Volg ons

Vrije tijd

Elektrische fiets of niet? Veilig de weg op!

Veilig met de fiets op pad, hier moet je op letten. Kies je voor een gewone fiets of is een elektrische fiets juist beter?

Geplaatst

op

Elektrische fiets

De elektrische fiets is helemaal in! Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt veilig de weg op gaat? Laatjenietvallen.nl heeft alles waar je op moet letten voor ons op een rijtje gezet. Zo zorgen we ervoor dat we altijd veilig op de fiets stappen.

Fietsen is hartstikke gezond, het zorgt ervoor dat u langer fit en mobiel blijft. Door te fietsen houdt u uw conditie op peil en uw benen sterk. Een fiets maakt het gemakkelijk om boodschappen te doen en een bezoekje te brengen aan een vriend of familielid. Maar als we ouder zijn kunnen bepaalde beperkingen ervoor zorgen dat fietsen moeilijker wordt. Het is bovendien ook steeds drukker geworden op straat. Toch is het beter om de fiets zo lang als u kunt te blijven gebruiken, juist omdat beweging zo goed is. Bovendien kunt u dankzij de fiets nog veel zelfstandig doen. Om u te helpen lekker te blijven fietsen, geven wij u nuttige informatie en tips zodat u veilig met de fiets op pad kunt!

Goed voorbereid op weg

Goede voorbereiding is het halve werk nietwaar? Denk daarbij bijvoorbeeld aan uw schoenen. Goede schoenen zijn belangrijk bij het lopen, maar zeker ook op de fiets. Draag schoenen met niet te gladde zolen zodat uw voeten niet van de trappers afglijden. En uiteraard zijn uw ogen belangrijk. Goed zicht zorgt voor meer veiligheid. Vergeet uw bril niet en draag een zonnebril (op sterkte) bij zonnig weer, niet alleen in de lente en zomer. Juist in de herfst en winter kan een laagstaand zonnetje hinderlijk zijn. Draagt u een varifocusbril? Deze is niet altijd geschikt voor op de fiets. Overleg met uw opticien wat voor u de beste oplossing is. Verder is uw gehoor belangrijk in het verkeer. Wanneer u niet goed hoort wat er om u heen gebeurt, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Laat daarom regelmatig uw oren controleren. En wanneer u moeite hebt met achterom kijken, dan zijn fietsspiegels op het stuur handig zodat u sneller verkeer achter u tijdig ziet.

De fiets

Uiteraard moet uw fiets veilig zijn. Laat uw fiets jaarlijks controleren bij een fietsenmaker. Remmen, banden, verlichting, frame, bouten en moeren, de ketting, spaken, echt alles wordt bij een grondige check gecontroleerd en als nodig gerepareerd of vervangen. Ook is het belangrijk dat de banden niet zacht zijn. Pomp ze regelmatig op of laat het bij de fietsenmaker doen. Veel fietsenmakers doen dit gratis. Verder moet het zadel op de juiste hoogte zijn afgesteld. Het is belangrijk dat u goed met uw voeten plat op de grond kunt als u zit. Dan hoeft u ten eerste bij een verkeerslicht niet af en op te stappen, en ten tweede verkleint het de kans op omvallen mocht u uw evenwicht verliezen. Op- en afstappen is trouwens ook veel gemakkelijker met een lage instapfiets. Damesfietsen hebben een lage instap, dus heren: schroom voor uw eigen veiligheid niet om de fiets met stang te vervangen door een damesfiets. Er bestaan zelfs speciale fietsen gericht op senioren, zoals met een extra lage instap, driewielfietsen en elektrische fietsen.

Verlichting

Verlichting is natuurlijk ook belangrijk. Laat de ouderwetse dynamo voor wat het is en kies voor een setje LED-lampen die u op uw stuur en bagagedrager klemt. Deze blijven branden wanneer u stilstaat en bovendien geeft een LED-koplamp veel meer licht, wat uw zicht in het donker verbetert. Als laatste: doet u boodschappen met de fiets? Vermijd dan tassen aan het stuur want deze kunnen u uit balans brengen. Een set stevige fietstassen achterop is een stuk veiliger.

Elektrische fiets

Misschien denkt u erover om de gewone fiets te vervangen door een elektrische fiets zodat u nog langer kunt blijven fietsen. Zeker een aanrader! Maar bedenk wel dat elektrische fietsen een snelheid van 25 kilometer per uur kunnen halen. Dat is best snel en kan wel even wennen zijn. Daarom is het goed om te vragen of u eerst een proefrit kunt maken op een rustige plek zodat u vertrouwd kunt raken met de fiets. Ook als u een gebruikte fiets wilt aanschaffen. Vraag dan aan de verkopende partij of u de fiets eerst mag testen. Bij verschillende fietsenwinkels in de stad kunt u proefritjes maken, zoals in de winkel en het testcenter van Fietsenwinkel.nl, in het experience center van Mango Mobility en bij JUIZZ.

