Een traplift kan een uitkomst zijn om toch in je eigen huis te kunnen blijven wonen. Maar je koopt nu eenmaal niet dagelijks een traplift, dus waar moet je nu eigenlijk op letten en hoe gaat dat in zijn werk? Kan iedereen gewoon een traplift aanschaffen of zijn er zaken wat wel en wat niet kan of mag?
Hoe koop je een traplift?
Een traplift kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Vaak heb je al even moeten slikken dat er een traplift nodig is en is daar al enige tijd mee voorbij gegaan. Heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt, dan komt ook nog eens de financiële kant om de hoek kijken. En woon je in een huurhuis, dan zal je ook nog eens moeten opletten met wat wel en niet mag. Gelukkig kan je hier gewoon offertes voor aanvragen en zullen bedrijven, zoals Handicare, je ook advies geven over de overige vragen. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om een traplift bij hen te komen testen. De ene lift is immers de andere niet. Lees daarnaast ook eens de ervaringen van anderen met de betreffende traplift, bijvoorbeeld bij sites als die van de consumentenbond. Uiteraard kan je ook om je heen vragen naar ervaringen met verschillende soorten liften. Trapliften kopen is een kostbare zaak, waar je natuurlijk ook even in kan duiken hoe je het goedkoper kan doen. Een traplift aanbieding komt gewoon voor, dus hou dit in de gaten. Of denk eens aan een traplift huren of een tweedehands lift.
WMO of PGB
Bij de gemeente kan je informeren of je recht hebt op een bijdrage vanuit de WMO, wet op maatschappelijke ondersteuning. Weet je niet precies hoe dit moet, dan zijn veel trapliftaanbieders bereid jou hiermee te helpen! Natuurlijk is het fijn om een bijdrage te ontvangen, maar bedenk wel dat er ook diverse nadelen aan kleven. Zo heb je een medische indicatie nodig, bepaalt de gemeente welke traplift je krijgt en is de wachttijd erg lang omdat er eerst een goedkeuring afgegeven moet worden. Hier kan rustig een half jaar overheen gaan! De lift zal ook niet jouw eigendom zijn. Via je Persoonsgebonden Budget (PGB) kan je ook een bijdrage aanvragen. Hierbij gelden weer andere regels. Hierbij ben je iets vrijer, omdat je dan zelf een leverancier kan zoeken. Je krijgt in dit geval gewoon een bepaald bedrag toegewezen. De leverancier, zoals Handicare, kan hierbij alle voor- en nadelen op een rijtje zetten om te bepalen wat voor jou de meest gunstige optie is:
- Zelf kopen
- Huren
- Tweedehands kopen
- Een lening afsluiten
- Via PGB
- Via WMO