menu

Zelfredzaam blijven volgens oma Annie

Zelfredzaam blijven op hoge leeftijd kan heel moeilijk zijn. Vooral als je voor het eerst in je leven geconfronteerd wordt met even niet meer zelfredzaam kunnen zijn, omdat je in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Oma Annie uit Veldhoven hebben we hier op NED7 afgelopen zomer leren kennen. Ze is 90 jaar en woont nog steeds zelfstandig. Ze is vrolijk, positief en heel erg nuchter. Maar na onze kennismaking met haar ging het even helemaal niet goed met oma Annie. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en was voor het eerst in haar leven afhankelijk van anderen. En dat viel heel erg zwaar. “Ik ben in een keer oud geworden”, aldus oma Annie.

Zelfredzaam blijven valt niet mee

Sinds ze terug is uit het ziekenhuis voelt ze zich anders. En ook haar overleden echtgenoot mist zij heel erg. Omdat ze nog herstellende is, is er een bed in de huiskamer gezet. Ze snapt dat het nodig is maar leuk vindt ze het niet. Oma Annie: “Dat bed dat mis ik boven. Want dan mis ik mijn maatje”.

Hulpmiddelen in huis

Ze maakt tegenwoordig ook gebruik van hulpmiddelen in huis, zoals een alarmknop die ze bij zich draagt voor het geval ze ’s avonds valt. Met deze hulpmiddelen is oma Annie toch in staat om zelfstandig thuis te blijven wonen en zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven.

De moed erin houden

“We moeten toch de moed erin houden”, aldus oma Annie. Opgeven is namelijk geen optie voor haar. Zolang ze nog thuis kan blijven wonen wil zij ook thuis blijven wonen. “Ik zal proberen weer een beetje optimistischer te zijn. Meer kan ik niet zeggen.”

“Eigenwijs ben ik dan. Ik heb nog wel een eigen mening. Dat is nog heel veel waard.”

Dit videoportret is gemaakt door Lizette Nouwens, de kleindochter van oma Annie. Lizette werkt bij GGD GHOR Nederland bij de afdeling Innovatie en Kwaliteit.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten