Wonen

Binnenkijken bij een particuliere woonzorglocatie

Domus Magnus is een particuliere zorgaanbieder met verschillende locaties, zoals Villa Molenenk. We nemen een kijkje op deze locatie.

Particuliere woonzorglocatie

Sinds eind 2017 is de prachtige Villa Molenenk in Deventer een exclusieve locatie voor particuliere woonzorg. Omringd door een eigen landgoed van 1,5 hectare ligt de villa aan de rand van het stadscentrum. Daarmee is deze zorglocatie uiterst geschikt voor ouderen die (zelfstandig) willen wonen met zorg. Maar wat maakt het wonen in dit luxe verzorgingshuis nu eigenlijk écht zo bijzonder? We vragen het aan Inemarie Hudepohl. Zij is relatiemanager en was voorheen locatiemanager op deze monumentale plek.

Blijven wonen zoals men dat gewend is

Villa Molenenk stond jarenlang leeg, totdat de locatie volledig verbouwd werd en daarmee geschikt gemaakt voor woonzorg. Senioren kunnen hier nu wonen in ruime zorgappartementen op een locatie waar luxe zorg en faciliteiten aanwezig zijn. De doelstelling van Domus Magnus is om mensen te laten wonen zoals ze dat gewend zijn. Inemarie Hudepohl is relatiemanager voor onder andere Villa Molenenk en spreekt geïnteresseerden, bewoners en hun familieleden dus regelmatig. “Als relatiemanager ben ik verantwoordelijk voor de mensen die hun eerste interesse kenbaar maken. Ik ga met ze in gesprek om uit te zoeken welke locatie binnen Domus Magnus passend zou kunnen zijn. En dat is zeker ook een kwestie van wat iemand gewend is en waar iemand vandaan komt. Dat moet je goed in het oog houden.”

Permanent wonen met zorg én zorghotel

Inemarie: “We beschikken op deze locatie over 28 appartementen die variëren in grootte van 54 tot 68 m2. Dat is ruim en ze zijn dan ook bestemd voor permanente bewoning. Daarnaast hebben we met vier speciale zorghotelappartementen ook ruimte voor tijdelijke bewoners. Voor kortdurend verblijf of voor bewoners die, ter overbrugging van de thuissituatie, langduriger verpleegd willen worden.” “De bewoners komen echt uit alle windstreken”, vertelt Inemarie. “Mensen komen graag naar Deventer, omdat het heel centraal ligt.” Maar waarom kiezen mensen nu eigenlijk precies voor deze locatie, wat maakt Villa Molenenk zo uniek?

Luxe interieur

Enthousiast geeft Inemarie een korte rondleiding. De sfeer bij binnenkomst van de woonzorglocatie is vriendelijk, licht en open. Door het gebruik van comfortabele meubels, authentieke materialen en warme kleuren straalt het interieur rust en warmte uit. In de centrale hal staat de vleugel onder een kroonluchter. De aangrenzende ruime huiskamer biedt uitzicht op het terras en de tuin. Bewoners zitten gezellig rondom de centraal geplaatste gaskachel. Daarnaast is er een aparte woonkamer die als activiteitenruimte dient. Handig wanneer men andere bewoners niet wil storen tijdens het lezen van de krant. Die kunnen overigens ook de rust opzoeken in de bibliotheek. En in het souterrain bevinden zich onder meer de kap- en schoonheidssalon en wellnessruimte.
Een blik in een nog leegstaand appartement versterkt het exclusieve gevoel dat men hier krijgt. Twee lichte ruimtes met een grote badkamer en een wijds uitzicht op de tuin, verschaffen een ruimtelijk gevoel. Overal is aan gedacht en alles kan hier. En toch voelt het als een heel huiselijke, geborgen woonplek. Alles bij elkaar vormt dit een fantastische plek om fijn oud te worden.

Het pand is van binnen compleet nieuw opgebouwd maar met behoud van de oorspronkelijke details.

Innovatieve toepassingen

Het pand is van binnen compleet nieuw opgebouwd maar met behoud van de oorspronkelijke details. Al tijdens de bouw zijn verschillende innovatieve technologieën toegepast. Een ingenieus vloersysteem (verwarming en koeling ineen) zorgt ervoor dat het zelfs tijdens lange, hete zomerdagen in de villa goed vertoeven is. En er is goed nagedacht over verlichting en de toepassing ervan.

Samen blijven wonen

Villa Molenenk biedt plaats aan echtparen. Inemarie: “Dat is uniek. Het is hier mogelijk om echtgenoten een thuis te bieden, ook al zou een van beiden nog gemakkelijk zelfstandig uit de voeten kunnen.” En dat schept mogelijkheden. Want ook als een bewoner (nog) geen zorg nodig heeft, is hij of zij welkom bij Domus Magnus. Zorg is geen voorwaarde om een woonzorgappartement te kunnen betrekken. Maar het is wel een fijn idee dat wanneer het toch nodig is, er gewoon 24-uurs zorg aanwezig is.

Service en activiteiten

Het servicecontract dat de bewoners ontvangen, omvat een totaalpakket. Inemarie: “Behalve de huur van het appartement is het gebruik van telefoon, tv en internet inbegrepen. Ook de schoonmaak zit er bij. We hebben twee koks in dienst, die zeven dagen per week zorgen voor vers bereide, gezonde maaltijden in ons restaurant. Of op het eigen appartement. Iedere dag van de week is er een volle activiteitenagenda, waarbij uiteraard gekeken wordt naar de wensen en behoeften van de bewoners. Meestal vindt op vrijdag het populaire (klassieke) huiskamerconcert plaats. Getalenteerde musici komen dan naar de locatie voor een intiem live optreden. Daarbij zijn familieleden en kennissen natuurlijk ook van harte welkom om mee te genieten. Aansluitend wordt er dan gezamenlijk een glaasje gedronken en gezellig nagepraat.”

Omgeving maakt het plaatje compleet

De zorgvilla ligt in een prachtige omgeving. Met rondom veel ruimte en verschillende terrassen met uitzicht op- en directe toegang tot de grote ‘eetbare’ tuin. Het landgoed grenst aan een stadspark en ligt bovendien niet ver van het stadscentrum. Met de Domus Magnus rolstoelauto kunnen de bewoners zelf of onder begeleiding op pad. Familieleden en andere gasten kunnen altijd mee-eten. Het is echt een kleine gemeenschap. Inemarie: “Op Villa Molenenk hebben we mondige en kritische bewoners en daar zijn we heel blij mee. Bewoners en familieleden hebben zitting in de cliëntenraad die actief en betrokken is. Er wordt dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van alle mogelijkheden. Huisdieren zijn bij ons ook toegestaan. We hebben sinds kort zelfs een eigen puppy op de locatie, omdat een bewoonster die vurige wens had uitgesproken!”

Grote en kleine wensen

Heel bijzonder is dat alle bewoners in december een wens mogen doen, die in de loop van het jaar daarop wordt vervuld. Van kleine wensen tot grote dromen, alles mag opgeschreven worden. “Zo heeft in 2018 een 96-jarige bewoonster een helikoptervlucht gemaakt. Maar ook op familiebezoek met de rolstoelauto kan heel betekenisvol zijn.” Dit soort activiteiten zijn allemaal onderdeel van het ‘Volop in het leven-plan’, dat is ontstaan om bewoners zo prettig mogelijk en met plezier te laten wonen. Ook het gebruik van Digifietssystemen, Tovertafels, CRDL, robot- en echte huisdieren vallen hieronder. Het is een mooi initiatief waaruit blijkt dat de bevordering van het welzijn en geluk van de bewoners én medewerkers voorop staat.

Deskundig personeel en eigen behandelteam

Uiteindelijk valt of staat een goede zorgorganisatie met deskundig en betrokken personeel. “We werken met een eigen Academy, waarin we op verschillende locaties ons eigen personeel opleiden,” verduidelijkt Inemarie. “We verzorgen daarvoor ook in-company trainingen. We werken intern met het zogenoemde ABC gedragsmodel, om mensen met moeilijk leesbaar gedrag zorgvuldig te kunnen benaderen. Door ons eigen gedrag aan te passen, zijn we in staat om bepaalde situaties te de-escaleren. In deze aanpak zijn we enorm gegroeid en inmiddels zijn we een voorloper in de sector geworden. Daarnaast hebben we ook een eigen behandelteam met psychologen, verpleeghuisartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten in dienst. En, niet onbelangrijk, al onze locatiemanagers zijn zelf ook verpleegkundige.”

Meer weten?

Villa Molenenk in Deventer is één van de zeventien locaties van Domus Magnus, een landelijk opererende particuliere woonzorgorganisatie. Kijk voor meer informatie op www.domusmagnus.com.

Ook interessant

Scroll to top blauw