Traplopen veiliger maken

4 tips om traplopen veiliger te maken

Ben je al wat ouder en merk je dat je steeds minder mobiel wordt? Dan kost traplopen je meer moeite dan toen je jonger was.

Als je dagelijks meermaals de trap op en af moet, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Een misstap is immers snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om traplopen veiliger te maken. In deze tekst hebben wij 4 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Breng antislip aan op de treden

Veel ongelukken op de trap gebeuren doordat mensen simpelweg uitglijden. Als één van je voeten eenmaal wegglijdt, heb je vaak niet voldoende tijd meer om je op te vangen. Vandaar dat je meestal binnen een paar tellen onderaan de trap ligt. Door antislip aan te brengen op de treden, verklein je de kans dat je uitglijdt op de trap. Je kunt de traptreden behandelen met antislipspray of voorzien van antislipstrips. Hier heb je met name profijt van als je naar beneden loopt. Je voeten hebben meer grip op de treden, waardoor je minder snel uitglijdt.

2. Plaats extra leuningen

Ben je bang om te vallen als je traploopt? Dan is het prettig als jij je goed vast kunt houden, terwijl je trede voor trede naar boven of beneden loopt. De meeste trappen zijn weliswaar voorzien van een trapleuning, maar dit is niet altijd voldoende. Dit is vooral bij ouderen die slecht(er) ter been zijn het geval. Overweeg daarom extra leuningen te plaatsen, zodat er meer houvast is tijdens het traplopen. Zorg er bij voorkeur voor dat een ouder iemand zich aan twee kanten van de trap vast kan houden. Op deze manier vergroot je de kans dat hij of zij veilig boven of beneden komt.

3. Maak de treden beter zichtbaar

Om de veiligheid op de trap te vergroten, is het belangrijk dat de treden goed zichtbaar zijn. Als je elke trede goed kan zien, weet je precies waar je je voet wel en niet neer moet zetten. Zijn de treden niet goed zichtbaar? Dan kun je hier verandering in brengen door contrasttape op de randen van de treden te plakken. Extra verlichting kan ook geen kwaad. Wordt de trap voldoende verlicht? Dan is de kans op een misstap of struikelpartij een stuk kleiner.

4. Investeer in een traplift

Kost traplopen je de laatste tijd meer en meer moeite? Overweeg g dan te investeren in een traplift. Je neemt simpelweg plaats op de stoel en zet de lift in beweging. Vervolgens word je al zittend naar boven of beneden gebracht. Hierdoor hoef je niet langer bang te zijn dat je van de trap valt.

Wie op zoek is naar een traplift, kan bij verschillende leveranciers terecht. Koop een traplift alleen niet bij de eerste beste aanbieder, maar maak altijd een vergelijking. Vraag hiervoor offertes aan bij verschillende leveranciers en leg deze naast elkaar. Je voorkomt zo onder meer dat je (veel) te veel betaalt. Kijk overigens niet alleen naar de prijs, maar ook naar zaken als garantie.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print