In het verkeer

Tot slot geven wij u tips hoe u zo veilig mogelijk met de fiets deelneemt aan het verkeer. Haast u niet om te beginnen. Wanneer mensen haastig of gestrest zijn, gebeuren er meer ongevallen. Houd ook ruim afstand van berm of stoeprand, dat voorkomt valpartijen. Pas verder op met naast elkaar fietsen, zeker als fietspaden niet afgeschermd van de weg liggen. Zorg dat u snel en veilig weer achter elkaar kunt fietsen als er sneller achteropkomend verkeer aankomt. Houd in een groep ook voldoende afstand. Maakt u langere fietstochten, neem dan om vermoeidheid te voorkomen af en toe een pauze op een bankje en eet en drink wat. Als het kan, vermijd dan liever drukke momenten in het verkeer, zoals in de spits of wanneer scholen uitgaan. Verder is het verstandig om bij slecht weer even goed na te denken of u de fiets wilt gebruiken. Niet alleen bij echt winterse omstandigheden, ook als het miezert of regent kan het onverwacht glad zijn. En heel belangrijk: denk aan de dode hoek van vrachtauto’s! Haal niet rechts in en stop niet naast, maar achter de vrachtwagen.

Een laatste tip: komt u tijdens het fietsen in uw gemeente onveilige situaties tegen, zoals losse tegels, gaten in het wegdek, uitstekende boomwortels of iets ander wat u opvalt? Meldt dit dan bij de gemeente. Ook is het mogelijk uw klacht of melding door te geven via www.fietsersbond.nl/meldpunt, of via de Vebeterdebuurt app.

Ned7 is dé lifestyle community met nieuws over alles wat ons dagelijks bezighoudt. Van voeding tot huishouden.

Lees verder
Advertentie
Reacties

Vrije tijd

Welke regels gelden voor een fietsvakantie met de elektrische fiets?

Op fietsvakantie met je elektrische fiets, je zou denken dat dat zomaar kan. Maar toch zijn er regels die je van te voren moet checken.

Geplaatst

op

door

Fietsvakantie met elektrische fiets

Wapperende haren en de zon in het gezicht. De zomer is nu echt begonnen dus hopelijk ook het perfecte weer voor een fietsvakantie! Dit kan natuurlijk op een gewone fiets, maar met een elektrische fiets op vakantie is tegenwoordig veel makkelijker. Eerder is er al geschreven over het veilig op stap gaan met de elektrische fiets. Maar welke regels gelden er eigenlijk wat betreft verzekeringen? Het meenemen van elektrische fietsen met de auto en de regels in het buitenland? Lees gauw verder voor de antwoorden!

Soorten elektrische fietsen

Er bestaan verschillende soorten elektrische fietsen. Rijd je op een elektrische fiets die harder dan 25 kilometer per uur kan en heeft de elektromotor een vermogen van meer dan 250 watt (tot maximaal 4000 watt)? Dan moet je even goed opletten, want dan gelden de regels voor bromfietsers. Dit houdt in dat je alleen op rijbaan 45 km/h fietsen, binnen de bebouwde kom 30 km/h en daarbuiten 40 km/h. Belangrijk is dat je een wettelijk aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Waarom heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Misschien denk je wel: een aansprakelijkheidsverzekering voor op de fiets? Bij een elektrische fiets is het altijd aan te raden en in sommige gevallen is het zelfs verplicht! Fiets je op een normale fiets of een elektrische fiets die maximaal 25 km/h? Dan word je gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Bij een elektrische fiets die harder kan, is dit echter niet direct het geval, omdat dan de regels van een bromfiets gelden. Door de hoge snelheid loop je zelf ten slotte ook een hoger risico!

Elektrische fiets meenemen met de auto?

Bezoek je graag pittoreske dorpjes in Nederland en combineer je dit graag met een fietsvakantie? Dan is het misschien niet nodig om eerst met de auto te gaan. Maar zodra je wat verder weg gaat, bijvoorbeeld naar Duitsland, wil je misschien eerst met de auto naar de bestemming en van daaruit verder op de elektrische fiets. Het is handig om te weten waar je op moet letten. Elektrische fietsen kunnen, net als gewone fietsen, op een fietsendrager. Het is wel belangrijk dat je er even op let hoeveel de maximale kogeldruk is (het aantal kilogram dat de trekhaak kan dragen). De kogeldruk wordt op de trekhaak weergegeven. Dit aantal verschilt per auto, het merk en het type van de trekhaak.  Een elektrische fiets (of twee) kan dus in principe op een gewone fietsendrager, maar hou het gewicht van de mee te nemen fiets(en) goed in de gaten.

Welke algemene regels gelden er in Europa?

Voor de normale elektrische fiets gelden de volgende regels:

 • Er geldt geen minimale leeftijd;
 • Er is geen rijbewijs nodig;
 • Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is aan te raden;
 • De fiets hoeft geen kenteken te hebben;
 • Je moet op het fietspad rijden;
 • Het dragen van een helm is aangeraden.

Voor elektrische fietsen die sneller dan 25 km/h kunnen, gelden de volgende regels:

 • Fietsen op het bromfietspad is verplicht. 30 km/h in de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom 40 km/h. 45 km/h op de rijbaan;
 • De elektrische fiets moet een achteruitkijkspiegel hebben;
 • De elektrische fiets moet een gele kentekenplaat hebben;
 • Het dragen van een helm is verplicht;
 • Minimale leeftijd is 16;
 • Het hebben van rijbewijs AM is verplicht;
 • Een WA verzekering is verplicht.

