Starten met bewegen

Starten met bewegen: hoe doe je dat?

Bouw het op

Hoeveel je gaat bewegen per dag of week, is aan jou om te bepalen. Hoe meer je beweegt, hoe beter dat natuurlijk is. Hoeveel bewegen per dag is aan te raden? Ga idealiter iedere dag voor minstens een halfuur. Maar het moet wel realistisch blijven. Het is helemaal prima om het op te bouwen. Start bijvoorbeeld met een dagelijkse wandeling van een kwartier, om maar iets te noemen. Alles telt mee! Of misschien vind je het moeilijk om iedere dag aan genoeg beweging toe te komen. Als je dit om de dag doet, ben je ook al goed bezig.

Kijk liever naar wat er mogelijk is, in plaats van direct naar perfectie te streven. Stel tegelijkertijd realistische doelen, zodat je wel echt bezig blijft met het bewegen. Denk aan een weekdoel, waar je steeds weer mee aan de slag gaat. Wat wil jij ermee behalen? Of het nu gaat om afvallen of meer conditie opbouwen, dat is allemaal goed. Het doel bij meer bewegen bepaal jij helemaal zelf. Dit is voor iedereen namelijk weer anders!

Leuk beweegmoment

Vind je sport en beweging stom? Dat komt waarschijnlijk omdat je er nooit iets leuks van hebt gemaakt. Gelukkig kan dat wel! Leer beweging als iets positiefs te zien, waar je blij van wordt. Ga op zoek naar een vorm van beweging waar jíj blij van wordt: zo houd je beweging het langst vol. Naar de gym, hardlopen, zwemmen, fietsen, boksen, teamsport of wandelen: er is genoeg om aan te denken. Probeer ook gewoon eens een sport uit waarvan je denkt dat het niet bij je past. Het kan zomaar ineens heel goed bevallen! Als je het beoefenen van een specifieke sport snel saai vindt, is het een idee om af te wisselen. Je hoeft immers helemaal niet steeds precies hetzelfde te doen.

Door op die manier naar je wensen te luisteren, is sporten niet langer een ‘moetje’, maar is het juist heel tof! Wees trouwens ook niet te streng voor jezelf. Elke vorm van beweging is al mooi meegenomen. Lukt het een keer niet om een training af te maken of voel je je een keer wat slapper? Dat is helemaal geen reden om het maar op te geven of om boos op jezelf te zijn. Je hebt het immers toch maar gewoon gedaan: het is al veel beter dan op de bank blijven hangen. En dát is wat telt!

Samen met een maatje (of een heel team)

Hoe je bewegen ook leuker maakt? Door het samen met een maatje te doen, zoals je partner, kind, vriend(in), buren of collega. Om maar iets te noemen! Ga op zoek naar iemand die met je mee wil doen. Plan meerdere keren per week een gezamenlijk beweegmoment in: van een wandeling tot een sportsessie. En praat ook samen over de voortgang en resultaten. Dat werkt hartstikke motiverend!

Tegelijkertijd bouw je samen een goede band op, wat natuurlijk ook mooi is meegenomen. Nog een idee: ga op een teamsport, waar je al meteen nieuwe mensen leert kennen. Zo doe je sporten samen, wat heerlijk voelt. Het kan hartstikke spannend zijn in het begin, maar wat heb je eigenlijk te verliezen? De kans is groter dat je er juist iets aan overhoudt: een gezellig team én een gezondere levensstijl.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print