Gestolen goederen kopen en verkopen

Gestolen goederen kopen of verkopen, kan dat zomaar?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Gestolen goederen kopen of verkopen. Iedereen zou gelijk zeggen: dat kan toch niet! Maar het gebeurt vaker dan je denkt. Meestal zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Kun je dan juridisch in de problemen komen? Ned7 huisadvocaat mr. Ruud van Domselaar vroegen we om het eens tot in detail uit te leggen. 

Bart geniet sinds kort van zijn welverdiende pensioen. Na zijn drukke bestaan als machinist, heeft hij nu alle tijd voor zijn grote hobby: modeltreinen! Bart koopt van zijn gratificatie van zijn oud-werkgever, de NS, een mooie en peperdure modeltrein. Het historische Beierse EP5-model koopt Bart tegen een prijs van maar liefst € 2.300,- bij Hendrik, die eigenaar is van de vennootschap Het Oude Modeltreintje B.V.

Sommatie

Bart heeft de trein nog geen maand in zijn bezit, als hij een sommatiebrief van ene Theo ontvangt. Theo meent dat de trein zijn eigendom is. Volgens Theo heeft hij aangifte gedaan jegens Hendrik, de eigenaar van het Oude Modeltreintje BV, wegens diefstal of heling. Theo sommeert Bart om de trein zo spoedig mogelijk aan hem af te geven. Bart stelt zich op het standpunt dat – nu hij geen weet had van de diefstal – hij de trein niet hoeft terug te geven aan Theo. Theo laat het hier niet bij zitten en besluit Bart voor de burgerlijke rechter te dagvaarden om alsnog zijn modeltrein terug te krijgen. Bart schrikt zich rot als de deurwaarder de dagvaarding aan zijn deur komt betekenen. Daarom kwam Bart bij mij met de zaak.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]lees hieronder verder[/vc_column_text][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Juridisch

De wet geeft aan dat voor de overdracht van de modeltrein, Hendrik als verkoper beschikkingsbevoegd dient te zijn om het goed over te kunnen dragen aan Bart. Het uitgangspunt is de in het Latijn aangeduide regel: ‘nemo plus iuris transferre potest quam ibse habet’, vertaald: ‘niemand kan meer rechten overdragen dan hij zelf heeft’. In deze zaak is Hendrik géén eigenaar van de modeltrein, waardoor hij beschikkingsonbevoegd is om het goed over te dragen. Hierdoor is Bart geen rechthebbende geworden van de modeltrein.

Gestolen goederen kopen

De wetgever heeft de bedoeling gehad om een koper in bepaalde gevallen te beschermen en heeft een aantal uitzonderingen op voornoemde hoofdregel geformuleerd. Eén van de situaties waarin een koper wordt beschermd, is de situatie dat de koper ervan uit mocht gaan dat verkoper wél beschikkingsbevoegd was. Hierbij zal Bart de gegevens moeten kunnen verschaffen, aan de hand waarvan Hendrik kan worden teruggevonden of die hij ten tijde van de koop van de modeltrein voldoende mocht achten om Hendrik terug te kunnen vinden. Op basis van deze uitzondering in de wet, lijkt Bart alsnog de rechthebbende geworden te zijn van de modeltrein. Toch dienen door Bart nog enkele horden genomen te worden. De wet maakt namelijk weer een uitzondering op voornoemde uitzondering.

Na diefstal

De wet geeft aan dat Theo gedurende drie jaar nadat hij de modeltrein is verloren door diefstal, deze kan opeisen van Bart. Dit zou in deze zaak betekenen dat Theo rechthebbende is van de modeltrein. Gelukkig voor Bart kent de wet op deze uitzondering ook weer een uitzondering; wanneer Bart de modeltrein als consument van een winkelier heeft gekocht, wordt hij beschermd tegen de revindicatie (terugvordering) van de bestolene. Daarvan is sprake. Om deze reden zal Bart uiteindelijk de rechthebbende zijn van de modeltrein en hoeft hij deze niet aan Theo terug te geven.

Geleden schade

Theo zou ervoor kunnen kiezen om Hendrik te dagvaarden om de door hem geleden schade op grond van onrechtmatige daad vergoed te krijgen. In ieder geval heeft de rechter Theo – in de procedure tussen hem en Bart – in het ongelijk gesteld en veroordeeld in de proceskosten van Bart.

Tip! Bart wordt gelukkig door de wetgever beschermd nu hij de modeltrein als consument van een professionele verkoper heeft gekocht. Indien u een duur product koopt, bewaar de factuur en de gegevens van de verkoper goed. Dit is namelijk één van de voorwaarden om als consument beschermd te worden tegen degene die een gestolen goed opeist.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten?

Wil je meer weten over juridische zaken waar je als consument mee te maken kunt krijgen? Mr. Ruud van Domselaar is advocaat bij advocatenkantoor Amice Advocaten in Utrecht. Klik hier om meer van zijn artikelen te lezen op Ned7.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print