Volg ons

Lichaam & Geest

Slaapproblemen, zo voorkom je ze!

Slaapproblemen zijn in veel gevallen te voorkomen. Het begint bij een goed matras. Waar moet je op letten als je een matras koopt?

Geplaatst

op

Slaapproblemen voorkomen

Een goede nachtrust is belangrijk als je overdag goed wil kunnen presteren. Naast op tijd naar bed gaan en zorgen voor een voldoende verduisterde kamer, is de matras – voordelig te koop bij bijvoorbeeld Matrasaanhuis.nl – een belangrijke factor die de kwaliteit van de nachtrust bepaalt.

Een matras is echt zo’n ding in huis waar je liever niet op bezuinigt. Je hebt ‘m als het goed is voor heel lange tijd en het gaat om je gezondheid. Dan wil je ook echt de juiste keuze maken en geen spijt krijgen. Het helpt slaapproblemen voorkomen en ondersteunt je fitheid. Maar welke kenmerken hebben goede matrassen eigenlijk? Waar moet je op letten en hoe zie je direct het verschil met een doorsnee matras?

Goede balans tussen stevigheid en zachtheid

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Charles Cefalu, werkzaam aan de State University Louisiana in New Orleans, is het hoofdkenmerk van een goed matras een evenwichtige samenstelling qua dikte en veerkracht. Matrassen, zoals de matrassen van Matrasaanhuis.nl, dienen een goede balans te hebben tussen stevigheid en zachtheid. Dit houdt in dat het ligcomfort groot is en de matras krachtig genoeg om menselijk lichaamsgewicht evenredig te verdelen. Maar tegelijkertijd moet de matras voldoende zacht zijn om een probleemloze doorbloeding van het lichaam te garanderen. Met name traagschuim matrassen zorgen voor een perfecte ondersteuning van je lichaam.

Tips bij het uitkiezen van een kwaliteitsmatras

Het is aan te raden om een matras goed uit te kiezen en ook uit te testen als je er eentje wilt kopen. Ga gerust 15 tot 20 minuten op de matras liggen om te kijken of er voldoende lichamelijke ondersteuning is en je comfortabel kunt liggen. Het beste is om de matras uit te proberen door een tijdje op je buik, zij en rug te gaan liggen. Vraag de verkoper om de mogelijkheid een matras thuis, in de praktijk, uit te testen. Als een winkel zegt dat dat niet kan, dan moet je de matras ergens anders kopen. Want alleen als je de matras lang genoeg kunt testen weet je zeker dat het de perfecte matras voor jou is. Bij Matrasaanhuis.nl kan dit, maar ook bij andere retailers is het tegenwoordig steeds vaker mogelijk. Vier weken lang kun je test slapen met een ‘niet goed, geld terug’-garantie. Dat is dus ideaal!

Slaapproblemen: enkele aandachtspunten

Natuurlijk zijn kwaliteitsmatrassen niet de enige factor die slaapproblemen kan helpen voorkomen. Maar een goed matras helpt wel mee om de nachtelijke uren kwalitatief beter door te komen én vaster te slapen. Naast het matras is ook psychische en lichamelijke gezondheid cruciaal voor een goede nachtrust. En een ruimte die geluidsarm is en waar weinig licht binnenvalt bevordert de natuurlijke slaap ook. Zorg daarom dat de slaapkamer geluidsstil is en volledig verduisterd kan worden met goede gordijnen of rolluiken. Maar vergeet niet, bovenal, dat de kwaliteit van jouw matras toch echt dé sleutel is om goed te kunnen slapen.

Lees verder
Advertentie
Reacties

Digitaal

HartWacht programma redt levens en niet alleen dat!

Het HartWacht programma dat Cardiologiecentra Nederland samen met Zilveren Kruis ontwikkelde heeft tot nu toe al opvallende resultaten opgeleverd.

Geplaatst

op

door

Hartwacht programma

Je hoort het niet vaak, maar er zijn programma’s binnen de gezondheidszorg die al heel snel meetbare resultaten opleveren waar zelfs verzekeraars enthousiast van worden. Cardiologiecentra Nederland ontwikkelde samen met Zilveren Kruis en Luscii een programma genaamd: HartWacht. En de resultaten waren fenomenaal!

Minder ziekenhuisopnames, spoedbezoeken en ritten met de ambulance. Allemaal zaken waar niet alleen patiënten blij van worden, maar verzekeraar Zilveren Kruis was ook heel enthousiast. “We zeggen niet zo snel dat de resultaten van een bepaald project indrukwekkend zijn. Maar in dit geval was daar toch wel degelijk sprake van”, aldus Olivier Gerrits, directeur zorginkoop bij Zilveren Kruis, over het nieuwe zorgconcept HartWacht.

Onderzoeksresultaten HartWacht programma

Als onderdeel van het programma werden zo’n 128 verzekerden gevolgd. Zij maakten al langere tijd gebruik van de dienst en gaven dus een goed beeld van wat het programma kon doen. Het aantal dagen dat mensen in deze groep verpleegd moesten worden bleek in één jaar tijd met meer dan 40 procent te zijn afgenomen. Het aantal spoedritten met de ambulance daalde met maar liefst 30 procent en het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp daalde zelfs met 70 procent! Olivier Gerrits: “We waren er al van overtuigd dat telemonitoring bijdraagt aan de eigen regie van de patiënt en een betere kwaliteit van leven. Nu blijkt deze vorm van zorg voor onze verzekerden ook nog eens gepaard te gaan met minder opnames, spoedbezoeken en ambulanceritten.”

Lees verder

Lichaam & Geest

Mijn arts neemt mij niet serieus! Dit kun je eraan doen.

Mijn arts neemt mijn overgangsklachten niet serieus. Wat als dit jou overkomt? Het blog Vuurvrouw.nu legt uit wat je kunt doen.

Geplaatst

op

Mijn arts

Als vrouw in de overgang loop je tegen veel muren op. Maar de meest frustrerende is misschien wel als je eigen arts je niet ‘serieus’ neemt. Het blog Vuurvrouw legt uit wat je hieraan kunt doen. Het blog is overigens een vertaling van een artikel van de New York Times van 3 mei 2018.

“Nou, het ziet er allemaal prima uit”, zei mijn arts opgewekt. Vanaf de onderzoekstafel staarde ik vol ongeloof naar haar. Ik had haar zojuist verteld dat ik er niet langer van genoot om bij mijn kinderen te zijn, en dat ik thuis en op mijn werk moeite had om aan alle eisen te voldoen. Als een gezondheidsjournalist had ik tientallen artsen en psychologen geïnterviewd. En ik wist dat het gevoel dat ik niet in staat was om mijn leven te leven, een grote rode vlag was die aangaf dat het tijd was om hulp te zoeken.

Hulp

Ik zocht hulp. Maar mijn dokter had de indruk dat ik die niet nodig had. “Ik denk niet dat je nu op het punt bent waarop medicijnen een optie zijn, en buiten dat, je kunt eraan verslaafd raken. Lekker bewegen, doe aan yoga en overweeg te gaan mediteren” zei ze met een strakke glimlach. “Ga op tijd naar bed en rust wat uit.” Ik had haar juist verteld dat deze aanpak niet werkte. En dat angst me ervan weerhield om in slaap te vallen en uit te rusten. “Maar…”, begon ik. Snel onderbrak ze me “Als je over een paar maanden nog steeds klachten hebt, kom dan weer langs. Oké?” Als verdoofd knikte ik. Mijn dokter was net als ik, een relatief jonge, hoogopgeleide moeder met kleine kinderen, die veel op haar bordje had. Ze had er bovendien voor geleerd. Zij zou het toch wel weten als ik echt behandeling nodig had?

Het duurde een aantal maanden voor ik weer de moed had gevonden naar een zorgverlener te gaan. Dit keer een cognitieve gedragstherapeut, die geschokt was over mijn ervaring met mijn dokter (die, voor de goede orde, niet langer mijn dokter is). Ze vertelde mij dat er veel was dat we konden proberen om mij te helpen mezelf beter te voelen. De therapie werkte. Mijn angst verminderde enorm in een paar maanden en er ontstond opnieuw ruimte in mijn hoofd voor grotere vragen. Ik begon me af te vragen hoe vaak het voorkomt dat zorgen over de gezondheid van vrouwen door artsen gebagatelliseerd of van de tafel geveegd worden.

Groot probleem

Heel vaak, blijkt. “Het is een groot probleem in de geneeskunde” zegt Dr. Tia Powell, bio-ethicus en professor ethische epidemiologie en volksgezondheid aan het Albert Einstein College of Medicine in New York. “Zorgverleners kunnen impliciete vooroordelen hebben die van invloed zijn op de manier waarop vrouwen worden gehoord, begrepen en behandeld. Medische opleidingen en professionele richtlijnen beginnen dit probleem aan te pakken, maar er moet nog veel worden gedaan.”

Dr. Powel, die tevens directeur van het Montefiore Einstein Center voor Bioethics is, spreekt uit ervaring: “Een tijdje geleden viel ik over een periode van een paar maanden 5 kilo af. Ik ging naar mij dokter en zei hem dat het een signaal kon zijn, dat een oude aandoening opspeelde. Hij gaf me een paar argumenten waarom hij dacht dat dat niet zo was en voegde toe “en je hebt vast een dieet gevolgd”. Dat vond ze vreemd – ze had het helemaal niet gezegd en ze betwijfelde of haar dokter dit ook zou veronderstellen bij een mannelijke patiënt. Een aantal tests bij een nieuwe arts bevestigden dat dr. Powel het bij het juiste eind had, en dat een oude aandoening opnieuw de kop had opgestoken. Hiervoor werd ze direct behandeld.

Gezondheidsverschillen zijn overigens niet exclusief voor vrouwen. In de USA bestaat de kans dat als je niet rijk, wit of hetero bent, je minder dan optimale gezondheidszorg krijgt.

Onderzoek

Er komt steeds meer onderzoek naar de verschillen in de behandeling van mannen en vrouwen in de gezondheidszorg, en de uitkomsten zijn zorgwekkend voor elke vrouw die zorg nodig heeft. Zo laat onderzoek zien dat zowel artsen als verpleegkundigen minder pijnmedicatie voorschrijven aan vrouwen dan aan mannen na een operatie, ook al rapporteren vrouwen vaker en hogere pijnlevels. De Universiteit van Pennsylvania vond in een onderzoek dat vrouwen gemiddeld 16 minuten langer moesten wachten op pijnmedicatie dan mannen, bij een opname op de spoedeisende hulp. Vrouwen horen ook vaker dat hun klachten “psychosomatisch” zijn en dat ze een emotionele oorzaak hebben. Tijdens een enquête onder 2.400 vrouwen met chronische pijn, meldde 83% dat ze last hebben gehad van genderdiscriminatie door hun zorgverleners.

Verder zijn er de verhalen die artsen delen over hun patiënten. “Ik zie zoveel vrouwen die meerdere artsen hebben gezien, en daar te horen kregen dat hun klachten stressgerelateerd waren of dat het gewoon ‘tussen hun oren’ zat,” zegt dr. Fiona Gupta, neuroloog en directeur of de afdeling welzijn en gezondheid binnen de afdeling neurochirurgie op de Icahn School of Medicine – Mount Sinai in New York City. “Veel van deze patiënten werden later gediagnosticeerd met een ernstig neurologisch probleem, zoals Multiple Sclerose of Parkinson. Zelf wisten ze dat er iets niet in orde was, maar hun zorgen werden weggewuifd en ze kregen te horen dat ze niet op hun intuïtie moesten vertrouwen.”

