menu

Sleutelkastjes thuiszorg onveilig, of toch niet?

Volgens het televisieprogramma Kassa, van de VARA, zijn veel sleutelkastjes in de thuiszorg onveilig. Ieder jaar zijn honderden huishoudens het dupe van inbraak. Hierbij heeft de thuiszorgorganisatie een adviserende rol. Waar gaat het mis? En kan dit anders?

Veel ouderen maken tegenwoordig gebruik van een sleutelkastje bij de deur. Zo kunnen medewerkers van de thuiszorg makkelijk toegang krijgen tot de woning waar zij zorg moeten verlenen. Een plek dus die gevoelig is voor inbraak omdat het sleutelkastje duidelijk zichtbaar is voor anderen. Hoe voorkom je dit?

Voorlichting en advies

Zorgorganisaties geven cliënten voorlichting en advies over de aanschaf van (bij voorkeur gecertificeerde sleutelkastjes). Ook adviseren zij over de plek waar deze het beste opgehangen kan worden. En hoe deze het beste is te gebruiken. Uiteindelijk is het aan de cliënt om te bepalen welke keuze hij of zij maakt bij de aanschaf van het sleutelkastje. Kosten blijkt hierbij vaak doorslaggevend te zijn voor mensen.

Sleutelkastjes thuiszorg onveilig

Niet gecertificeerde sleutelkluisjes zijn in de regel makkelijk te kraken. Daarom kiezen veel zorgorganisaties tegenwoordig steeds meer voor alternatieven. Zo bestaan er sloten die met behulp van een code via de mobiele telefoon te openen zijn. Maar er bestaan ook apps waarmee toegang mogelijk is zonder dat iemand ziet dat het slot een speciaal slot is. Een stuk veiliger idee natuurlijk.

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Zorgorganisaties zijn al enige tijd betrokken bij een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarmee zij ‘Inbraak Veilig Toegangsbeheer’ willen stimuleren. Zodra hier resultaten bekend van zijn zullen wij die hier op NED7 zeker delen. En heb je ervaringen met sleutelkastjes of andere oplossingen? Deel ze met ons hier onder dit blog.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten