Wonen

Werken in de zorg is meer dan lichamelijke verzorging

Werken in de zorg is veel meer dan alleen maar iemand lichamelijk verzorgen. Deze verzorgende van Domus Magnus vertelt haar ervaringen.

Werken in de zorg

Dit gastblog is geschreven door een Verzorgende-IG, woonzorglocatie De Magistraat in Rotterdam

Vaak als ik aan mensen vertel dat ik als verzorgende werk in de ouderenzorg, is dit de enige activiteit die bij hen opkomt. Mensen hebben het idee als je in een bejaardentehuis of zorginstelling werkt dat het draait om steunkousje aan, steunkousje uit, maar het werk behelst zoveel meer dan dat.

Zo vraagt het werken in een kleinschalige setting als De Magistraat om een goede samenwerking met de andere disciplines. Heeft de chef-kok oponthoud, dan begin ik alvast aan de lunch. Ik maak mijn collega’s uit de keuken daar blij mee, waardoor zij op hun beurt mij weer zo nu en dan helpen met een bewoner. Wanneer de activiteitenbegeleider pauze heeft, schuiven wij als verzorgenden aan bij de groep bewoners. Tijdens dit half uurtje als ‘activiteitenbegeleider’ probeer ik er altijd een klein feestje van te maken. Liederen zingen uit het boek: ‘’Kun je zingen? Zing dan mee!”,  is bij de bewoners één van de favorieten. Ze zingen uit volle borst mee.

Warm gevoel van binnen

Na het terug keren van een aantal dagen vrij, zegt een bewoner met een vorm van dementie: ‘’Waar was je al die tijd? Ik heb je zo gemist.’’ Op dat moment krijg ik een warm gevoel van binnen en geef ik als antwoord een kus op haar voorhoofd. Samen drinken we een kopje thee en praten over mijn vrije dagen en wat mevrouw vroeger met haar vrije tijd deed. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen bijzondere levensverhaal. Tijdens dit soort gesprekken worden bijzondere herinneringen opgehaald. Het zijn boeiende gesprekken, waarin ervaringen worden uitgewisseld en wij elkaar steeds beter leren kennen.

De grootste lol

Laatst kwam ik erachter nadat ik een bewoner had verzorgd, dat zijn gehoorapparaat achter het wandmeubel was gevallen. Meneer zit in zijn stoel en bekijkt het hele tafereel hoe ik als klein persoon de kast weg probeer te schuiven om zo het apparaat te pakken te krijgen. Als ik het eindelijk heb zit ik ergens aan vast en ik kom niet meer achter de kast vandaan. Meneer moet ontzettend hard lachen en zegt door zijn tranen van het lachen heen: ‘’Ik zal wel even op het alarm drukken voor hulp.” Mijn collega redt mij uiteindelijk achter de kast vandaan, terwijl meneer nog altijd de grootste lol heeft en ik inmiddels ook.

Werken in de zorg

Dit zijn slechts een paar kleine voorbeelden van het feit dat verzorgen zoveel meer is dan alleen maar het wassen van een bewoner, die steunkous aan- of uitrekken of iets te drinken inschenken. Het is een optelsom van alle ervaringen bij elkaar. Het verzorgen, de verpleegtechnische handelingen, het observeren en begeleiden, bewaken van de kwaliteit, de administratie, het lachen, het geven van aandacht, serieuze gesprekken voeren en het voornaamste; de liefde geven die de bewoners verdienen. Bij het schrijven van de blog besef ik opnieuw waarom ik dit beroep uitoefen. Nooit heb ik iets anders gewild en ik hoop dan ook dat ik nog lang bij De Magistraat in Rotterdam mag blijven werken. Dit is gewoon hetgeen wat ik het liefst doe.

Meer weten?

Laat je verrassen, er zijn zoveel plekken waar je als verzorgende, verzorgende-IG of verpleegkundige aan de slag kunt gaan. Er zijn, zeker in deze tijd, volop mogelijkheden om door te groeien. Genoeg kansen in de zorg! Niet iedere bewoner zal jou onthouden, en andersom ook niet. Wel zullen ze onthouden wie die lieve jongedame of jongeheer was die de tijd nam om tijdens een hectische dienst toch een kopje koffie te drinken met ze. Sta ervoor open. Werken in de zorg is echt de moeite waard.

Kijk voor meer informatie over werken bij Domus Magnus op www.domusmagnus.com/werkenbij

Ook interessant

Scroll to top blauw