“Het kan moeilijk zijn om je stem te laten horen als je het gevoel hebt dat je niet eerlijk wordt behandeld,” zegt Dr. Powell. “Ik ben een professor binnen het medisch onderwijs en ik vind het ook lastig.” Hieronder geeft ze drie belangrijke tips.

Wat kun je doen om serieus genomen te worden? Drie belangrijke stappen!

1. Vraag naar de richtlijnen

Als jouw arts je iets aanbeveelt, waarvan je het gevoel hebt dat het niet klopt (inclusief het advies ‘zie het maar even aan’), vraag dan: “Waar baseer je dit advies op? Zijn er richtlijnen voor en wat zeggen die?” Richtlijnen zijn over het algemeen redelijk objectief en gebaseerd op data.

2. Wees direct

Als je dan nog het gevoel hebt dat je met een kluitje het riet in wordt gestuurd, zeg dan “Ik maak me zorgen en ik heb het gevoel dat je niet naar me luistert. Help me te begrijpen waarom je dit niet als een probleem ziet.” Een goede arts kan vooroordelen hebben, maar een goede arts moet ook in staat zijn een stap terug te doen en zeggen: “Ik hoor wat je zegt, laten we het bespreken.”

3. Check je eigen vooroordeel

“Als vrouw hebben we al jong geleerd om waarschuwingssignalen van lichamelijke of geestelijke problemen weg te rationaliseren,” zegt dr. Gupta. Zo vond een studie bij de afdeling cardiologie van Yale dat veel vrouwen aarzelen om hulp te zoeken bij een hartaanval, omdat ze bang zijn dat ze gezien worden als hypochonder.

Weet dat het uiten van jouw zorgen over symptomen niet betekent dat je overdrijft of dat je op de stoel van de dokter gaat zitten. Als je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is met je gezondheid, neem dan actie – ook als de dokter het niet met je eens is. Het is beter om uit te vinden dat je het fout had, dan om te lang te wachten.

De beste dokter

Er is overigens weinig bewijs dat vrouwelijke zorgverleners het beter doen dan hun mannelijke collega’s. Volgens dr. Powell is de beste dokter, degene die naar je luistert en de gezondheidszorg ziet als een conversatie in plaats van een serie bevelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang, alle bijkomende problemen, maar ook over de oplossingen? Bezoek dan het blog Vuurvrouw eens en ontdek alles over dit onderwerp.

Bron: Vuurvrouw.nu

Lees verder

Lichaam & Geest

Hoofdpijn en de overgang, wat kun je er aan doen?

Hoofdpijn en de overgang, je kunt er flink veel last van hebben. Maar wat kun je er aan doen? Het blog Vuurvrouw heeft het voor je op een rijtje gezet.

Geplaatst

op

Paniekaanval tijdens de overgang

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, maar soms is de pijn zo erg dat het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Welke vormen van hoofdpijn er zijn en mogelijke oorzaken heeft het blog Vuurvrouw.nu op een rijtje gezet, met een aantal handige tips die je leven een stuk aangenamer kunnen maken.

Hormonale schommelingen

Vrouwen hebben 3x vaker last van migraine dan mannen. Tot de puberteit komt migraine meer voor bij jongens dan bij meisjes, daarna neemt het snel toe bij meisjes. De eerste menstruatie luidt dus niet alleen de vruchtbare levensfase in, het betekent ook het begin van ongemak door hormonale schommelingen. Een belangrijk aandeel hebben de hoofdpijnen rond de menstruaties: het is aangetoond dat meer dan 50% van de vrouwen met migraine regelmatig rond de menstruatie een aanval krijgt. Deze aanval is in het algemeen lastiger te onderbreken dan migraines buiten de menstruatieperiode.

Ook bij andere levensfasen van de vrouw komen meer migraine-aanvallen voor: na een miskraam, bevalling, borstvoeding of bij het begin van de overgang. Tijdens een zwangerschap zijn er minder klachten, en ook na de overgang nemen de hormonale hoofdpijnen af.

