menu

Tips tegen huisstofmijt

Of we het nu willen of niet, we hebben allemaal huisstofmijt in huis. Het is alleen de vraag of we er ook last van hebben. Om je direct gerust te stellen. In principe doet dit, onder de microscoop, verschrikkelijk uitziend beestje helemaal niets. Maar zodra we er allergisch voor worden gaan we het wel merken. Daarom heb ik wat tips tegen huisstofmijt voor je. Althans om ze tot een minimum te beperken, zodat de kans op allergie ook zo klein mogelijk is!

Eerst wat meer info

Voordat we overgaan tot het opstropen van onze mouwen, eerst nog wat informatie zodat we het beestje beter kunnen begrijpen. Huisstofmijt voelt zich helemaal thuis op donkere, warme plekken. En daar zijn er nogal wat van in ons huis. Ga maar na: matrassen, dekbedden, kussens. Maar ook in kleding, tapijt en het stof van je meubilair. Belangrijk dus om je te realiseren dat als je schoonmaakt je niet even snel overal overheen gaat.

Hoe weet je of je last hebt?

Zoals ik al zei, normaal hebben wij geen last van de huisstofmijt, behalve dat we al overal beginnen te jeuken als we het erover hebben of als we plaatjes van ze zien. Terwijl ik dit blog aan het typen ben kriebelt het al overal bij mij! Maar zodra we allergisch zijn voor huisstofmijt wordt het een ander verhaal. Je kunt dan ernstig last krijgen van een van de volgende dingen: astmaklachten, benauwdheid, regelmatig wakker worden met een verstopte neus, niesbuien, tranende en jeukende ogen, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn en zelfs eczeem. Zaken om op te letten dus bij jezelf of bij iemand waar je hulp aan geeft.

De tips tegen huisstofmijt

En dan nu de tips tegen huisstofmijt, want wij willen niet alleen het huis goed schoon houden, we willen vooral niet allergisch worden en last krijgen van dit piepkleine beestje!

1. Koel en droog

Ik zei het al eerder, de huisstofmijt houdt van donkere en warme plekken. Dus als je iets tegen de huisstofmijt wil doen moet je dat in gedachte houden. En nu ga ik iets zeggen dat voor velen van jullie heel onlogisch klinkt. Maar weet je wanneer je dus vooral moet letten om het bestrijden van de huisstofmijt? In de winter!

Okay, die ga ik even uitleggen. Iedereen denkt waarschijnlijk, in de zomer is het warm dus dan zullen ze wel helemaal happy zijn en als een razende overal zitten. Niet dus. In de zomer proberen wij altijd met man en alle macht het huis en alles koel te houden, terwijl wij de winter juist het tegenovergestelde doen. Bovendien zoeken wij zelf in de winter ook steeds lekkere warme plekjes op zoals dekens, dekbedden en noem het maar op. Als je dus iets wil doen om het de huisstofmijt lastig te maken, dan hou je de verwarming in de winter zo laag mogelijk en lucht je regelmatig je huis. Trek dus vaker een dikke trui aan. En weet je wat zo lekker is daaraan? Je energierekening is aan het einde van het jaar ook een stuk lager!

2. Schoonmaken

Dit is natuurlijk een wel heel erg voor de hand liggende tip, maar toch blijft het een belangrijke. Maak je huis goed en grondig schoon. Niet even snel overal overheen, maar goed schoonmaken. Want hoe schoner je huis, hoe minder huisstofmijt er is. Stofzuig regelmatig, neem oppervlakken goed af met een vochtige doek en blijf het natuurlijk bijhouden.

3. Beddengoed wassen

Was twee wekelijks of zelfs wekelijks je beddengoed. En laat mij nu één ding zeggen waar je echt naar moet luisteren. Was het op 60 graden en niet op 40 graden of zelfs op 30 graden. Ik weet het, de ‘milieupolitie’ hamert er continue op dat je alles kouder moet wassen, korter en met minder water, maar noem mij maar ouderwets…sommige zaken moeten gewoon echt goed gebeuren en dat doe je dus op 60 graden!

Ik hoop dat je weer wat aan mijn tips hebt gehad! En heb je ook tips óf vragen, laat dan een berichtje achter hieronder.

Handtekening Marja met lipstift

Bestellen

Marja Middeldorp’s boek ‘De Grote Super Sopgids’ staat vol handige tips en weetjes voor het moderne huishouden van nu.

Koop bij bol.com

Marja Middeldorp Super Sopgids omslagfoto

Reageren

Auteur

Marja Middeldorp

Marja Middeldorp

Huishoudcoach en televisie personality Marja Middeldorp is bekend van het RTL4 programma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?', dat zij 6 seizoenen succesvol presenteerde samen met haar moeder Liny. Zij schreef diverse boeken, presenteerde verschillende televisieprogramma's, een column in de TrosKompas én zij helpt bedrijven met het motiveren van hun personeel om de werkvloer schoon en netjes te houden.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten