menu

Pioniers in wonen, zorg en welzijn

Er zijn dit jaar heel wat projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn afgerond. De organisaties die dat voor elkaar kregen, mag je rustig pioniers noemen. Er zijn ook een aantal nieuwe innovatieve initiatieven gestart. Allemaal projecten waar we veel van kunnen leren.

Het zijn er vijftien in totaal. Ik noem er een paar. Ze hebben betrekking op vier actuele thema’s: burgerinitiatieven, ontmoeting, woonvariaties en dementie.

Burgerinitiatieven: op eigen wijze

Een goed voorbeeld van een burgerinitiatief om vernieuwend te bouwen en wonen is het ecologische woonproject Iewan in Nijmegen. Pioniers zijn de toekomstige huurders, vrijwilligers en professionele bouwvakkers. Zij bouwden samen een opmerkelijk nieuwbouwproject: sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. En wat te denken van Villa Beekhuizen in Velp. Een uniek project, waar voormalige zwembadruimtes werden omgebouwd tot zes duurzame en klimaat neutrale woningen. Het zwembad dient nu als een levende poel voor planten en dieren. Allemaal mogelijk gemaakt met hulp van de WBVG en coöperaties als Talis en De Woonplaats.

Ontmoeting: even buurten en meer

Om ontmoetingen te stimuleren moet er ook ruimte voor zijn. Daarom bouwde Woningstichting Barneveld een aantal seniorenwoningen met daarbij een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Wonen Limburg startte het KeyRing-project samen met de organisatie Ozodoeikmee. KeyRing heeft zijn oorsprong in Londen. Het succesvolle project laat mensen met een verstandelijke of psychische beperking zelfstandig in de wijk wonen. Ondersteund door een vrijwilliger in de buurt vormen ze zo een netwerkje.

Woonvariaties: hoe meer hoe beter

Wonen kun je op allerlei manieren doen. Je kunt gebruik maken van bestaande kennis en ervaring. Zoals bijvoorbeeld het Thuishuis. Deze woonvorm voor alleenstaande ouderen die dreigen te vereenzamen is zo’n tien jaar geleden ontwikkeld en won dit jaar de Nationale Eenzaamheidsprijs. Het Thuishuisproject wordt door vrijwilligers gerund. Op dit moment zijn er drie Thuishuizen, in Deurne, Amstelveen en nu ook in Harderwijk. Op 11 januari 2016 vindt daar een minisymposium plaats waar staatssecretaris Martin van Rijn het openingswoord doet.

Dementie: de mens staat centraal

Voor mensen met dementie wordt steeds meer gebruik gemaakt van beweging, activiteiten en muziek voor mensen met dementie. Ik daarom heel enthousiast over het The Art and Science of Dementia Care project van zorgorganisatie Cordaan en het Stimuleringsfonds voor de creatieve industrie. De leefomgeving van mensen met dementie werd verbeterd. Samen met bewoners zorgden ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals voor aansprekende, goedkope en eenvoudige aanpassingen in het in- en exterieur, zoals een tuinkar en handige kamerschermen.

Meer pioniers in wonen, zorg en welzijn

Er is steeds meer aandacht voor de bovengenoemde thema’s. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg stimuleert dit door bijeenkomsten te organiseren, artikelen te schrijven en lezingen te houden. De voorlopers wijzen de weg en geven inspiratie. Gelukkig zijn er onder deze voorlopers in wonen, zorg en welzijn steeds meer burgers. Dat is goed want dan kan er inbreng zijn van eigen wensen. Innovatie vraagt om mensen met doorzettingsvermogen en lef. Die zijn er genoeg. Ik kijk dan ook uit naar veel nieuwe initiatieven in 2016!

Reageren

Auteur

Yvonne Witter

Yvonne Witter

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: klantparticipatie, woonvariaties, kleurrijk wonen, eenzaamheid, welzijn en zorg en buur(t)projecten. Yvonne heeft sociologie aan de UVA en Sociale Gerontologie aan de VU gestudeerd. Sindsdien loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten