Volg ons

Liefde

Helpt seks tegen Alzheimer?

Kan seks tegen Alzheimer helpen? Volgens onderzoek uit Canada is er wel degelijk een verband. Blogger Annedieke Küchler onderzoekt het.

Geplaatst

op

Seks tegen Alzheimer

Seks tegen Alzheimer? Zou het echt werken? Iedere week schrijft blogger Annedieke Küchler hier over liefde en relaties. Dit keer onderzoekt ze de claim dat een actief seksleven kan helpen bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.

Een vrijpartij op z’n tijd kent vele goede gevolgen: een sterker hart, een beter humeur, verbondenheid in een relatie, een slanker lijf, een verminderde kans op hormoon-gerelateerde kankers en…een helderder hoofd.

Weet je nog oudje?

Zo blijkt uit nieuwe studie van de University of Wollongong in Australië, die is gepubliceerd in Archives of Sexual BehaviorOnderzoeker Mark Allen keek naar ruim 6000 mensen van 50 jaar en ouder. Hij vroeg hen naar hun gezondheid, emotionele band met de partner én seksuele activiteiten. Daarna liet hij ze een geheugentest doen. 2 jaar kwamen ze terug om de opdracht opnieuw te doen.

Fijne relatie

Mensen die seksueel actiever waren én zich meer emotioneel verbonden voelden met hun partner, beschikten over een beter geheugen. Hoewel het geheugen in die twee jaar wel verslechterde, was dat dus minder het geval voor het kortetermijngeheugen van de ouderen met een b(l)oeiend seksleven.

Hippocampus

De onderzoekers vonden dus een verband tussen de groei van de hippocampus (het deel van de hersenen wat bij dementie vaak het eerst getroffen wordt), het geheugen van het zenuwstelsel en seks. Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Canada bleek ook al dat vrouwen met meer seks een beter geheugen hebben. Nu blijken ook de heren van dit gegeven te profiteren. Vermoedelijk zorgen de geluksstoffen, zoals dopamine en oxytocine, die vrijkomen bij een vrijpartij hiervoor. Anderen denken dat het komt doordat seks zorgt voor een groei van cellen in de geheugendelen van het brein.

Seks tegen Alzheimer

Eerlijk gezegd maakt dat ons niet eens zoveel uit; we hebben onze redenen weer. En o ja, trouwens: zoenen werkt ook. Waar wacht je nog op?

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Bezoek dan eens het blog Lustlove.life van blogger Annedieke Küchler.

Annedieke Küchler is onderzoeksjournalist en blogt over seks en relaties op het meest gelezen blog in Nederland over dit onderwerp.

Lees verder
Advertentie
Reacties

Liefde

Lelijke mannen zijn ideale partners

Lelijke mannen, ze blijken de beste keuze te zijn als je op zoek bent naar de liefde van je leven. Maar waarom eigenlijk?

Geplaatst

op

Lelijke mannen

Lelijke mannen moet je hebben als je op zoek bent naar de liefde van je leven. Onderzoek uit Amerika wijst dat uit. Maar ben je het daarmee eens? Blogger Annedieke Küchler kijkt naar de resultaten van het onderzoek om erachter te komen waarom lelijke mannen eigenlijk de beste keuze zijn!

‘Trouw met de kikker, niet met de prins’, is het advies van New York Post, naar aanleiding van een studie van Florida State University en Southern Methodist University in Texas. Zij analyseerden 113 jonge stellen die minder dan 4 maanden getrouwd waren. Allen werden gefotografeerd en kregen een cijfer op een schaal van 1 tot 10 op vlak van aantrekkelijkheid, zowel van gezicht als van lichaam. Ook werd genoteerd hoe hard ze hun best deden om in vorm te blijven, door op hun eten te letten en te sporten.

Mooi of lief?

Vrouwen blijken gelukkiger met de mannen die niet op de eerste rij stonden qua fraai uiterlijk. Zij compenseren dit namelijk met lieve daden, zoals cadeaus geven, veel ‘geven’ op seksueel vlak en meer inzet in huis en tuin. Zulke echtgenoten zijn toegewijder en investeren meer in het plezieren van hun vrouw, als ze het gevoel hebben minder aantrekkelijk te zijn dan zij.

Onzeker

Omgekeerd zijn vrouwen met een knappe man veel geobsedeerder bezig met door sporten en diëten, om zo goed mogelijk in vorm te blijven. “Deze studie suggereert dat een fysiek aantrekkelijke mannen een negatieve invloed kunnen hebben op hun vrouwen, zeker als die van zichzelf niet erg aantrekkelijk zijn,” aldus psychologe Tania Reynolds. “Een manier om deze vrouwen te helpen, is door als partner veel bevestiging te geven en ook complimenten te geven over zaken die niets met uiterlijkheden te maken hebben.”

Meer weten?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom seks en relaties? Bezoek dan het blog van Annedieke Küchler Lustlove.life.

Lees verder

Liefde

Gay Pride 2018 voor veel ouderen hard nodig

Gay Pride 2018 is weer van start gegaan deze week, maar hoe staat het eigenlijk met de acceptatie van homoseksuele ouderen in Nederland?

Geplaatst

op

Gay Pride 2018

Gay Pride 2018, het is weer zover. Deze hele week staat in het teken van gay pride met als klap op de vuurpijl natuurlijk de canal parade aan het einde van de week. Veel mensen zullen denken: “Ach, die gay pride is tegenwoordig toch niet echt meer nodig?”, maar niets is minder waar. Vooral bij oudere holebi’s rust er nog een groot taboe op het onderwerp.

Blogger Annedieke Küchler kijkt met haar blog Lustlove.life waarom veel homoseksuele ouderen moeite hebben om openlijk uit te komen voor hun geaardheid zodra ze in een verpleeg- of verzorgingshuis terecht komen.

Homoseksualiteit

De Gentse OCM- rusthuizen haalde een Nederlandse expert in huis om holebi’s zich beter te doen thuisvoelen in de rusthuizen. Het taboe rond homoseksualiteit bij 60-plussers is nog te groot.

Nederlandse expertise

Om dat te doorbreken, wordt het nodige ondernomen bij onze zuiderburen. Eind vorig jaar werd woon-zorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg gescreend op holebi- en transgendervriendelijk beleid in het kader van een proefproject van de Vlaamse Overheid. Het personeel kreeg er vormingen van expertisecentrum Kliq. En  de Nederlandse Eveline van de Putte kwam naar woon-zorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde, zo meldt Het Vlaamse Nieuwsblad.

Tour d’Amour

De auteur van ‘Stormachtig Stil’, over holebi-ouderen (momenteel werkt ze aan een boek over oudere transgenders) trad na haar voorstelling ‘Tour d’Amour’ in gesprek met senioren en personeel uit alle Gentse woon-zorgcentra. “Oudere holebi’s komen uit een tijd dat homoseksualiteit niet bespreekbaar was”, zegt ze. “Daarom zijn ze er vandaag nog altijd een pak voorzichtiger over. Met alle gevolgen van dien: ze vereenzamen of sukkelen in een depressie.”

Roze rimpels

In het Amsterdamse woon-zorgcentrum De Rietvinck mochten homoseksuele, bejaarde stellen 30 jaar geleden al samenwonen. Naast het zorgcentrum staat inmiddels het L.A. Rieshuis, een complex met aanleunwoningen die speciaal voor roze ouderen zijn bedoeld.

Meer weten over Gay Pride 2018?

Wil je weten wat er allemaal gebeurt deze week tijdens de Gay Pride 2018? Bekijk hier het programma of bezoek de officiële website.

Lees verder

Liefde

Online datingsites een hit bij 50-plussers

Online datingsites zijn populair onder 50-plussers. Maar nemen ze ook voldoende maatregelen om dit veilig te doen?

