Juiste inboedelverzekering

Juiste inboedelverzekering voor je kostbaarheden in huis

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dit gastblog is gemaakt in samenwerking met vergelijkingssite Pricewise.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Je hebt waarschijnlijk veel spullen in huis die van grote (emotionele) waarde zijn. Niet alles is te vervangen, maar een groot deel wel. Een inboedelverzekering dekt eventuele schade aan alle losstaande spullen in huis. Zo zijn meubels, elektronica, muziekinstrumenten, sieraden, kleding en andere spullen in en om het huis beschermd.

Toch is de dekking bij veel mensen niet optimaal. Dat is zonde, bijvoorbeeld wanneer je een mooie antiek- of schilderijencollectie hebt. En wanneer je een mooi sieraad heb geërfd. Deze spullen moeten goed zijn verzekerd voor verlies of diefstal. Toch? Maar hoe kies je de juiste inboedelverzekering die alles dekt? In dit artikel lees je er alles over.

Welke schade dekt de standaard inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt allerlei vormen van schade. Bijvoorbeeld bij brand, storm- en waterschade. Maar je bent ook beschermd bij inbraak, diefstal en vandalisme. Hoe uitgebreider de inboedelverzekering, hoe meer vormen van schade zijn verzekerd. Daarnaast geef je op basis van de inboedelwaardemeter door hoeveel de inboedel waard is. Die waarde is belangrijk, want hiermee voorkom je onderverzekering. Ook zorg je er daarmee voor dat je je niet oververzekert. Waardoor je dan juist weer een te hoge premie betaalt voor wat je vergoed zult gaan krijgen.

Nieuwwaarde versus dagwaarde

Bij schade aan de inboedel krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed. De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om het beschadigde producten te vervangen door een gelijkwaardige, nieuwe versie. Bij de dagwaarde geldt meestal de 40-procent-regeling. Komt de waarde daarbovenuit, dan keren sommige verzekeraars alsnog de nieuwwaarde uit. Is de beschadiging te repareren, dan kan het ook zijn dat de verzekeraar alleen de reparatiekosten vergoedt.

Wonen en verzekeren

Hoe langer je ergens woont, hoe meer spullen je waarschijnlijk verzamelt. Door de jaren heen verandert de waarde van de inboedel dan ook. Nieuwe spullen worden ouder, en daardoor minder of soms juist meer waard. Je koopt tijdens het wonen in het huis een hoop nieuwe spullen en daarmee verhoog je de waarde van de inboedel misschien juist weer. Om die reden is het altijd verstandig om de waarde van de inboedel om de zoveel jaar opnieuw te berekenen. Op basis daarvan kun je dan bepalen of je de inboedelverzekering wilt aanpassen. Zodat je je niet over- of onderverzekert.

Kostbaarhedenverzekering en buitenshuisdekking

Een inboedelverzekering beschermt veel bezittingen, maar er zijn grenzen. Heb je echt een uitgebreide collectie aan schilderijen, antiek, kunst, sieraden of een andere kostbare verzameling, dan heb je meer aan een kostbaarhedenverzekering. Deze dekt wereldwijd schade aan de spullen. Raak je die mooie ring die je geërfd hebt in de supermarkt kwijt, dan dekt de kostbaarhedenverzekering dit. Er zijn wel uitsluitingen voor een vergoeding, zoals schade die ontstaat door normaal gebruik of slijtage. En ook wanneer je een kostbaar schilderij laat reinigen door een ondeskundig persoon, waardoor schade ontstaat is dit niet gedekt. In tegenstelling tot een gewone inboedelverzekering heeft een kostbaarhedenverzekering een zogeheten stellenclausule. Hiermee wordt ook waardevermindering vergoed. Wat dit inhoudt? Stel je hebt een paar oorbellen verzekerd via de kostbaarhedenverzekering, maar raakt één van die oorbellen kwijt? Dan is de andere oorbel ook minder waard, want het is immers geen set meer die je kunt dragen. In dat geval vergoedt de verzekeraar het verlies van de ene oorbel én de waardevermindering van de ander.

Kostbaarheden meeverzekeren met de inboedel

Veel kostbaarheden zijn meeverzekerd in de inboedelverzekering, maar het kan dus verstandig zijn om toch ook een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Om te bepalen welke verzekering(en) je kiest, kun je online op basis van jouw persoonlijke situatie een vergelijking tussen alle relevante verzekeringen maken. Je kunt direct zien of de inboedel jouw kostbaarheden ook voldoende meeverzekerd of dat een andere verzekering nodig is. De inboedelverzekering kun je eventueel ook nog uitbreiden met een buitenshuisdekking. Hiermee is die dure camera die je voor je werk of als hobbyist altijd bij je hebt ook gedekt tegen diefstal of verlies als je van huis bent.

Meer weten?

Wil je meer weten over het kiezen van de juiste inboedelverzekering of wil je een andere producten vergelijken? Bezoek dan eens de website van Pricewise en ontdek waar je op kunt besparen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print