Populaire fietsbestemmingen en de regels

Duitsland

Wil jij je vakantie doorbrengen op bijvoorbeeld een vakantiepark in Duitsland en gaat de elektrische fiets mee? Let dan op de volgende regels:

 • In de grote steden van Duitsland mag je op het trottoir fietsen. Kinderen onder de 8 moeten zelfs verplicht op het trottoir fietsen. Verder heeft Duitsland speciale fietsstraten waar je ook met de elektrische fiets verplicht moet fietsen;
 • Je fiets moet zowel een voor- als achterrem hebben;
 • Vast voor- en achterlicht is verplicht: losse lampen zijn niet voldoende;
 • Kinderen moeten altijd een helm dragen tijdens het fietsen;
 • Fietsen met de mobiel in de hand kan een boete opleveren.

Spanje

Ga je fietsen in Spanje? Let dan wel even op het volgende:

 • Het is voor iedereen verplicht is een helm te dragen wanneer buiten de bebouwde kom gefietst wordt! Dus ook met een gewone fiets;
 • Verder wordt het aangeraden reflecterende kleding te dragen;
 • Met licht fietsen is gek genoeg niet verplicht;
 • Het is ten strengste verboden met koptelefoon op of mobiel in de hand te fietsen.

Italië

In Italië is het minder populair om gewoon even voor het plezier een rondje te fietsen. Er wordt echter veel gefietst op racefietsen en mountainbikes. Toch is het goed mogelijk om op fietsvakantie in Italië te gaan, want er komen steeds meer fietspaden, fietsroutes en fietshotels. In Italië is het dragen van een helm aan te raden, omdat het vaak enorm druk is op de wegen en niet alle wegen geasfalteerd zijn.

Nu is het alleen nog van belang dat jij de beste bestemming vindt voor je vakantie met de elektrische fiets! Banden oppompen, fiets opladen en gaan!

Lees verder

Natuur

Heerlijk relaxen op je tuinbank!

Het zonnescherm mag weer uit en de tuinbank kan weer in de achtertuin worden gezet. Het is zomer! Maar welke tuinbank past bij jou?

Geplaatst

op

door

Tuinbank in de achtertuin

Het is zomer! Eindelijk kun je wel zeggen, want het leek er even op dat we dit jaar nooit meer in de tuin konden zitten. Maar gelukkig, het zonnescherm mag uit en de tuinbank kan weer worden neergezet. Tijd om te relaxen in de tuin!

Om echt te kunnen genieten in de achtertuin is het van belang dat de tuin van alle gemakken is voorzien. Lekker zittende tuinbanken horen daar bij en zijn essentieel om in de tuin te kunnen ontspannen met jouw gezin, familie of vrienden. Maar welke tuinbanken zijn het meest geschikt voor jou?

Exotische loungebank voor in de tuin

Populair is momenteel een loungebank in de tuin met een exotische uitstraling. Dit type loungebank haalt op subtiele manier de tropen naar de achtertuin. Gewild is bijvoorbeeld de Long Beach tuinbank. Dit merk tuinbank is voorzien van erg comfortabele kussens en heeft een hoge en sterke rugleuning. Het frame van de bank is van staal en doorvlochten met touw. Als je deze bank aanschaft, weet je zeker dat jouw tuin er relaxed en stijlvol uit komt te zien!

Kies voor koninklijke luxe

Van hoogwaardig gemaakt aluminium en met koninklijke allure is de VidaXL tuinbank. Deze tijdloze tuinbank heeft een enorme luxueuze en strakke uitstraling, maar is tegelijk tijdloos meubilair waar je over twintig jaar nog de show mee steelt. Het materiaal van deze prettig zittende bank, waar je uiteraard siervolle kussens op kunt leggen (maar dat hoeft niet), is roestbestendig en goed bestand tegen uiteenlopende weersituaties.

Houten tuinbank als all-time klassieker

Een tuinbank van hout zie je nog steeds veel in Nederlandse tuinen. En dat is logisch, want een houten tuinbank is een all-time klassieker, een evergreen onder de tuinbanken. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei modellen, maten en soorten, overschilderbaar en zitten superrelaxed.

De multifunctionele tuinbank

Geliefd is vandaag de dag ook de multifunctionele tuinbank. Dit soort bankjes is voorzien van meerdere zitplekken en heeft een uitklapbaar tafeltje in het midden. Praktisch dus en ideaal om schaaltjes met eten, een glas lekkere witte wijn of het boek wat je aan het lezen bent even op te leggen. Vooral samen met je partner is dit bankje knus en gezellig en een echte sfeermaker!

Canadees design

In Canada zijn houten tete-a-tete banken voor in de tuin erg populair. Niet alleen zitten deze banken superieur, ook bieden ze een houten tafelblad in het midden waar je jouw lekkere cocktail op kunt neerzetten.

Lees verder

Meest gelezen