Geplaatst

op

Online datingsites

Online datingsites zijn hartstikke populair bij 50-plussers. Ons land kent inmiddels veel singles van 50-plus, dus verbazend is het niet. Maar hoe veilig is het om contact te leggen via online datingsites? En hoe gaan 50-plussers daarmee om? Blogger Annedieke Küchler bekeek de resultaten van het Nationale 50Plus Panel dat onderzoek deed naar dit onderwerp.

Online dating wordt steeds populairder, vooral onder 50-plussers. Maar de wijsheid komt ook met de jaren. Want na alle berichten over datingfraude, nepprofielen en zogenaamde ‘scammers’, worden de seniore surfers wel stukken voorzichtiger. Maar na de eerste digitale contacten met een potentiële partner is de argwaan fluks verdwenen. Telefoonnummers worden uitgewisseld en al snel zitten de singles gezellig samen aan de keukentafel.

Vrouwen vaker happy single

In Nederland zijn er ongeveer 1,6 miljoen alleengaande 50-plussers. Dat is bijna een kwart van die hele leeftijdscategorie. Uit onderzoek van het Nationale 50plus Panel van Startpagina.nl onder ruim 1.700 50-plussers, blijkt dat 70% weleens of vaker gebruik maakt van dating-sites of -apps. Toch zijn de meesten niet ongelukkig ongebonden: 2 op de 5 mannen en bijna 3 op de 5 vrouwen zoeken niet, omdat ze tevreden zijn met hun huidige situatie. Een andere kant vormen de 50-plussers die al een relatie hebben en nog een ‘avontuurtje’ voor erbij zoeken. Mannen (20%) vele malen vaker dan vrouwen (4%).

Groene blaadjes

Opvallend is de afnemende interesse in leeftijdsgenoten naarmate de eigen leeftijd toeneemt. Ruim een kwart van de 50’ers vindt leeftijdsgenoten aantrekkelijk, terwijl dit onder 70’ers is afgenomen naar 14%. Bijna de helft van alle mannen op online datingsites gaat op zoek naar een een jongere potentiële partner. Bij de vrouwen is dat trouwens ook een kwart.

De regenboog

Relaties tussen homoseksuele stellen worden steeds breder geaccepteerd. Slechts 5% heeft er nog moeite mee. 84% vindt het totaal geen punt, waarbij aangetekend moet worden dat vrouwen daar makkelijker in staan dan mannen.

Schuilen

Meer dan een kwart van de datende senioren gebruikt een verzonnen naam om zijn identiteit te beschermen, blijkt uit een recent onderzoek van Datingsitekiezen.nl onder 1037 respondenten. Privacy en veiligheid zijn geen onbekende termen in de datingwereld. Zo sloegen de Consumentenbond, Thuiswinkel en diverse grote spelers in de branche, in 2014 de handen ineen en startten zij het Keurmerk Veilig Daten.

Foto’s

Ondanks dit initiatief lijkt de 50-plusser anno 2018 zich niet volledig veilig te voelen op online datingsites. 38% van de vrouwelijke en 24% van de mannelijke daters, gebruikt een pseudoniem en/of bijnaam om zijn of haar identiteit te verhullen. De privacygevoeligheid ligt hoger bij single vrouwen dan bij alleenstaande mannen. Meer dan de helft van de vrouwelijke respondenten zegt bij het aanmelden op een datingsite geen profielfoto toe te voegen. Bij de mannen is dat 30%.

En dan is het al snel gezellig

Daarentegen deelt 35% van de respondenten binnen een week zijn mobiele telefoonnummer met zijn of haar online date. Daarnaast vindt 28% van de respondenten zijn eigen woning de ideale plek voor een eerste date.

Meer weten?

Wil je meer weten over seks, relaties en liefde? Blogger Annedieke Küchler deelt het laatste nieuws over deze onderwerpen via haar blog LustLove.Life.

Lees verder

Meest gelezen