menu

Studenten wonen in een bejaardenhuis

Als student wonen in een bejaardenhuis. Bij zorgcentrum Humanitas in Deventer gebeurt het al en is het een groot succes! 6 studenten wonen hier gratis in het bejaardenhuis en in ruil daarvoor moeten zij klusjes doen en vooral aandacht geven aan de oudere medebewoners.

Eten koken en een praatje

Volgens Anita Brouwer van Humanitas is er, sinds de komst van de studenten, meer dan voldoende aandacht voor de ouderen. De studenten maken een praatje met de ouderen, bakken eitjes en verzorgen bijvoorbeeld de bingo. “We hebben op deze manier heel bewust het welzijn van de oudere bewoners willen verhogen. En we merken dat we in die opzet geslaagd zijn”, aldus Anita Brouwer. En daar waar de verzorgers onvoldoende tijd hadden voor persoonlijke aandacht, wordt dat nu ruimschoots gecompenseerd door de studenten, waardoor het zorgpersoneel meer aandacht kan geven aan de zorg.

Geld besparen

Voor de studenten scheelt het ook. Per student wordt per maand zo’n 30 uur werk geleverd en de jongeren zelf besparen veel geld hiermee. Dat is natuurlijk mooi meegenomen als je als student ieder dubbeltje om moet draaien. “Wonen in een bejaardenhuis bevalt prima”, zegt Onno Selbach, student SPH. “Ik vind het contact met de ouderen erg leuk en het bespaart me ongeveer € 300,- huurkosten voor een studentenkamer in de maand.”

Wonen in een bejaardenhuis zo gek nog niet

Hoe ervaren de ouderen de studenten? Zij moesten zeker even wennen aan het idee. Studenten in huis halen, dat betekent kabaal, dronken jongeren, feesten en andere losbandige activiteiten die ze maar al te goed kennen uit hun eigen studententijd. Maar toen directrice Gea Sijpkes de bewoners vertelde dat zij met alle kandidaten een persoonlijk gesprek zou hebben en niet zomaar jongeren naar binnen zou halen waren de bewoners een stuk geruster dat het goed zou komen. “En nu, nu zijn alle bewoners alleen nog maar enthousiast”, aldus Gea.

Welzijn is heel belangrijk

“Het idee dat studenten kunnen wonen in een bejaardenhuis is ontstaan omdat we het warmste en gezelligste huis van Deventer willen zijn”. Zorg is belangrijk volgens Gea Sijpkes maar welzijn ook. En dat die twee hand in hand gaan bewijst het succes van dit experiment. De studenten brengen de nodige energie met zich mee en de ouderen reageren daar heel goed op. En inmiddels is het project zo succesvol dat er ook al huizen zijn in Amsterdam, Arnhem en Nijmegen die het project hebben overgenomen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten