychische problemen en minder eetlust. Vooral mannen hebben hier last van. Over intimiteit en seksualiteit bij ouderen wordt vaak lacherig gedaan. Eerdere onderzoeken gingen over het perspectief van de zorgverlener of de behoefte van ouderen die nog op zichzelf wonen”, zegt Kuyper. “Dat iemand niet kan traplopen of hulp nodig heeft bij het wassen neemt niet weg dat er behoefte is aan lichamelijk contact.”
De sekskoffer
Het SCP heeft de ouderen ook gevraagd of ze vinden dat ze zichzelf kunnen zijn. Van de ondervraagde homoseksuele, lesbische en biseksuele bewoners heeft 70% het idee daar open over te kunnen zijn. Van alle ondervraagden voelde 90% zich gerespecteerd. Toch lijkt de extra aandacht voor het onderwerp zich uit te betalen, ziet Jacqueline Joppe van ActiZ, branchevereniging voor zorgondernemers. “Er zijn sinds een aantal jaar veel initiatieven om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zo is er de sekskoffer met vragen en informatie die opening moeten bieden voor een gesprek over seks.”
Het duobed
Door het hele land worden symposia en cursussen gegeven. Daarin wordt besproken wat verpleegkundigen moeten doen als twee dementerenden het bed willen delen of als een bewoner aangeeft dat zijn of haar luier aanvoelt als een kuisheidsgordel. Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn heeft een primeur: het duobed. Partners kunnen zo bij elkaar in bed slapen, iets wat tot nu toe nooit mogelijk was. Anneke Scheeres (73) komt elke dag bij haar man Michel Lachmann (82) die daar verblijft. Zij zijn blij met deze oplossing. Voor het eerst in 7 jaar kunnen ze ongestoord weer eens tegen elkaar aan liggen.
Lees ook
- Veroudering bij mannen en vrouwen, er is verschil
- Maakt groot leeftijdsverschil je relatie beter?
- Seks met een handicap, Micky Hoogendijk spreekt uit ervaring
Bron: Lustlove.life