Wijn kiezen

3 tips om wijn te kiezen als een échte wijnkenner

Als je een echte wijnkenner bent, weet je ongetwijfeld welke wijnen je wel en niet moet kopen. Toch slaagt niet iedereen erin de kwaliteit van een wijn aan de buitenkant van een fles te bepalen. Gelukkig zijn daar wat handigheidjes voor. Om jou een handje te helpen, zetten we in deze tekst 3 tips op een rijtje om wijn te kiezen als een echte wijnkenner.

Tip 1: Van welke druif is de wijn gemaakt?

Voor het maken van wijn worden verschillende druivenrassen gebruikt. Drink je het liefst een witte wijn? Dan is de kans groot dat de wijn gemaakt is van de druivenrassen Sauvignon Blanc, Chardonnay of Riesling. Chardonnay is wereldwijd het populairste witte druivenras. Doordat deze druif van nature neutraal is, kan een wijn van deze druif zowel fris als vol smaken. Sauvignon Blanc is op zijn beurt weer een droog en fris druivenras. Wijnen die zijn gemaakt van de druif Riesling, zijn expressief van smaak met veel zuren.

Voor wat betreft rode wijn zijn Merlot, Cabernet Sauvignon en Shiraz bekende druivenrassen. Merlot is wereldwijd één van de bekendste druivenrassen voor rode wijn. Deze druif kan een zwoele, zachte smaak hebben, maar ook een volle, stevige. Wijnen waarvoor de Cabernet Sauvignon-druif gebruikt wordt, zijn intenser en hebben vaak een krachtige tot kruidige smaak. Tot slot de Shiraz. Wijnen die van deze druif gemaakt zijn, kunnen zowel kruidig als fruitig smaken. De smaak is afhankelijk van de manier waarop de wijn is gemaakt en van het klimaat waar de druif groeit.

Tip 2: Kijk verder dan het etiket en de fles

In de gemiddelde supermarkt of slijterij kun je uit talloze wijnsoorten kiezen. Zo kom je er vast en zeker allerlei witte wijnen uit Frankrijk en verschillende soorten Italiaanse rode wijn tegen. Als je een nieuwe wijn wilt proberen, ga je mogelijk op het uiterlijk van een fles af. Veel mensen denken namelijk dat een wijn in een mooie fles en met een fraai etiket lekker is. Toch garandeert een mooie illustratie op het etiket niet altijd een goede smaak.  

Een etiket heeft naast het esthetische aspect ook andere voordelen. Zo staat er informatie op die je keuze makkelijker kan maken. Als een wijn een prijs in de wacht heeft gesleept, wordt dit bijvoorbeeld duidelijk op het etiket vermeld. Daarnaast staan er vaak serveersuggesties op. Bij een gerecht met zeevruchten wordt over het algemeen een lichte, frisse wijn aangeraden. Terwijl een krachtige of stevige rode wijn beter smaakt bij een klassieke stoofschotel. Bedenk dus de gelegenheid voor de wijn. Natuurlijk kunnen reviews, zowel online als van vrienden, ook helpen bij de keuze.

Tip 3: Laat je niet te veel leiden door de prijs

Wanneer je veel geld neertelt voor een goede fles Bourgogne wijn, ga je er waarschijnlijk van uit dat deze lekker smaakt. Maar smaken verschillen, net als de prijzen van wijn. De prijs van een wijn wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, onder andere de locatie van de wijngaard. Om die reden kan je het beste informatie opzoeken over het wijnhuis en de wijn. Dit geeft een beter inzicht over de kwaliteit dan de prijs.

Neem bij de keuze van een wijn vooral de bovenstaande drie punten mee. Als je dit vaak genoeg doet, kun je binnen de kortste keren wijn kiezen als een echte wijnkenner. En anders heb je in ieder geval genoeg soorten geproefd om te weten wat je wel en niet lekker vindt.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print