Volg ons

Wonen

Ergotherapie, enig idee wat het is?

Weet jij wat ergotherapie is? Veel mensen hebben er van gehoord, maar weten niet wat het is. GGD Amsterdam legt uit wat het voor je kan doen.

Geplaatst

op

Ergotherapie

Ergotherapie is voor veel mensen nog een onbekend fenomeen. Misschien heb je er wel al eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is. GGD Amsterdam is sinds kort bezig met het organiseren van activiteiten die bewoners van de hoofdstad moeten helpen langer zelfstandig thuis te wonen. Middels de campagne ‘Laat je niet vallen’ geeft ze voorlichting. In dit blog wordt uitgelegd wat ergotherapie precies is.

Ergotherapie in vogelvlucht

Ergotherapie richt zich op het (weer) mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen die hier problemen mee hebben. Problemen die ontstaan door een ziekte of een lichamelijke of psychische beperking. Ergotherapie helpt mensen bij het uitvoeren van gewone dagelijkse dingen zoals lichamelijke verzorging en het huishouden. Ergotherapeuten kunnen ook meedenken over benodigde aanpassingen in woningen. Vroeger was een ergotherapeut vaak bekend als arbeidstherapeut. Tegenwoordig worden zij echter bij heel veel beperkingen om advies gevraagd. Bijvoorbeeld bij mensen die zijn gevallen of hier bezorgd om zijn. Bent u wel eens gevallen of wilt u graag advies over mogelijkheden om veilig zelfstandig te kunnen blijven wonen? Dan kunt u een ergotherapeut vragen om u hierbij te helpen.

Hoe werkt het?

Een ergotherapeut kijkt samen met u naar situaties die uw zelfstandigheid en zelfredzaamheid beperken. Vervolgens krijgt u tips en advies hoe u met aanpassingen en hulpmiddelen valkuilen en problemen beperkt of zelfs helemaal wegneemt. Dit alles gericht op dagelijkse bezigheden die voor u ooit vanzelfsprekend waren, maar nu (mogelijk) een belemmering vormen. Bijvoorbeeld klusjes in huis, koken en eten, wassen en aankleden, toiletbezoek, schrijven, lopen en fietsen en nog veel meer. Hierbij is de aandacht volledig persoonlijk gericht op u als persoon, uw omgeving en uw activiteiten. Tijdens een kennismakingsgesprek bij u thuis bepaalt de ergotherapeut samen met u waar voor u belemmeringen liggen en wordt er een persoonlijk, op maat gemaakt behandelplan voor u opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar:

 • Zelfredzaamheid of algemene dagelijkse levensverrichtingen, afgekort ADL (bijvoorbeeld wassen en aankleden)
 • Productiviteit (bijvoorbeeld klusjes, werk)
 • Vrije tijd (bijvoorbeeld hobby’s, sport)
 • Wonen (bijvoorbeeld aanpassen van de leefomgeving)
 • Mobiliteit (bijvoorbeeld lopen, fietsen, rollator-, scootmobiel- of rolstoeltraining)

Zodra het behandelplan met korte- en langetermijndoelen voor u op maat is opgesteld, betekent dat niet dat u het hiermee zelf moet uitzoeken. De ergotherapeut begeleidt u hierin, bij u thuis en ook buiten de deur afhankelijk van uw beperkingen en behoeftes. Daarbij kan het ook zijn dat de ergotherapeut overlegt met andere betrokkenen, zoals een huisarts of behandelend arts, een fysio- of oefentherapeut, mantelzorgers, etc. om zo een compleet beeld te krijgen van uw situatie. Alles wat nodig is om uw zelfstandigheid zo veilig en comfortabel mogelijk te maken!

Wat kost het?

Vanuit de basisverzekering hebben alle verzekerden recht op tien uur vergoeding per jaar voor ergotherapie. Boven deze tien uur zijn de kosten voor eigen rekening, tenzij u een aanvullende verzekering heeft. Op www.zorgwijzer.nl ziet u per zorgverzekeraar en type aanvullende verzekering hoeveel uren u extra vergoed kunt krijgen. De kosten van ergotherapie vallen wel onder het verplichte eigen risico.

Directe Toegang Ergotherapie

Voor ergotherapie hoeft u in principe niet eerst meer naar de huisarts voor een consult en een verwijzing. U kunt zelf direct contact opnemen met een ergotherapeut. Dit wordt ‘Directe Toegang Ergotherapie’ (DTE) genoemd. Voorwaarde is wel dat de ergotherapeut hiervoor geschoold is en dat de zorgverzekeraar directe toelating accepteert. Het is verstandig om hierover eerst met de ergotherapeut en zorgverzekeraar contact op te nemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het onderwerp valpreventie of over ergotherapie? Bezoek dan eens de website ‘Laat je niet vallen’ van de GGD Amsterdam.

Lees verder
Advertentie
Reacties

Wonen

Fruitvliegjes vangen én nog beter…voorkomen!

Fruitvliegjes zijn weer in aantocht! Tijd voor handige tips van schoonmaakexpert Marja Middeldorp: fruitvliegjes vangen, hoe doen we dat?

Geplaatst

op

Fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjes vangen, het kan met deze warmte bijna een dagtaak lijken! Onze eigen Ned7 schoonmaakexpert Marja Middeldorp, van het blog Schoonmaken met Marja, weet hier wel raad mee. Belangrijk is niet alleen om ze te vangen, maar vooral om te voorkomen dat ze überhaupt je keuken in komen. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we ook direct wat slimme tips gebruiken voor ander insecten gespuis dat deze zomer gegarandeerd weer rondvliegt. 

Het lijkt soms een onmogelijke taak: fruitvliegjes vangen en verwijderen. Je hele keuken zit er vol mee! En ze zijn zo klein. De hoeveelheid is ook vaak overweldigend. Maar waar komen ze toch vandaan? We vroegen Marja als eerste wat de bron van al het kwaad is. Want zodra we dat weten is het ook makkelijker om preventieve maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat ze sowieso geen ‘voet aan de grond’ krijgen in huis. De oplossing is eigenlijk simpeler dan gedacht.

Het begint bij de bron

Inderdaad, het begint bij de bron. Fruitvliegjes vangen is een ding, maar ze hebben wel eerst een voedingsbodem nodig om zich voort te planten. Nemen we de voedingsbodem weg dan kunnen de fruitvliegjes zelf ook geen kant op. Het is heel eenvoudig: fruit en andere etenswaren die onafgedekt in de keuken of in huis liggen. De ideale plek om eitjes te leggen. Het fruitvliegje is zo gek dus nog niet. Ze zoeken plekken waar ze hun eitjes kunnen leggen en waar hun nageslacht direct kan gaan eten zodra ze geboren zijn. Dit verhoogt de overlevingskans en met succes. Daarom vliegt er ook altijd een zwerm van vliegjes je prullenbak uit zodra je die opent. En wij maar denken: waar komen ze vandaan? De deksel zat toch dicht? Welnee, ze zaten er al lang, maar moesten zich nog vetmesten met jou restjes. Maar als je ze dus eenmaal hebt, hoe kom je er dan vanaf?

Lees verder

Wonen

Velours bank onderhouden, zo doe je dat!

Een velours bank is voor veel mensen geen optie omdat ze opzien tegen het onderhoud. Maar dit is makkelijker dat je zou denken.

Geplaatst

op

door

Velours bank onderhouden

Het is chic, zit heerlijk en ademt luxe uit: een velours bank. Iedereen zal het daar wel mee eens zijn. Maar wat houdt de meeste mensen tegen om een velours bank ook daadwerkelijk aan te schaffen? Onderhoud!

Nergens voor nodig, want net als iedere andere bank moet een verlours bank uiteraard onderhouden worden en dat is makkelijker dat je denkt. We nemen je stap voor stap mee in het proces.

Wat heb je nodig?

Er zijn een aantal materialen die je moet hebben voordat je begint. Dit zijn:

 • Een mild afwasmiddel (zonder bleek)
 • Een fluwelen borstel
 • Een kom
 • Absorberende doeken
 • Een emmer met water
 • Een haardroger, en als laatste
 • Een stofzuiger

Zodra een vlek ontstaat moet je niet té lang wachten. Kom het liefste direct in actie, want hoe langer je wacht hoe meer de vlek intrekt. En hoe sneller je de vlek aanpakt hoe groter de kans dat deze met succes eruit komt.

Vlek op de juiste manier behandelen

Maak gebruik van een van de absorberende doeken door rustig op de vlek te deppen. Het is ook erg belangrijk om niet te hard op de vlek te drukken. Hiermee maak je de vlek namelijk groter én je drukt deze dieper in de velours bank. Overigens is het gebruik van lauwwarm water al (vaak) genoeg om de vlek te verwijderen. Ervaar je moeite met het verwijderen van de vlek? Gebruik in dat geval wat van het milde afwasmiddel (zonder bleek!). Voeg dit toe aan het lauw warme water én laat het vooral niet schuimen. Zo wordt het een mild sopje dat goed z’n werk kan doen.

Extra tips

Schuim veroorzaakt namelijk nieuwe vlekken en dat wil je niet. Ook bij het sopje is het trouwens belangrijk om de vlek te behandelen door licht te deppen. Bovendien kan hard wrijven de vezels van je bank beschadigen. Dus dep met beleid! Het is eventueel ook mogelijk om de vlek te drogen d.m.v. het gebruiken van een föhn. Houd wel rekening met een afstand van zo’n 5 tot 10 centimeter. Hierna kun je rustig met een fluwelen borstel op de plek (waar de vlek was) borstelen (één richting op).

Velours bank wekelijks onderhouden

Wil jij optimaal genieten van je luxe verlours bank? Dan kan je overgaan tot het wekelijks onderhouden van je bank. Dit doe je door te stofzuigen (om vuil te verwijderen) en wederom gebruik te maken van een fluwelen borstel. Hierbij geldt overigens ook dat je één richting op moet borstelen, voor een beter en mooier resultaat. Je kunt de bank ook professioneel laten stomen.

Lees verder

Wonen

Een industriële tafel, helemaal van deze tijd!

Nieuwe tafel kopen? Wat dacht je van een industriële tafel. Het heeft tal van voordelen die we even op een rijtje hebben gezet.

Geplaatst

op

door

Industriële tafel in huis

Tijd om een nieuwe eettafel te kopen? Begin eerst met je af te vragen wat precies je wensen zijn. Waar moet de tafel minimaal aan voldoen? Waar is de tafel voor bedoeld, behalve om aan te eten? En natuurlijk is stijl ook belangrijk.

Je wil een tafel die past binnen je interieur. Wil je een stijlvolle tafel die eenvoudig schoon te maken is? Of ga je voor sterke en robuuste industriele tafels die in een modern interieur passen? Keuzes, keuzes, keuzes! Geen zorgen, we helpen je een handje.

Industriële tafel de perfecte optie

Kies je voor een van de vele industriële tafels, dan maak je hoe dan ook een goede keuze. Een industriële tafel heeft namelijk nogal wat kenmerken die dit type tafel tot de perfecte optie voor jouw huis maakt. Welke stijl inrichting je ook hebt. Bij industriële ontwerpen wordt gebruik gemaakt van fabrieksuitstralingen uit de 19e en 20e eeuw. Er worden stoere materialen gebruikt als metaal, staal, steen, beton en/of hout. Het kleurgebruik is met zwart, grijs en wit doorgaans neutraal. Verder past het goed bij stevige houten meubels en functionele zware metalen kasten, die erg sterk zijn. Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van een industriële tafel.

1. De vele toepassingen van een industriële tafel

Industriële tafels en meubels zijn multi-inzetbaar en gevarieerd. Zo kun je kiezen voor industriële eettafels, dressoirs, tv-meubels, vergadertafels of sidetables. Deze kun je prachtig combineren met industrieel ontworpen kasten, stoelen en bankstellen, zodat jouw interieur een krachtige en eigentijdse uitstraling krijgt.

2. Industrieel is tijdloos en stoer

Industrieel meubilair is tijdloos en stoer. Een strakke tafel met een stenen toplaag of een grote metalen kast met houtelementen erin verwerkt: industrieel maakt van jouw woonkamer een stoere woonplek die je met trots aan anderen – bezoekers, gasten, visite, vrienden – kunt laten zien (pas op voor de hoeveelheid complimenten die je zult ontvangen!). Niet onbelangrijk is ook het feit dat je met een industrieel design jarenlang vooruit kunt, omdat een industriële tafel wel tegen een stootje kan. Het is dus een investering in de toekomst.

3. Voordelige prijzen door ruime aanbod

Een groot voordeel van industrieel als stijlkenmerk is dat tafels, stoelen en meubels van deze stijl tegenwoordig veel aangeboden en verkocht worden. Er is dus een enorme keuze, maar dit drukt gelukkig ook de prijs. Tegenwoordig kun je voor aantrekkelijke tarieven de mooiste industriële tafel, eettafel of ander meubilair kopen. Zeker als je een goede aanbieder vindt!

Lees verder

Meest gelezen