Oorzaken van hormonale of menstruele migraines

Dalingen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen worden als oorzaak gezien voor deze hoofdpijnen. In de natuurlijke cyclus stijgt het oestrogeengehalte tijdens de eicelrijping in de eierstok. Na de eisprong daalt de oestrogeenproductie, en daardoor kan er bij vrouwen die hoofdpijngevoelig zijn migraine ontstaan. De klachten kunnen ook door pilgebruik ontstaan, of door stress, onregelmatig werk, slaaptekort of onvoldoende balans tussen werk en privé.

Migraine is voor meer dan 50% erfelijk bepaald. De klachten worden vaak onderschat of niet herkend door de vrouwen, en ook vanuit hun omgeving, op het werk of bij behandelend artsen is er soms onbegrip. Het is aan te raden om de klachten goed in kaart te brengen bijvoorbeeld in een hoofdpijndagboek en deze met de huisarts te bespreken.

Ook kunt u hier een kijkje nemen op de website van de Nederlandse vereniging van hoofdpijnpatiënten.

Overgang en hoofdpijn

Tijdens de overgangsjaren neemt de hinder van hoofdpijnen toe. Bij een derde van de vrouwen is er een verergering van hoofdpijnklachten die al eerder bestonden. Sommige vrouwen krijgen voor het eerst hoofdpijn zodra zij in de overgang komen of starten met hormoonbehandeling voor de overgangsklachten.

Ook spanningshoofdpijnen nemen toe, vooral bij vrouwen die niet meer (regelmatig) menstrueren. Daling van de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het bloed treedt vaker op dan voorheen, de bloedingen worden onregelmatig en onvoorspelbaar. Dat geldt dus ook voor de hoofdpijnen, en dat maakt het lastig te combineren met normaal werken. Bespreken met de collega’s, leidinggevende of bedrijfsarts is aan te raden, om niet in een negatieve spiraal te geraken.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben die niet allemaal onschuldig zijn. Het is bekend dat een derde van de vrouwen bij het begin van de overgang een hoge bloeddruk heeft. Dit kan zich uiten als hoofdpijn. Het is van belang om de oorzaak van de klachten te ontdekken zodat de juiste behandeling kan worden gestart.

Meest voorkomende hoofdpijnen

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, de meest bekende zijn:

 1. migraine
 2. (spier)spanningshoofdpijn
 3. medicijn-overgebruiks-hoofdpijn
 4. clusterhoofdpijn

Behandeling hoofdpijn

Het is van belang voor de behandeling om te weten om welke soort hoofdpijn het gaat. Het doel van de behandeling kan zijn het stoppen van de hoofdpijn(aanval). Dit noemen we aanvalsbehandeling. Medicijnen worden dan ingenomen bij de eerste voortekenen van hoofdpijn. Ook kan behandeling gericht zijn op het voorkomen van hoofdpijn, dan betreft het een onderhoudsbehandeling. De medicijnen worden dagelijks gebruikt ook zonder dat er klachten zijn.

Migraine

Migraine is een heftige bonzende hoofdpijn, meestal aan 1 kant van het hoofd, die in aanvallen van 1-3 dagen kan voorkomen. Overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken maken dat vrouwen door deze hoofdpijnen noodgedwongen in bed blijven.

Er zijn twee belangrijke typen te onderscheiden:

 • pure menstruele migraine: de hoofdpijnaanvallen komen uitsluitend voor of tijdens de menstruaties of in de pilstopweek
 • menstruatie gerelateerde migraine: er zijn zowel hoofdpijnaanvallen bij de menstruaties als tussen de bloedingen in.

Medicijnen kunnen de pijn verminderen, mits deze op tijd worden ingenomen. Aanvallen rond de menstruaties kunnen worden voorkomen door continue remming van de hormooncyclus met bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Zijn er ook veel overgangsklachten, dan kan hormoontherapie ertoe leiden dat de hoofdpijnen afnemen.

Spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn is een meer chronische pijn door gespannen spieren in de nek, schouders of het gezicht. De oorzaak is overbelasting bijvoorbeeld door stress, tandenknarsen, verkeerde bril of houding. Deze hoofdpijn vorm komt ook meer voor rond de menstruaties zonder dat er een direct verband is met hormoonschommelingen.

Behandeling kan door het wegnemen van oorzaken, vermindering van stress, ontspanningsoefeningen, Cesar therapie of Mensendieck, yoga, gedragstherapie of Mindfulness. Ook spierontspannende medicijnen  of sommige antidepressiva kunnen de klachten verhelpen.

Medicijn-overgebruik

Medicijn-overgebruik is de meest voorkomende oorzaak van chronische hoofdpijnen. Als er op meer dan 15 dagen per maand pijnstillers worden gebruikt of totaal meer dan 15 pijnstillers per maand, zal er gewenning ontstaan. Daardoor zullen er op de dagen zonder medicijnen ook hoofdpijnen optreden.

Het beste is om een poos geen pijnstillers te gebruiken, maar dat kan gepaard gaan met onttrekkingsverschijnselen. Voldoende rust, ontspanningstraining en medicijnen die gericht zijn tegen misselijkheid kunnen de onttrekkingsperiode ondersteunen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor dan de andere hoofdpijnsoorten. Het is een heftige scherpe soms branderige eenzijdige hoofdpijn, vaak rond het oog, die gedurende enkele weken tot maanden in aanvallen van uren optreedt. Tussen deze perioden zijn er lange tijd geen hoofdpijnen. De aanvallen gaan gepaard met roodheid van het oog, tranend oog, gezwollen oogleden aan de aangedane zijde, of een verstopte neus. Er is geen duidelijke oorzaak bekend, maar aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen worden uitgelokt door alcohol, vliegreizen, verblijf op grote hoogte zoals een skivakantie of door sommige medicijnen.

Behandeling van aanvallen kan door medicijnen of extra zuurstof via een neusslangetje of kapje over neus en mond.

Wat kunt u zelf doen?

 1. Hebt u vaak hoofdpijn en wilt u weten welke soort, doe dan de hoofdpijntest.
 2. Klachten goed in kaart brengen bijvoorbeeld in een hoofdpijndagboek en op menstruatiekalenders, en deze meenemen naar de arts.
 3. Vermijd potentiële triggers van hoofdpijnen zoals in voeding, bepaalde geuren, licht, geluid, vermoeidheid of onregelmatig leven.
 4. Pas op voor overgebruik van pijnstillers, maar neem medicijnen tijdig in en zorg ervoor dat deze in een rustige omgeving de kans krijgen hun werk te doen.
 5. Bespreek uw klachten met de huisarts, blijf samen zoeken naar oplossingen.
 6. Vraag eventueel advies van de neuroloog in een hoofdpijncentrum als er twijfel is over de diagnose, of wanneer de voorgestelde behandeling onvoldoende effect heeft.
 7. Vraag om onderzoek door de gynaecoloog om andere oorzaken van de klachten te achterhalen, of bij andere klachten van de menstruatiecyclus.
 8. Overleg eventueel met de bedrijfsarts over werkaanpassingen waarmee aanvallen op het werk kunnen worden verminderd of beter opgevangen.
 9. Vertel over uw hoofdpijnproblemen op het werk, om zo steun of begrip te krijgen van uw collega’s.
 10. Ontspanningsoefeningen, houding- en bewegingsverbetering, goede bril, aanpak van tandenknarsen etc. kunnen bijdragen aan verlichting van hoofdpijn door (spier)spanning.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoofdpijn of andere pijnen? Bezoek dan het blog Vuurvrouw.nu.

Bron: Vuurvrouw

Lees verder

Meest gelezen