menu

Wij zijn heel slecht voorbereid op brand

Wij Nederlanders zijn slecht voorbereid op brand. Dit blijkt uit onderzoek van Nest, een bedrijf dat oa. rookmelders maakt. Ruim 1.000 mensen werden voor dit onderzoek ondervraagd en wat bleek…1 op de 4 mensen weet niet of de rookmelder thuis wel goed functioneert.

15% weet niet of rookmelder werkt

Ernstiger is het dat 4 op de 5 volwassenen de rookmelder niet maandelijks test. En nu we toch bezig zijn met wat zorgwekkende uitkomsten van het onderzoek: maar liefst 15% van de ondervraagden zegt überhaupt nooit te testen of de rookmelder wel werkt. De reden hiervoor? De meeste mensen geven aan dat ze de rookmelder irritant vinden vanwege het gepiep bij een lege batterij. Ook vertrouwen ze het apparaat niet omdat er vaak een vals alarm is.

Slecht voorbereid op brand

Meer dan 50% van de mensen gaven tijdens het onderzoek aan dat zij nooit hebben nagedacht over een vluchtroute bij brand. En ook de kennis over wat je nog kunt doen bij brand is minimaal. Zo denkt bijvoorbeeld 86% (!) dat ze bij brand meer dan 5 minuten hebben om nog spullen veilig te stellen en te vluchten, terwijl dit juist maximaal 5 minuten is. Overigens is de mobiele telefoon veruit het populairste item dat mensen als eerste mee zullen nemen als er brand uitbreekt. Op de tweede plaats staat de portemonnee of handtas en op drie de huis- of autosleutels. Op nummer 4 komt pas het huisdier en slechts 11% zegt helemaal niets mee te nemen als zij in zo’n soort situatie terecht komen.

Forse stijging brandwonden

Bij brand horen natuurlijk ook brandwonden als je het ongeluk hebt jezelf te verbranden. En daar ziet de Nederlandse Brandwonden Stichting en sterke stijging in. Overigens gaat het hierbij niet alleen om brandwonden naar aanleiding van brand, maar juist ook door huis-, tuin- en keukenongelukken. Vooral onder ouderen blijkt het aantal sterker te stijgen. Volgens het Brandwondencentrum Groningen zien zij bijvoorbeeld de sterkste stijging onder 70-plussers en 80-plussers. De afgelopen 8 jaar nam het aantal ouderen met derdegraads verbrandingen maar liefst 50% toe. En dat is een zorgelijke ontwikkeling als je je bedenkt dat ouderen veel meer moeite hebben te herstellen van een dergelijke verbranding.

Langer thuis blijven wonen de oorzaak

De oorzaak van de stijging moet gezocht worden in de ontwikkeling dat ouderen langer thuis blijven wonen. Volgens brandwondenarts Sonja Scholten komen deze verbrandingen bij ouderen vooral door koken, heet water, kachels en omgevallen kaarsen. Ouderen genezen minder goed dan jongeren omdat zij een dunnere huid hebben én omdat zij ook meer aandoeningen hebben die de gezondheid verzwakken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld diabetes.

Verwachting is dat dit aantal, de komende jaren, zal toenemen omdat wij met z’n allen ouder worden, langer thuis blijven wonen en omdat er in het totaal domweg ook meer ouderen zullen zijn.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten