menu

Studentenwoning huren tussen de ouderen

Studentenwoning huren die betaalbaar is, terwijl je in ruil daarvoor vrijwilligerswerk doet in het woonzorgcentrum waar je huurt. Bij Meriant in Heerenveen doen ze het sinds kort ook.

Bij Humanitas Deventer zijn ze ermee begonnen en diverse zorgorganisaties hebben het concept al omarmt, net als in Friesland. Studenten die samenwonen met ouderen. Het zorgt voor reuring in huis en het lost gelijk een vrijwilligerstekort op. Bovendien is het ook een oplossing voor het tekort aan studentenkamers in de buurt.

Leegstaande zorgappartementen

Het eerste wat mensen waarschijnlijk roepen is: “Belachelijk! Die kamers zijn voor ouderen bedoeld. Hoezo worden daar nu studenten in gezet die daarmee plekken weghalen?” Maar het ligt anders. Omdat mensen ouder worden en tegelijkertijd langer thuis blijven wonen, hebben veel woonzorgcentra te maken met leegstaande zorgappartementen. Het is dus niet zo dat de studenten woningen inpikken. Omdat ze een studentenwoning huren in het woonzorgcentrum vullen ze juist de leegstaande plekken op én helpen ze direct een handje waar dit anders niet zou gebeuren.

Reuring in de tent

Een speciale opleiding is niet nodig, maar de studenten worden wel uitgezocht op basis van hun affiniteit met ouderen. “We hopen vooral dat er een leuke band ontstaat tussen de leerlingen en de bewoners”, zegt vrijwilligerscoördinator Debora Meester van Meriant. “Het geeft toch een andere dynamiek, als er een jongere op de afdeling woont. Op korte termijn zetten we in op extra vrijwilligersaanbod en wat meer reuring in de woonzorgcentra; op langere termijn bestaat natuurlijk de kans dat deze studenten vrijwilliger blijven of wellicht zelfs gaan werken in de ouderenzorg.”

Studentenwoning huren en meer

Humanitas Deventer was de eerste die er een paar jaar geleden mee begon en sindsdien hebben meerdere organisaties dit idee overgenomen. Iedere organisatie doet dit op hun eigen manier, maar wat hun verbindt is het zogenaamde ‘intergenerationeel wonen’ zoals het ingewikkeld wordt genoemd. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, de Leyden Academy on Vitality and Ageing en Vereniging Het Zonnehuis willen de kennis die de projecten opdoen ophalen en delen. Daarom hebben ze hier een eerste publicatie over gemaakt. Generaties huizen samen heet het stuk. Vijf bestaande voorbeelden komen hierin aan bod, waarbij jongeren en ouderen centraal staan.

Reageren

Auteur

Yvonne Witter

Yvonne Witter

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: klantparticipatie, woonvariaties, kleurrijk wonen, eenzaamheid, welzijn en zorg en buur(t)projecten. Yvonne heeft sociologie aan de UVA en Sociale Gerontologie aan de VU gestudeerd. Sindsdien loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten