Wonen

Zorg verlenen is alsof je een vliegveld runt

Is zorg verlenen te vergelijken met het runnen van een vliegveld? Vaak wel volgens een medewerker van Domus Magnus. Ze legt het uit.

Zorg verlenen

Dit gastblog is geschreven door een medewerker van Landgoed Klein Engelenburg in Brummen

Woonzorglocatie Klein Engelenburg op een doordeweekse morgen. In de gangen van het statige landhuis kuieren bewoners op weg naar hun ontbijtplek. De geur van verse koffie en jus d’orange prikkelt de neus. Twee dames genieten al van hun gekookt eitje. Een echtpaar neemt rustig plaats aan hun vaste tafeltje bij het raam. Zo van buiten lijkt het landgoed een vredig herstellingsoord, waar de oudere mens zich omringt weet door zorg en een tikje luxe. Maar achter de schermen is er van serene rust weinig sprake. Het gonst van de acties, afspraken, disciplines en controles.

Verandering baart kunst

Klein Engelenburg was de eerste locatie van woonzorgorganisatie Domus Magnus en bestaat al sinds 2004. Particuliere ouderenzorg in deze vorm was best iets nieuws 14 jaar geleden. De woonzorglocatie ontstond vanuit het idee om in een situatie zoals thuis de mooiste vorm van zorg, welzijn en leven aan te bieden. Afgelopen jaren veranderde er van alles in het zorglandschap. In toenemende mate tekent zich een maatschappelijke ontwikkeling af waarin ouderen langer thuis blijven wonen, welke zich ook vertaalt in een geleidelijke toename van de zorgzwaarte van de bewoners op het moment dat zij verhuizen naar een zorgcentrum. Deze ontwikkeling is niet specifiek voor onze locatie maar geldt, denk ik, voor alle ouderenzorgorganisaties in Nederland.

Zorg verlenen

Het zorgcentrum dat ambities waar wil maken wordt in mijn ogen steeds meer een mengeling van ziekenhuis, vliegveld en beursgenoteerd bedrijf. Zo wil je natuurlijk optimale en intensieve zorg bieden, maar heb je tegelijkertijd te maken met de eisen die zorgverzekeraars en overheid stellen. De link naar het ziekenhuis is op zich een logische vergelijking. Veel instanties hanteren voor particuliere verzorgingshuizen dezelfde normen, richtlijnen en wet- en regelgeving als voor ziekenhuizen. Daarbij verleen je optimale zorg (voor ouderen). Om de omgeving zo vriendelijk te houden biedt je faciliteiten die de keerzijde van het ouder worden, de gebreken, zo onopvallend mogelijk wegneemt. Als onbevooroordeeld bezoeker merk je iets van die zorg door het aantal geparkeerde rolstoelen en gecontroleerde in- en uitgangen, maar verder is de sfeer rustig en gemoedelijk.

De link naar een vliegveld

De link naar een vliegveld lijkt daarentegen niet zo voor de hand liggend, maar een kijkje achter de schermen maakt de vergelijking duidelijk. Op dit verzamelpunt worden enorm veel verschillende logistieke disciplines onder soms sterk wisselende omstandigheden uitgevoerd. Er zijn veel soorten ‘reizigers’ die met verschillende doelen neerstrijken op een centraal punt. Je hebt mensen die voor enkele dagen logies in het zorghotel nemen, bijvoorbeeld omdat ze willen aansterken na een zware operatie of even geen mantelzorg hoeven in te schakelen. Daarnaast is een grote groep vaste bewoners die met minder zware of juist hele zware ‘beperkingen’, zowel geestelijk als lichamelijk, hun intrek hebben. Velen hebben ten opzichte van elkaar tegengestelde wensen, die toch op de centrale plek doorgaans vervuld worden. Langs en om deze groep Klein Engelenburg-bewoners heen trekt een heel leger van toeleveranciers, verzorgers, activiteitenbegeleiders, schoonmakers, keukenpersoneel en controleurs voorbij. Zij zorgen voor het soepel functioneren van het geheel. De dynamiek bestaat uit het ‘just in time’ leveren van complexe zorg, maaltijden (met verschillende dieetwensen), hygiëne, entertainment, rust en regelmaat.

Vergelijking met een beursgenoteerd bedrijf

De vergelijking met een beursgenoteerd bedrijf tot slot is eenvoudig te begrijpen als je weet hoe scherp beursgenoteerde bedrijven worden gecontroleerd. Accountants, fiscalisten, juristen maar ook criticasters als zorgverzekeraars, inspecties, overheden, en media kijken van buitenaf toe en hebben permissie een oordeel geven over het reilen en zeilen van de onderneming. De ‘aandeelhouder’, lees de familie van de bewoners, is ook zeer sterk betrokken bij het wel en wee van vader of moeder en mag dus ook een oordeel hebben over woonzorglocatie Klein Engelenburg. Graag zelfs. We hebben oog voor elk verzoek en alle motivatie om die optimale zorg, op een veilige plek die voelt als thuis iedere dag te bieden.

Je begrijpt het, deze drie-éénheid bruist, stuurt, corrigeert en past aan, maar treedt nooit op de voorgrond. Kopje koffie op een rustige ochtend? Met alle plezier!

Meer weten?

Wil je meer weten over zorgorganisatie Domus Magnus of over de locatie Landgoed Klein Engelenburg in Brummen? Bezoek dan de website of de pagina over de locatie.

Ook interessant

Scroll to top blauw