menu

We ‘moeten’ langer thuis wonen

We moeten langer thuis wonen, je wordt er continu mee om de oren geslagen. Persoonlijk erger ik me altijd aan het woordje ‘moeten’, volgens mij wil iedereen toch het liefst gewoon thuis wonen zolang het kan?

Maar betekent langer thuis wonen ook altijd dat je op de plek moet blijven wonen waar je al heel lang woont? Voor mij is ‘thuis’ steeds op een andere plek. Vroeger was thuis bij mijn ouders in ons dorp. Later mijn eerste eigen huisje (in de grote stad nota bene), gevolgd door nog een aantal andere huizen, weer lekker terug in mijn eigen dorp.

Mijn thuis is…

Nu is mijn huidige huis alweer ruim 7 jaar ‘mijn thuis’. Als ik het over ‘thuis’ heb, dan heb ik het over een gevoel! Thuis is waar ik me prettig en veilig voel, waar ik mijn spulletjes heb en waar ik mensen om me heen heb die ik om me heen wil hebben. Dat gevoel, dat is thuis voor mij en dat is niet afhankelijk van een adres of de grootte van het huis. Ik denk dat dit voor bijna iedereen zo voelt. Daarom kan langer thuis wonen ook best betekenen dat dat op een andere plaats is dan waar je het grootste gedeelte van je leven gewoond hebt.

Verhuizen een enorme stap

Mogelijk voel je je in je huidige woning niet meer veilig omdat je continu trappen moet lopen. Of je mist contact omdat je wat achteraf woont en de mobiliteit een stuk minder is waardoor je niet zomaar even ergens naar toe kunt. En zo’n groot huis, dat moet ook weer allemaal schoon gehouden worden en je stookt je arm. Voel je je dan nog echt thuis? Voor veel ouderen is het toch nog een hele stap om de beslissing te nemen om wat kleiner, veiliger of comfortabeler te gaan wonen. Vaak blijf je wonen waar je al heel lang woont. Pas als het echt niet meer kan, tja, dan zul je wel moeten!

Langer thuis wonen waar jij wil

Maar waarom zo lang wachten? Als het moet, dan ben je ook afhankelijk van waar op dat moment een huis of appartement vrij is en dat is niet altijd het huis of de plaats van je dromen. Wil je in je eigen dorp of bij je kinderen in de buurt blijven wonen, wil je een mooi uitzicht, wil je persé een extra hobby- of slaapkamer? Zorg er dan voor dat je niet tot het laatste moment wacht. Oriënteren of je alvast inschrijven kost meestal niets en als het dan zover is, dan kun je ook ergens naar toe waar je graag wil gaan wonen…waar je je opnieuw weer ‘thuis’ kunt voelen! Je ‘thuis’ neem je mee. Waar jij je goed voelt, daar ben je thuis!

Reageren

Auteur

Hanny Vlemmings

Hanny Vlemmings

Hanny Vlemmings is van oorsprong verpleegkundige met veel ervaring in de ziekenhuiszorg en thuiszorg. In 2010 koos zij ervoor deze kennis toe te passen als Toegepast Gerontoloog. Als één van de eerste Toegepast Gerontologen in Nederland is zij deskundig op het gebied van vergrijzing en alles wat daarmee te maken heeft. Zij richt zich inmiddels, met haar bedrijf 4aged, met name op de inzet van zorgtechnologie bij bedrijven en (zorg)organisaties, maar ook bij particulieren. Ook werkt zij als zorgtechnoloog bij zorgorganisatie de Zorgboog in Helmond.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten